Grecy zajadają się co wieczór. Zdobyłem przepis i już nie robię innych sałatek
Takiej sałatki greckiej mogłeś do tej pory nie znać. Ten oryginalny przepis ze śródziemnomorskiego kraju zakłada użycie pewnego wyjątkowego rodzaju makaronu. Uwaga — poniższy przepis to prawdziwy skarb i tak należy go traktować!
24.04.2024 | aktual.: 27.04.2024 12:57
W przeciwieństwie do fasolki po bretońsku czy sałatki szwedzkiej — potraw, których nazwy błędnie sugerują ich pochodzenie — sałatka grecka naprawdę pochodzi z ojczyzny Arystotelesa i Platona. I nie bez powodu wymieniłem te znane postaci, bo historia horiatiki (czyli właśnie najlepiej nam znanej wersji sałatki greckiej) sięga właśnie Grecji antycznej. Tworzona z naturalnych darów greckiej ziemi potrawa jest więc klasykiem przez wielkie "K". Jednak ta sałatka grecka, którą w Polsce jemy dość często, nie jest jedynym tradycyjnym wytworem mieszkańców Hellady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Drugą sałatką grecką, którą warto poznać, jest kritharaki. Nazwa pochodzi od specjalnego rodzaju makaronu, który być może kojarzysz jako orzo lub risoni. Przypominające ziarna ryżu kluseczki doskonale łączą się z innymi składnikami, takimi jak warzywa, ser feta czy czarne oliwki. Całość stanowi rewelacyjny smak i orzeźwienie, które na pewno przydadzą ci się podczas zbliżających się z każdym dniem upałów.
Poniższy przepis, jak już zapowiedziałem, to prawdziwy skarb. Jeśli tak jak ja postanowisz wcielić go w życie, masz duże szanse na to, że poczujesz się jak na wakacjach w Grecji!
Sałatka grecka kritharaki
Składniki:
- 300 g makaronu kritharaki,
- 1 ogórek,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g sera feta,
- 50 g czarnych oliwek,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sos:
- 60 ml oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją od producenta. Wszystkie składniki sosu (ząbek czosnku przeciśnij przez praskę) wymieszaj.
- Ogórka obierz i pokrój w kostkę. W ten sam sposób rozdrobnij ser feta. Cebulę i natkę posiekaj. Oliwki i pomidorki przekrój na połówki.
- Powyższe składniki delikatnie wymieszaj z ostudzonym makaronem i dressingiem. Smacznego!