Żaden cukier czy mleko. Dodaj łyżeczkę do kawy, a pożegnasz boczki i obniżysz cukier

Co dodajesz zazwyczaj do kawy? Cukier czy mleko? Zapomnij o tym, bo istnieje o wiele lepszy i zdrowszy dodatek! Nawet kuloodporna kawa to przy tym przeżytek. Ten napój wzniesie cię na jeszcze wyższy poziom smaku. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ona działa, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Kuloodporna kawaKuloodporna kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa kuloodporna (czyli ta z dodatkiem masła lub oleju) spadła z piedestału. Już nie ona jest numerem jeden. Tym razem na tapetę wchodzi zupełnie inny składnik. Coraz większym hitem staje się kawa z tahini (pastą sezamową). Miłośnicy bardzo sobie ją chwalą. To połączenie zupełnie nic na pierwszy rzut oka nie mówi, ale ma mnóstwo zalet. Zostań z nami, jeśli chcesz poznać właściwości takiego napoju. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe roladki skrywają same smaczne kęski. Kiedy ich spróbujesz, nie będziesz chciał jeść nic innego

Zanim zaczniemy rozpisywać się na temat kawy z tahini, dowiedzmy się czym owo tahini jest. To po prostu pasta sezamowa, która wywodzi się z Azji i Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z prażonych ziaren. Możemy ją dodawać na przykład do koktajli lub zrobić z niej ekspresową chałwę. Świetnie nadaje się również do hummusu.

Kuloodporna kawa to przeżytek. Wypróbuj kawę z tahini

Przygotowanie takiej kawy wcale nie jest wielkim wyzwaniem. Jeśli kupisz pastę w sklepie, proces robienia napoju potrwa dosłownie kilka minut. Wsyp łyżeczkę kawy do filiżanki, zalej ją 200 ml wody, dolej mleko i dodaj łyżeczkę tahini. Wszystko ładnie wymieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Jeśli chcesz, by napój miał kremową konsystencję, możesz go zmiksować za pomocą spieniacza do mleka.

A jak zrobić pastę tahini? Wystarczy ci sezam i oliwa. Ziarna upraż na patelni, mieszając co chwilę. Sezam przesyp do blendera i zmiksuj z oliwą. Po kilku minutach powstanie kremowa masa. Przelej ją do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Dlaczego warto pić kawę z tahini?

Napój ma wiele prozdrowotnych właściwości - podobnie, jak kawa kuloodporna. Jest przede wszystkim źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Znajdziesz w nim też błonnik pokarmowy, dzięki któremu unikniesz zaparć, a twoje jelita będą świetnie wykonywały swoją pracę. Nie można zapomnieć o witaminach i minerałach, które mają bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Jak działa taka kawa?

Tahini
Tahini © Adobe Stock

Oto największe zalety:

  • przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni przed cukrzycą i zmniejsza stężenie białka hsCRP we krwi,
  • łagodzi stany zapalne,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa