Jest tłusta i kaloryczna. Uchodzi za najzdrowszy deser świata

Lubisz chałwę? Już za moment dowiesz się, jak zrobić ją w zaciszu własnego domu. I to zaledwie z dwóch składników. Tego genialnego przepisu po prostu nie możesz przegapić. Stanie się hitem w każdym domu!

ObrazekDomowa chałwa słonecznikowa/źródło: Anna Grabowska-Krupa/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Jak przystało na ogromną fankę słodkości, na bieżąco śledzę najnowsze trendy. Dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że dziś przychodzę z kolejną perełką kulinarną. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Pewnie nie jeden raz w życiu zajadałeś się pyszną chałwą. Ale czy zdawałeś sobie sprawę, że bez problemu możesz zrobić ją sam? To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze znajdziesz tu wiele cennych wartości odżywczych. Jak to jest możliwe? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Dlaczego chałwa?

Zanim przejdę do szczegółowej instrukcji, nie byłabym sobą, gdybym nie wyjaśniła skąd w ogóle pomysł na ten genialny deser. Otóż zainspirowała mnie moja mama, która chałwę wręcz uwielbia. Dlatego też postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym. Przygotowałam coś nowego i smacznego z myślą o ukochanej osobie. Dodam tylko, że mama była zachwycona słodką niespodzianką!

Obrazek
Jak się okazuje, genialną chałwę można zrobić samemu/źródło: Pixel-Shot/Adobe Stock

Przepis na domową chałwę

Jak już wspomniałam na wstępie, przygotowanie dzisiejszego przepisu to prawdziwa bułka z masłem. Dlatego też poradzi sobie z nią nawet osoba, która stawia swoje pierwsze kroki w świecie kulinariów.

Składniki:

  • 400 g słonecznika,
  • 200 g miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania słonecznika. Pamiętaj, do przepisu należy użyć słonecznika w łuskanej formie. Najpierw podpraż ziarenka na złocisty kolor na suchej i rozgrzanej patelni.
  2. Następnie przesyp do miski i odstaw do ostudzenia.
  3. Kiedy temperatura słonecznika już się obniży, przesyp ziarenka do blendera i dokładnie zmiel.
  4. Powstałą mieszankę przesyp do miski, po czym dodaj do niej miód. I tu kolejna kluczowa wskazówka. Musi być on w płynnej formie.
  5. Składniki dokładnie wymieszaj.
  6. W efekcie powinieneś otrzymać miękką, ale jednocześnie zwartą mieszankę, którą łatwo formować.
  7. Przełóż ją do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  8. Smacznego!

Oczywiście smak domowej chałwy możesz wzbogacić na wiele sposobów. Do podstawowej mieszanki możesz dodać zarówno ulubione bakalie, jak i orzechy. Możesz też przygotowywać różne wariacje na przemian, aby domowe słodkości szybko się nie znudziły!

Czy tłusta chałwa ma wartości odżywcze?

Okazuje się, że jak najbardziej tak. I chociaż na pewno nie można zaliczyć jej do niskokalorycznych przekąsek, warto wspomnieć o jej korzyściach prozdrowotnych. Oczywiście należy pamiętać, aby jeść ją z umiarem.

Jeśli do tematu podejdziesz z głową i będziesz jadł ją od czasu do czasu, możesz dostarczyć swojemu organizmowi cenne witaminy i minerały. Oczywiście będą się one różnić w zależności od tego, na jakiej bazie przygotujesz swoją chałwę. W przypadku chałwy słonecznikowej możesz liczyć na duże pokłady wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu oraz cynku. Znajdziesz tu również nie tylko witaminy z grupy B, ale też witaminę A oraz E.

I to wszystko na dzisiaj. Myślę, że nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię, do przetestowania dzisiejszego przepisu w swojej kuchni. Koniecznie daj mi znać, jak ci poszło.

Ten przepis również może cię zainteresować:Chałwowa pierzynka

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej