Wcale nie mięso mielone. Przepyszne pulpety zrobisz z innego składnika
Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie. Pulpety możemy podać z kremowym ziemniaczanym purée.
23.04.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:25
Pulpeciki z białej ryby to specjał, który zadowoli podniebienia Zarówno dorosłych, jak i dzieci. Banalnie łatwy do przygotowania, a jednocześnie dostarczający solidnej dawki cennych składników odżywczych. Pulpety rybne to po prostu świetny pomysł na obiad, o każdej porze roku.
– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziesz również fantastyczny przepis na makaron ze szparagami.
Pulpety rybne - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g łososia atlantyckiego – filet
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g dorsza atlantyckiego – filet
- 50 ml oleju słonecznikowego
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cm korzenia imbiru
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- szczypta chili w proszku
- łyżeczka białego pieprzu
- mąka ryżowa do obtoczenia pulpetów
- olej słonecznikowy do posmarowania pulpetów
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
- Ryby zmiel w maszynce na dużym sitku i włóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, mielony len, posiekany koper, obrany i starty na tarce imbir, chili, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Posiekaj szalotkę i czosnek. Na patelnię wlej olej i włóż szalotkę i czosnek, delikatnie podsmażaj, aż zmiękną i dodaj wszystko do ryby.
- Dobrze wyrób, zwilż olejem dłonie i formuj małe pulpety. Obtaczaj je w mące ryżowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem umoczonym w oleju delikatnie posmaruj pulpety.
- Wstaw do nagrzanego piekarnia i piecz 20 minut.
Purée ziemniaczane
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- 100 ml tłustego mleka lub kremówki
- sól morska i biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. (ziemniaki na purée wkładamy zawsze do zimnej wody).
- Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedź je i odparuj wodę na małym ogniu (przez ok. 2 minuty). Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzuć masło w kawałkach i wlej podgrzane mleko.
- Wszystko razem ugnieć i mieszaj, aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée dopraw solą i pieprzem.
- Na talerzach układaj purée, pulpety, plastry cytryny i posyp koprem. Podawaj z miksem sałat z sosem vinaigrette.
Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku: