Dietetyk zalecił mi na śniadanie. Przynosi ulgę jelitom i zbija wysoki cukier

Uchodzi za dietetyczny wzór. Sklepowe półki uginają się pod jego ciężarem, a i cena zachęca do kupna. Od kiedy wdrożyłam jogurt grecki do diety, nie wyobrażam sobie lepszego śniadania niż z nim w roli głównej.

JOgurt greckiJogurt grecki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dietetyk zalecił mi, bym wdrożyła do diety jogurt grecki, najlepiej w formie dodatku do śniadania. Poza tym, że jogurt grecki wyróżnia wysoka zawartość białka (co pozwala kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu), pozytywnie wpływa też na zdrowie jelit. To jednak tylko kilka z wielu zalet wynikających ze spożywania jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie?

Jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu procesem produkcji - jest on odcedzany z serwatki, co skutkuje większą zawartością białka, tłuszczu i kalorii. To sprawia, że jest to produkt o wyjątkowo bogatym składzie odżywczym.

Jednym z powodów, dla których warto włączyć jogurt grecki do swojego śniadaniowego menu, jest jego wysoka zawartość białka. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w naszym ciele. Porcja jogurtu greckiego (150 g) może zawierać nawet 13 g białka, co stanowi około 27 proc. zalecanego dziennego spożycia dla dorosłej osoby. Białko pomaga utrzymać uczucie sytości, co może zapobiegać nadmiernemu podjadaniu w ciągu dnia i wspomagać proces odchudzania.

Ponadto jogurt grecki ułatwia kontrolowanie poziomu cukru. Niektóre wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie gęstego jogurtu greckiego wzbogaconego dodatkowo o witaminę D i probiotyki może ułatwiać kontrolowanie poziomu cukru w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie
Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie © Pixabay

Jogurt grecki a zdrowie jelit

Jogurt grecki ma również pozytywny wpływ na odporność i zdrowie jelit. Przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego i odpornościowego. Produkt ten zawiera probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i hamują rozwój patogenów. Probiotyki pomagają w trawieniu, zapobiegają biegunce i zaparciom, a także wspierają produkcję witamin.

Jogurt grecki to także źródło wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, selen i potas. Wapń i fosfor są ważne dla zdrowia kości i zębów, a także dla przewodzenia impulsów nerwowych i skurczów mięśni. Selen i potas mają działanie antyoksydacyjne, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto selen jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a potas reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.

W jogurcie greckim znajdziemy również witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2, która pomaga w produkcji energii z pokarmu, wspiera wzrok i skórę, a także chroni przed niedokrwistością oraz witaminę B12 niezbędną dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych i funkcjonowania układu nerwowego.

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają