Jest tłusta i kaloryczna. Uchodzi za najzdrowszy deser świata

Lubisz chałwę? Już za moment dowiesz się, jak zrobić ją w zaciszu własnego domu. I to zaledwie z dwóch składników. Tego genialnego przepisu po prostu nie możesz przegapić. Stanie się hitem w każdym domu!

Jest tłusta i kaloryczna. Uchodzi za najzdrowszy deser świataDomowa chałwa słonecznikowa/źródło: Anna Grabowska-Krupa/Adobe Stock
Marzena Pęcak
SKOMENTUJ

Jak przystało na ogromną fankę słodkości, na bieżąco śledzę najnowsze trendy. Dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że dziś przychodzę z kolejną perełką kulinarną. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Pewnie nie jeden raz w życiu zajadałeś się pyszną chałwą. Ale czy zdawałeś sobie sprawę, że bez problemu możesz zrobić ją sam? To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze znajdziesz tu wiele cennych wartości odżywczych. Jak to jest możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Dlaczego chałwa?

Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie wyjaśniła skąd w ogóle pomysł na ten genialny deser. Otóż zainspirowała mnie moja mama, która chałwę wręcz uwielbia. Dlatego też postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym. Przygotowałam coś nowego i smacznego z myślą o ukochanej osobie. Dodam tylko, że mama była zachwycona słodką niespodzianką!

Jak się okazuje, genialną chałwę można zrobić samemu/źródło: Pixel-Shot/Adobe Stock
Jak się okazuje, genialną chałwę można zrobić samemu/źródło: Pixel-Shot/Adobe Stock

Przepis na domową chałwę

Jak już wspomniałam na wstępie, przygotowanie dzisiejszego przepisu to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nią nawet osoba, która stawia swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów.

Składniki:

  • 400 g słonecznika,
  • 200 g miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania słonecznika. Pamiętaj, do przepisu należy użyć słonecznika w łuskanej formie. Najpierw podpraż ziarenka na złocisty kolor na suchej i rozgrzanej patelni.
  2. Następnie przesyp do miski i odstaw do ostudzenia.
  3. Kiedy temperatura słonecznika już się obniży, przesyp ziarenka do blendera i dokładnie zmiel.
  4. Powstałą mieszankę przesyp do miski, po czym dodaj do niej miód. I tu kolejna kluczowa wskazówka. Musi być on w płynnej formie.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj.
  6. W efekcie powinieneś otrzymać miękką, ale jednocześnie zwartą mieszankę, którą łatwo formować.
  7. Przełóż ją do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  8. Smacznego!

Oczywiście smak domowej chałwy możesz wzbogacić na wiele sposobów. Do podstawowej mieszanki możesz dodać zarówno ulubione bakalie, jak i orzechy. Możesz też przygotowywać różne wariacje na przemian, aby domowe słodkości szybko się nie znudziły!

Czy tłusta chałwa ma wartości odżywcze?

Okazuje się, że jak najbardziej tak. I chociaż na pewno nie można zaliczyć jej do niskokalorycznych przekąsek, warto wspomnieć o jej korzyściach prozdrowotnych. Oczywiście należy pamiętać, aby jeść ją z umiarem.

Jeśli do tematu podejdziesz z głową i będziesz jadł ją od czasu do czasu, możesz dostarczyć swojemu organizmowi cenne witaminy i minerały. Oczywiście będą się one różnić w zależności od tego, na jakiej bazie przygotujesz swoją chałwę. W przypadku chałwy słonecznikowej możesz liczyć na duże pokłady wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu oraz cynku. Znajdziesz tu również nie tylko witaminy z grupy B, ale też witaminę A oraz E.

I to wszystko na dzisiaj. Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię, do przetestowania dzisiejszego przepisu w swojej kuchni. Koniecznie daj mi znać, jak ci poszło.

Ten przepis również może cię zainteresować:Chałwowa pierzynka

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie