Ta surówka jest idealna do schabowego Najlepszy przepis na dodatek do obiadu
Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? Ile gustów, tyle zdań. Pekińska z jabłkiem, tarta marchewka czy wyrazista surówka z pora to kilka z wielu propozycji. Jednak absolutnym klasykiem jest doskonale wszystkim znana surówka z białej kapusty. Zobaczcie przepis na idealny dodatek do niedzielnego obiadu.
24.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 09:48
Surówki są ważnym elementem zbilansowanej diety. Dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i woda. Dają też przyjemność z jedzenia - są kolorowe, chrupiące i pełne smaku. Ponadto, dodanie surówki do obiadu może pomóc w urozmaiceniu posiłku, a także zapewnić uczucie sytości.
Dlaczego powinno się jeść surówki do obiadu?
Świeże surówki są bogate w witaminy i minerały, takie jak witamina C, beta-karoten, potas i magnez. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia - pomagają w utrzymaniu dobrego samopoczucia, zapobiegają chorobom i wspierają układ odpornościowy. Jak wiadomo, warzywa i owoce zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na proces trawienia i zapobiega zaparciom.
Warto wspomnieć również, że surówki są zazwyczaj niskokaloryczne, ale bogate w wodę i błonnik, co oznacza, że mogą przyczynić się do zwiększeniu uczucia sytości po jedzeniu. Dodanie surówki do obiadu to także sposób na zmniejszeniu ilości innych kalorycznych produktów. Ponadto, są łatwe do przygotowania i nie wymagają wielu składników.
Najlepsza surówka do schabowego. Nie ma sobie równych
Kotlety schabowe często serwowane są w towarzystwie kapusty zasmażanej. O ile kapusta to samo zdrowie, tak w takiej formie i w połączeniu z ciężkim mięsem u wielu osób może wywołać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Dużo lepszym rozwiązaniem jest podanie surówki ze świeżych warzyw i owoców. Jaka jest najlepsza surówka do schabowego? My proponujemy absolutny klasyk, czyli surówkę z białej kapusty.
Przepis na surówkę z białej kapusty. Idealna do obiadu
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- pół pęczka koperku
- 1 ogórek szklarniowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pozbądź się uszkodzonych liści kapusty i wytnij z niej głąb. Warzywo poszatkuj.
- Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj soli i dobrze pomieszaj. Następnie wygnieć kapustę rękami, by puściła sok. Odstaw ją na 10 minut do lodówki.
- Do kapusty dodaj cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka.
- Ogórka pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie każdą z nich pokrój na cienkie plasterki i dodaj do miski z kapustą i cebulą.
- Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, skrop sokiem z cytryny i przełóż do reszty warzyw.
- Dodaj do nich drobno posiekany koperek, oliwę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Szukasz więcej inspiracji na dania z kapustą w roli głównej? Zobacz przepis na młodą kapustę z pomidorami: