Jest tłusta i kaloryczna. Uchodzi za najzdrowszy deser świata
Lubisz chałwę? Już za moment dowiesz się, jak zrobić ją w zaciszu własnego domu. I to zaledwie z dwóch składników. Tego genialnego przepisu po prostu nie możesz przegapić. Stanie się hitem w każdym domu!
28.07.2023 | aktual.: 28.07.2023 10:32
Jak przystało na ogromną fankę słodkości, na bieżąco śledzę najnowsze trendy. Dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że dziś przychodzę z kolejną perełką kulinarną. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
Pewnie nie jeden raz w życiu zajadałeś się pyszną chałwą. Ale czy zdawałeś sobie sprawę, że bez problemu możesz zrobić ją sam? To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze znajdziesz tu wiele cennych wartości odżywczych. Jak to jest możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.
Dlaczego chałwa?
Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie wyjaśniła skąd w ogóle pomysł na ten genialny deser. Otóż zainspirowała mnie moja mama, która chałwę wręcz uwielbia. Dlatego też postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym. Przygotowałam coś nowego i smacznego z myślą o ukochanej osobie. Dodam tylko, że mama była zachwycona słodką niespodzianką!
Przepis na domową chałwę
Jak już wspomniałam na wstępie, przygotowanie dzisiejszego przepisu to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nią nawet osoba, która stawia swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów.
Składniki:
- 400 g słonecznika,
- 200 g miodu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania słonecznika. Pamiętaj, do przepisu należy użyć słonecznika w łuskanej formie. Najpierw podpraż ziarenka na złocisty kolor na suchej i rozgrzanej patelni.
- Następnie przesyp do miski i odstaw do ostudzenia.
- Kiedy temperatura słonecznika już się obniży, przesyp ziarenka do blendera i dokładnie zmiel.
- Powstałą mieszankę przesyp do miski, po czym dodaj do niej miód. I tu kolejna kluczowa wskazówka. Musi być on w płynnej formie.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- W efekcie powinieneś otrzymać miękką, ale jednocześnie zwartą mieszankę, którą łatwo formować.
- Przełóż ją do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego!
Oczywiście smak domowej chałwy możesz wzbogacić na wiele sposobów. Do podstawowej mieszanki możesz dodać zarówno ulubione bakalie, jak i orzechy. Możesz też przygotowywać różne wariacje na przemian, aby domowe słodkości szybko się nie znudziły!
Czy tłusta chałwa ma wartości odżywcze?
Okazuje się, że jak najbardziej tak. I chociaż na pewno nie można zaliczyć jej do niskokalorycznych przekąsek, warto wspomnieć o jej korzyściach prozdrowotnych. Oczywiście należy pamiętać, aby jeść ją z umiarem.
Jeśli do tematu podejdziesz z głową i będziesz jadł ją od czasu do czasu, możesz dostarczyć swojemu organizmowi cenne witaminy i minerały. Oczywiście będą się one różnić w zależności od tego, na jakiej bazie przygotujesz swoją chałwę. W przypadku chałwy słonecznikowej możesz liczyć na duże pokłady wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu oraz cynku. Znajdziesz tu również nie tylko witaminy z grupy B, ale też witaminę A oraz E.
I to wszystko na dzisiaj. Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię, do przetestowania dzisiejszego przepisu w swojej kuchni. Koniecznie daj mi znać, jak ci poszło.
Ten przepis również może cię zainteresować:Chałwowa pierzynka