Grecy zajadają się co wieczór. Zdobyłem przepis i już nie robię innych sałatek

Takiej sałatki greckiej mogłeś do tej pory nie znać. Ten oryginalny przepis ze śródziemnomorskiego kraju zakłada użycie pewnego wyjątkowego rodzaju makaronu. Uwaga — poniższy przepis to prawdziwy skarb i tak należy go traktować!

Sałatka grecka kritharaki - prosto z GrecjiSałatka grecka kritharaki - prosto z Grecji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | juliamikhaylova

W przeciwieństwie do fasolki po bretońsku czy sałatki szwedzkiej — potraw, których nazwy błędnie sugerują ich pochodzenie — sałatka grecka naprawdę pochodzi z ojczyzny Arystotelesa i Platona. I nie bez powodu wymieniłem te znane postaci, bo historia horiatiki (czyli właśnie najlepiej nam znanej wersji sałatki greckiej) sięga właśnie Grecji antycznej. Tworzona z naturalnych darów greckiej ziemi potrawa jest więc klasykiem przez wielkie "K". Jednak ta sałatka grecka, którą w Polsce jemy dość często, nie jest jedynym tradycyjnym wytworem mieszkańców Hellady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy sernik stał się hitem w moim domu. Zrobisz go na bazie kultowych owoców

Drugą sałatką grecką, którą warto poznać, jest kritharaki. Nazwa pochodzi od specjalnego rodzaju makaronu, który być może kojarzysz jako orzo lub risoni. Przypominające ziarna ryżu kluseczki doskonale łączą się z innymi składnikami, takimi jak warzywa, ser feta czy czarne oliwki. Całość stanowi rewelacyjny smak i orzeźwienie, które na pewno przydadzą ci się podczas zbliżających się z każdym dniem upałów.

Poniższy przepis, jak już zapowiedziałem, to prawdziwy skarb. Jeśli tak jak ja postanowisz wcielić go w życie, masz duże szanse na to, że poczujesz się jak na wakacjach w Grecji!

Sałatka grecka kritharaki

Składniki:

  • 300 g makaronu kritharaki,
  • 1 ogórek,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g sera feta,
  • 50 g czarnych oliwek,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sos:

  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz.
Makaron kritharaki to główny składnik jednej z greckich sałatek
Makaron kritharaki to główny składnik jednej z greckich sałatek © Canva | brebca

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją od producenta. Wszystkie składniki sosu (ząbek czosnku przeciśnij przez praskę) wymieszaj.
  2. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. W ten sam sposób rozdrobnij ser feta. Cebulę i natkę posiekaj. Oliwki i pomidorki przekrój na połówki.
  3. Powyższe składniki delikatnie wymieszaj z ostudzonym makaronem i dressingiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy