WAŻNE
TERAZ

Powstanie polskie Centrum Satelitarne. Tusk: "Możemy wyżej, dalej"

Wcale nie mięso mielone. Przepyszne pulpety zrobisz z innego składnika

Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie. Pulpety możemy podać z kremowym ziemniaczanym purée.

ObrazekPyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Pulpeciki z białej ryby to specjał, który zadowoli podniebienia Zarówno dorosłych, jak i dzieci. Banalnie łatwy do przygotowania, a jednocześnie dostarczający solidnej dawki cennych składników odżywczych. Pulpety rybne to po prostu świetny pomysł na obiad, o każdej porze roku.

Ryby to nasze ulubione mięso. Moglibyśmy je jeść codziennie. Jadamy bardzo często i wcale nam się nie nudzi. Wystarczy trochę inwencji i na talerzach mamy pyszny obiad

– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziesz również fantastyczny przepis na makaron ze szparagami.

Pulpety rybne - przepis krok po kroku

Składniki:

                
  • 200 g łososia atlantyckiego – filet
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g dorsza atlantyckiego – filet
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • szczypta chili w proszku
  • łyżeczka białego pieprzu
  • mąka ryżowa do obtoczenia pulpetów
  • olej słonecznikowy do posmarowania pulpetów

Sposób przygotowania:

       
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • Ryby zmiel w maszynce na dużym sitku i włóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, mielony len, posiekany koper, obrany i starty na tarce imbir, chili, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Posiekaj szalotkę i czosnek. Na patelnię wlej olej i włóż szalotkę i czosnek, delikatnie podsmażaj, aż zmiękną i dodaj wszystko do ryby.
  • Dobrze wyrób, zwilż olejem dłonie i formuj małe pulpety. Obtaczaj je w mące ryżowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem umoczonym w oleju delikatnie posmaruj pulpety.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnia i piecz 20 minut.

Purée ziemniaczane

Składniki:

      
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 100 ml tłustego mleka lub kremówki
  • sól morska i biały pieprz

Sposób przygotowania:

      
  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. (ziemniaki na purée wkładamy zawsze do zimnej wody).
  2. Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedź je i odparuj wodę na małym ogniu (przez ok. 2 minuty). Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzuć masło w kawałkach i wlej podgrzane mleko.
  3. Wszystko razem ugnieć i mieszaj, aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée dopraw solą i pieprzem.
  4. Na talerzach układaj purée, pulpety, plastry cytryny i posyp koprem. Podawaj z miksem sałat z sosem vinaigrette.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu