Wcale nie mięso mielone. Przepyszne pulpety zrobisz z innego składnika

Pulpety rybne to doskonała alternatywa dla klasycznych mięsnych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym. To również świetny sposób, by przemycić rybę w diecie. Pulpety możemy podać z kremowym ziemniaczanym purée.

ObrazekPyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Pulpeciki z białej ryby to specjał, który zadowoli podniebienia Zarówno dorosłych, jak i dzieci. Banalnie łatwy do przygotowania, a jednocześnie dostarczający solidnej dawki cennych składników odżywczych. Pulpety rybne to po prostu świetny pomysł na obiad, o każdej porze roku.

Ryby to nasze ulubione mięso. Moglibyśmy je jeść codziennie. Jadamy bardzo często i wcale nam się nie nudzi. Wystarczy trochę inwencji i na talerzach mamy pyszny obiad

– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziesz również fantastyczny przepis na makaron ze szparagami.

Pulpety rybne - przepis krok po kroku

Składniki:

                
  • 200 g łososia atlantyckiego – filet
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g dorsza atlantyckiego – filet
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • szczypta chili w proszku
  • łyżeczka białego pieprzu
  • mąka ryżowa do obtoczenia pulpetów
  • olej słonecznikowy do posmarowania pulpetów

Sposób przygotowania:

       
  • Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
  • Ryby zmiel w maszynce na dużym sitku i włóż do miski. Dodaj kaszę jaglaną, mielony len, posiekany koper, obrany i starty na tarce imbir, chili, sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Posiekaj szalotkę i czosnek. Na patelnię wlej olej i włóż szalotkę i czosnek, delikatnie podsmażaj, aż zmiękną i dodaj wszystko do ryby.
  • Dobrze wyrób, zwilż olejem dłonie i formuj małe pulpety. Obtaczaj je w mące ryżowej i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem umoczonym w oleju delikatnie posmaruj pulpety.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnia i piecz 20 minut.

Purée ziemniaczane

Składniki:

      
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 100 ml tłustego mleka lub kremówki
  • sól morska i biały pieprz

Sposób przygotowania:

      
  1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie ok. 15 minut. (ziemniaki na purée wkładamy zawsze do zimnej wody).
  2. Kiedy ziemniaki są miękkie, odcedź je i odparuj wodę na małym ogniu (przez ok. 2 minuty). Do odparowanych i gorących ziemniaków wrzuć masło w kawałkach i wlej podgrzane mleko.
  3. Wszystko razem ugnieć i mieszaj, aby powstała masa o aksamitnej konsystencji. Gotowe purée dopraw solą i pieprzem.
  4. Na talerzach układaj purée, pulpety, plastry cytryny i posyp koprem. Podawaj z miksem sałat z sosem vinaigrette.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥