Dietetyk zalecił mi na śniadanie. Przynosi ulgę jelitom i zbija wysoki cukier

Uchodzi za dietetyczny wzór. Sklepowe półki uginają się pod jego ciężarem, a i cena zachęca do kupna. Od kiedy wdrożyłam jogurt grecki do diety, nie wyobrażam sobie lepszego śniadania niż z nim w roli głównej.

JOgurt greckiJogurt grecki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dietetyk zalecił mi, bym wdrożyła do diety jogurt grecki, najlepiej w formie dodatku do śniadania. Poza tym, że jogurt grecki wyróżnia wysoka zawartość białka (co pozwala kontrolować apetyt i zapobiega podjadaniu), pozytywnie wpływa też na zdrowie jelit. To jednak tylko kilka z wielu zalet wynikających ze spożywania jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie?

Jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu procesem produkcji - jest on odcedzany z serwatki, co skutkuje większą zawartością białka, tłuszczu i kalorii. To sprawia, że jest to produkt o wyjątkowo bogatym składzie odżywczym.

Jednym z powodów, dla których warto włączyć jogurt grecki do swojego śniadaniowego menu, jest jego wysoka zawartość białka. Białko jest niezbędne do budowy i naprawy komórek w naszym ciele. Porcja jogurtu greckiego (150 g) może zawierać nawet 13 g białka, co stanowi około 27 proc. zalecanego dziennego spożycia dla dorosłej osoby. Białko pomaga utrzymać uczucie sytości, co może zapobiegać nadmiernemu podjadaniu w ciągu dnia i wspomagać proces odchudzania.

Ponadto jogurt grecki ułatwia kontrolowanie poziomu cukru. Niektóre wyniki badań naukowych wskazują, że spożywanie gęstego jogurtu greckiego wzbogaconego dodatkowo o witaminę D i probiotyki może ułatwiać kontrolowanie poziomu cukru w przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie
Dlaczego warto jeść jogurt grecki na śniadanie © Pixabay

Jogurt grecki a zdrowie jelit

Jogurt grecki ma również pozytywny wpływ na odporność i zdrowie jelit. Przyczynia się do rozwoju prawidłowej mikroflory jelitowej, która jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego i odpornościowego. Produkt ten zawiera probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które kolonizują jelita i hamują rozwój patogenów. Probiotyki pomagają w trawieniu, zapobiegają biegunce i zaparciom, a także wspierają produkcję witamin.

Jogurt grecki to także źródło wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, selen i potas. Wapń i fosfor są ważne dla zdrowia kości i zębów, a także dla przewodzenia impulsów nerwowych i skurczów mięśni. Selen i potas mają działanie antyoksydacyjne, chronią nasze komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Ponadto selen jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy, a potas reguluje ciśnienie krwi i równowagę płynów w organizmie.

W jogurcie greckim znajdziemy również witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2, która pomaga w produkcji energii z pokarmu, wspiera wzrok i skórę, a także chroni przed niedokrwistością oraz witaminę B12 niezbędną dla prawidłowego tworzenia krwinek czerwonych i funkcjonowania układu nerwowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej