Wcale nie mięso mielone. Przepyszne pulpety zrobisz z innego składnika

Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie. Pulpety możemy podać z kremowym ziemniaczanym purée.

ObrazekPyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Pulpeciki z białej ryby to specjał, który zadowoli podniebienia Zarówno dorosłych, jak i dzieci. Banalnie łatwy do przygotowania, a jednocześnie dostarczający solidnej dawki cennych składników odżywczych. Pulpety rybne to po prostu świetny pomysł na obiad, o każdej porze roku.

Ryby to nasze ulubione mięso. Moglibyśmy je jeść codziennie. Jadamy bardzo często i wcale nam się nie nudzi. Wystarczy trochę inwencji i na talerzach mamy pyszny obiad

– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziesz również fantastyczny przepis na makaron ze szparagami.

Pulpety rybne - przepis krok po kroku

Składniki:

                
  • 200 g łososia atlantyckiego – filet
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g dorsza atlantyckiego – filet
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • szczypta chili w proszku
  • łyżeczka białego pieprzu
  • mąka ryżowa do obtoczenia pulpetów
  • olej słonecznikowy do posmarowania pulpetów

Sposób przygotowania:

       
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • Ryby zmiel w maszynce na dużym sitku i włóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, mielony len, posiekany koper, obrany i starty na tarce imbir, chili, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Posiekaj szalotkę i czosnek. Na patelnię wlej olej i włóż szalotkę i czosnek, delikatnie podsmażaj, aż zmiękną i dodaj wszystko do ryby.
  • Dobrze wyrób, zwilż olejem dłonie i formuj małe pulpety. Obtaczaj je w mące ryżowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem umoczonym w oleju delikatnie posmaruj pulpety.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnia i piecz 20 minut.

Purée ziemniaczane

Składniki:

      
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 100 ml tłustego mleka lub kremówki
  • sól morska i biały pieprz

Sposób przygotowania:

      
  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. (ziemniaki na purée wkładamy zawsze do zimnej wody).
  2. Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedź je i odparuj wodę na małym ogniu (przez ok. 2 minuty). Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzuć masło w kawałkach i wlej podgrzane mleko.
  3. Wszystko razem ugnieć i mieszaj, aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée dopraw solą i pieprzem.
  4. Na talerzach układaj purée, pulpety, plastry cytryny i posyp koprem. Podawaj z miksem sałat z sosem vinaigrette.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze