PoradyŻaden cukier czy mleko. Dodaj łyżeczkę do kawy, a pożegnasz boczki i obniżysz cukier

Żaden cukier czy mleko. Dodaj łyżeczkę do kawy, a pożegnasz boczki i obniżysz cukier

Kuloodporna kawa
Kuloodporna kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.01.2024 13:27, aktual.: 18.01.2024 19:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Co dodajesz zazwyczaj do kawy? Cukier czy mleko? Zapomnij o tym, bo istnieje o wiele lepszy i zdrowszy dodatek! Nawet kuloodporna kawa to przy tym przeżytek. Ten napój wzniesie cię na jeszcze wyższy poziom smaku. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ona działa, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Kawa kuloodporna (czyli ta z dodatkiem masła lub oleju) spadła z piedestału. Już nie ona jest numerem jeden. Tym razem na tapetę wchodzi zupełnie inny składnik. Coraz większym hitem staje się kawa z tahini (pastą sezamową). Miłośnicy bardzo sobie ją chwalą. To połączenie zupełnie nic na pierwszy rzut oka nie mówi, ale ma mnóstwo zalet. Zostań z nami, jeśli chcesz poznać właściwości takiego napoju. Na pewno nie pożałujesz swojej decyzji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim zaczniemy rozpisywać się na temat kawy z tahini, dowiedzmy się czym owo tahini jest. To po prostu pasta sezamowa, która wywodzi się z Azji i Bliskiego Wschodu. Przyrządza się ją z prażonych ziaren. Możemy ją dodawać na przykład do koktajli lub zrobić z niej ekspresową chałwę. Świetnie nadaje się również do hummusu.

Kuloodporna kawa to przeżytek. Wypróbuj kawę z tahini

Przygotowanie takiej kawy wcale nie jest wielkim wyzwaniem. Jeśli kupisz pastę w sklepie, proces robienia napoju potrwa dosłownie kilka minut. Wsyp łyżeczkę kawy do filiżanki, zalej ją 200 ml wody, dolej mleko i dodaj łyżeczkę tahini. Wszystko ładnie wymieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki się połączą. Jeśli chcesz, by napój miał kremową konsystencję, możesz go zmiksować za pomocą spieniacza do mleka.

A jak zrobić pastę tahini? Wystarczy ci sezam i oliwa. Ziarna upraż na patelni, mieszając co chwilę. Sezam przesyp do blendera i zmiksuj z oliwą. Po kilku minutach powstanie kremowa masa. Przelej ją do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Dlaczego warto pić kawę z tahini?

Napój ma wiele prozdrowotnych właściwości - podobnie, jak kawa kuloodporna. Jest przede wszystkim źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Znajdziesz w nim też błonnik pokarmowy, dzięki któremu unikniesz zaparć, a twoje jelita będą świetnie wykonywały swoją pracę. Nie można zapomnieć o witaminach i minerałach, które mają bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Jak działa taka kawa?

Tahini
Tahini© Adobe Stock

Oto największe zalety:

  • przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni przed cukrzycą i zmniejsza stężenie białka hsCRP we krwi,
  • łagodzi stany zapalne,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także