PrzepisPołącz łososia z tymi dodatkami. Smak jak z najlepszej restauracji

Połącz łososia z tymi dodatkami. Smak jak z najlepszej restauracji

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
03.03.2023 18:02

Łosoś nie jest skomplikowany w przyrządzaniu, a z nim w roli głównej można przygotować mnóstwo potraw, które zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie macie pomysłu na łososia? Oto najlepsze przepisy na łososia.

Łosoś jest rybą o bardzo specyficznym smaku. Praktycznie nie da się go pomylić z żadną inną rybą. Dlatego też ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników.

Przepisy na łososia - pieczony łosoś z warzywami

Składniki:

  • 3 filety z łososia,
  • 1 brokuł,
  • 1 papryka (czerwona albo żółta),
  • 15 koktajlowych pomidorków,
  • 2 garści szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • sól, pieprz, rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Łososia myjemy, doprawiamy solą, rozmarynem i pieprzem. Polewamy go również sokiem z cytryny. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy je oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy łososia. Między filetami kładziemy różyczki brokułu, pokrojoną paprykę oraz połówki pomidorków. Wszystko solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Możemy podawać z kaszą lub ryżem.

Łosoś pieczony w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg łososia,
  • 1 szkl. śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • 2 podsmażone cebule,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy i filetujemy. Dzielimy na 4 porcje. Naczynie żaroodporne rozgrzewamy, wstawiając je do nagrzanego piekarnika. Naczynie wyjmujemy i układamy w nim masło. Czekamy, aż się rozpuści i układamy na nim filety. Oprószamy je solą i pieprzem. Obok ryby kładziemy plasterki cebuli, a wszystko posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie polewamy filety śmietaną i znów wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 25 minut, co jakiś czas polewając sosem. Podajemy z cebulką podsmażoną na brązowo na patelni oraz z siekanym koperkiem.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Pulpeciki z łososia

Składniki:

  • 750 g świeżego łososia,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • ½ suchej pszennej bułki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 100 ml warzywnego bulionu,
  • 700 g pomidorków pelati w zalewie,
  • 15 czarnych oliwek,
  • 15 zielonych oliwek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Oliwki i kapary odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy na niej czosnek, pomidory, oliwki i kapary. Dusimy je przez 5-10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie dodajemy połowę natki pietruszki. Zawartość patelni przekładamy do rondelka. W razie potrzeby dosalamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Łososia myjemy, osuszamy i filetujemy. Bułkę odsączamy. Razem z łososiem wrzucamy do maszynki do mielenia mięsa. Powstała masę mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, resztą natki pietruszki i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z masy formujemy pulpeciki. Smażymy na patelni. Zalewamy je bulionem i dusimy przez ok. 10 minut. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Przepisy na łososia - łosoś w ziołowym sosie

Składniki:

  • 6 świeżych liści bazylii,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • kapary,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1 zielona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki,
  • 2 steki z łososia,
  • 2 pieczarki,
  • kilka brukselek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Bazylię, natkę pietruszki, kapary, tymianek, zieloną cebulę, czosnek i pół łyżeczki soku z cytryny miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię grillową. Rybę skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy. Smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy brukselkę i pieczarki. Gdy będą podsmażone, wykładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym

Składniki:

  • 4-6 filetów z łososia,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek,
  • 1/3 szkl. sosu żurawinowego,
  • 2 łyżki szalotki,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą. Blaszkę do pieczenia smarujemy oliwą i wkładamy do niej łososia. Polewamy 2 łyżkami sosu musztardowego. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Resztę sosu musztardowego mieszamy z sosem żurawinowym, octem winnym i szalotkami. Rybę wyjmujemy z piekarnika i polewamy sosem żurawinowym.

Łosoś świetnie smakuje w połączeniu ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Można podawać go z ziemniakami, ryżem, dowolną kaszą. Można jeść go samego lub z różnego rodzaju warzywami. Łosoś jest więc rybą uniwersalną, która sprawdzi się w każdej sytuacji – zarówno na obiad, jak i na wystawną kolację czy też jako wykwintna przystawka.

Autor: Halina Basek

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także