PrzepisDietaDietetyk zalecił mi na śniadanie. Przynosi ulgę jelitom i zbija wysoki cukier

Dietetyk zalecił mi na śniadanie. Przynosi ulgę jelitom i zbija wysoki cukier

Jogurt grecki
Jogurt grecki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.01.2024 07:44, aktualizacja: 15.01.2024 11:38

Uchodzi za dietetyczny wzór. Sklepowe półki uginają się pod jego ciężarem, a i cena zachęca do kupna. Od kiedy wdrożyłam jogurt grecki do diety, nie wyobrażam sobie lepszego śniadania niż z nim w roli głównej.

Dietetyk zalecił mi, bym wdrożyła do diety jogurt grecki, najlepiej w formie dodatku do śniadania. Poza tym, że jogurt grecki wyróżnia wysoka zawartość białka (co pozwala kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu), pozytywnie wpływa też na zdrowie jelit. To jednak tylko kilka z wielu zalet wynikających ze spożywania jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie?

Jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu procesem produkcji - jest on odcedzany z serwatki, co skutkuje większą zawartością białka, tłuszczu i kalorii. To sprawia, że jest to produkt o wyjątkowo bogatym składzie odżywczym.

Jednym z powodów, dla których warto włączyć jogurt grecki do swojego śniadaniowego menu, jest jego wysoka zawartość białka. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w naszym ciele. Porcja jogurtu greckiego (150 g) może zawierać nawet 13 g białka, co stanowi około 27 proc. zalecanego dziennego spożycia dla dorosłej osoby. Białko pomaga utrzymać uczucie sytości, co może zapobiegać nadmiernemu podjadaniu w ciągu dnia i wspomagać proces odchudzania.

Ponadto jogurt grecki ułatwia kontrolowanie poziomu cukru. Niektóre wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie gęstego jogurtu greckiego wzbogaconego dodatkowo o witaminę D i probiotyki może ułatwiać kontrolowanie poziomu cukru w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie
Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie © Pixabay

Jogurt grecki a zdrowie jelit

Jogurt grecki ma również pozytywny wpływ na odporność i zdrowie jelit. Przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego i odpornościowego. Produkt ten zawiera probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i hamują rozwój patogenów. Probiotyki pomagają w trawieniu, zapobiegają biegunce i zaparciom, a także wspierają produkcję witamin.

Jogurt grecki to także źródło wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, selen i potas. Wapń i fosfor są ważne dla zdrowia kości i zębów, a także dla przewodzenia impulsów nerwowych i skurczów mięśni. Selen i potas mają działanie antyoksydacyjne, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto selen jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a potas reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.

W jogurcie greckim znajdziemy również witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2, która pomaga w produkcji energii z pokarmu, wspiera wzrok i skórę, a także chroni przed niedokrwistością oraz witaminę B12 niezbędną dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych i funkcjonowania układu nerwowego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także