Ta surówka jest idealna do schabowego Najlepszy przepis na dodatek do obiadu

Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? Ile gustów, tyle zdań. Pekińska z jabłkiem, tarta marchewka czy wyrazista surówka z pora to kilka z wielu propozycji. Jednak absolutnym klasykiem jest doskonale wszystkim znana surówka z białej kapusty. Zobaczcie przepis na idealny dodatek do niedzielnego obiadu.

ObrazekZ jaką surówką podać kotlety schabowe? - Pyszności; Fot. Pixabay

Surówki są ważnym elementem zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i woda. Dają też przyjemność z jedzenia - są kolorowe, chrupiące i pełne smaku. Ponadto, dodanie surówki do obiadu może pomóc w urozmaiceniu posiłku, a także zapewnić uczucie sytości.

Dlaczego powinno się jeść surówki do obiadu?

Świeże surówki są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, beta-karoten, potas i magnez. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia - pomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia, zapobiegają chorobom i wspierają układ odpornościowy. Jak wiadomo, warzywa i owoce zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na proces trawienia i zapobiega zaparciom.

Warto wspomnieć również, że surówki są zazwyczaj niskokaloryczne, ale bogate w wodę i błonnik, co oznacza, że ​​mogą przyczynić się do zwiększeniu uczucia sytości po jedzeniu. Dodanie surówki do obiadu to także sposób na zmniejszeniu ilości innych kalorycznych produktów. Ponadto, są łatwe do przygotowania i nie wymagają wielu składników.

Obrazek
Surówka - Pyszności; Foto Canva.com

Najlepsza surówka do schabowego. Nie ma sobie równych

Kotlety schabowe często serwowane są w towarzystwie kapusty zasmażanej. O ile kapusta to samo zdrowie, tak w takiej formie i w połączeniu z ciężkim mięsem u wielu osób może wywołać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dużo lepszym rozwiązaniem jest podanie surówki ze świeżych warzyw i owoców. Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? My proponujemy absolutny klasyk, czyli surówkę z białej kapusty. 

Przepis na surówkę z białej kapusty. Idealna do obiadu

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • pół pęczka koperku
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pozbądź się uszkodzonych liści kapusty i wytnij z niej głąb. Warzywo poszatkuj.
  2. Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj soli i dobrze pomieszaj. Następnie wygnieć kapustę rękami, by puściła sok. Odstaw ją na 10 minut do lodówki.
  3. Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka.
  4. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie każdą z nich pokrój na cienkie plasterki i dodaj do miski z kapustą i cebulą.
  5. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, skrop sokiem z cytryny i przełóż do reszty warzyw.
  6. Dodaj do nich drobno posiekany koperek, oliwę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Szukasz więcej inspiracji na dania z kapustą w roli głównej? Zobacz przepis na młodą kapustę z pomidorami:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów