WAŻNE
TERAZ

Kradzież w Luwrze. Dwie osoby zostały zatrzymane

Ta surówka jest idealna do schabowego Najlepszy przepis na dodatek do obiadu

Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? Ile gustów, tyle zdań. Pekińska z jabłkiem, tarta marchewka czy wyrazista surówka z pora to kilka z wielu propozycji. Jednak absolutnym klasykiem jest doskonale wszystkim znana surówka z białej kapusty. Zobaczcie przepis na idealny dodatek do niedzielnego obiadu.

ObrazekZ jaką surówką podać kotlety schabowe? - Pyszności; Fot. Pixabay

Surówki są ważnym elementem zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i woda. Dają też przyjemność z jedzenia - są kolorowe, chrupiące i pełne smaku. Ponadto, dodanie surówki do obiadu może pomóc w urozmaiceniu posiłku, a także zapewnić uczucie sytości.

Dlaczego powinno się jeść surówki do obiadu?

Świeże surówki są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, beta-karoten, potas i magnez. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia - pomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia, zapobiegają chorobom i wspierają układ odpornościowy. Jak wiadomo, warzywa i owoce zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na proces trawienia i zapobiega zaparciom.

Warto wspomnieć również, że surówki są zazwyczaj niskokaloryczne, ale bogate w wodę i błonnik, co oznacza, że ​​mogą przyczynić się do zwiększeniu uczucia sytości po jedzeniu. Dodanie surówki do obiadu to także sposób na zmniejszeniu ilości innych kalorycznych produktów. Ponadto, są łatwe do przygotowania i nie wymagają wielu składników.

Obrazek
Surówka - Pyszności; Foto Canva.com

Najlepsza surówka do schabowego. Nie ma sobie równych

Kotlety schabowe często serwowane są w towarzystwie kapusty zasmażanej. O ile kapusta to samo zdrowie, tak w takiej formie i w połączeniu z ciężkim mięsem u wielu osób może wywołać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dużo lepszym rozwiązaniem jest podanie surówki ze świeżych warzyw i owoców. Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? My proponujemy absolutny klasyk, czyli surówkę z białej kapusty. 

Przepis na surówkę z białej kapusty. Idealna do obiadu

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • pół pęczka koperku
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pozbądź się uszkodzonych liści kapusty i wytnij z niej głąb. Warzywo poszatkuj.
  2. Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj soli i dobrze pomieszaj. Następnie wygnieć kapustę rękami, by puściła sok. Odstaw ją na 10 minut do lodówki.
  3. Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka.
  4. Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie każdą z nich pokrój na cienkie plasterki i dodaj do miski z kapustą i cebulą.
  5. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, skrop sokiem z cytryny i przełóż do reszty warzyw.
  6. Dodaj do nich drobno posiekany koperek, oliwę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Szukasz więcej inspiracji na dania z kapustą w roli głównej? Zobacz przepis na młodą kapustę z pomidorami:

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony