W PRL‑u wszyscy się zajadali. Deser, który odmładza, zrobisz blendując 2 składniki
Ten deser był niesamowicie popularny w czasach PRL. Niestety, teraz od niego się odchodzi i wybiera zupełnie inne produkty. Warto jednak wrócić do tego, co znane, zwłaszcza że przygotowanie takiego przysmaku jest proste i tanie. A samo zjedzenie chałwy przyniesie ci wiele korzyści.
10.01.2024 | aktual.: 10.01.2024 18:32
Dawne przysmaki od lat cieszą się ogromną popularnością, szczególnie jeśli kojarzą nam się z czasami dzieciństwa. Nic dziwnego, że chętnie zajadamy się faworkami i blokiem czekoladowym, a niektórym osobom uszy się trzęsą na widok kogla-mogla. Jest jeszcze chałwa. Chociaż wiele osób ją uwielbia, to staje się coraz mniej popularna. Można łatwo ją dostać w sklepie, ale czy to stoi na przeszkodzie, byśmy przygotowali ją w domu?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić deser z dwóch składników?
W dzisiejszych czasach chałwę kojarzymy z Turcją, Grecją i Indiami oraz ogólnie z wypoczynkiem w tych regionach. Mało kto jednak wie, że taki przysmak święcił tryumfy w naszym kraju i gospodynie przygotowywały go samodzielnie. W tamtych czasach nie było dostępu do najnowocześniejszych technologii, ale nasze babcie i prababcie świetnie sobie radziły w kuchni. My też możemy przygotować chałwę. Dlatego też potrzebujemy:
- 2 szklanki zmielonego sezamu,
- pół szklanki miodu (może być też cukier - z tego produktu korzystały kobiety z PRL).
Jeśli chcesz, możesz dodać kakao, orzechy, czekoladę lub bakalie.
Sposób wykonania:
Do pracy przyda nam się zwykła patelnia. Nie musimy na nią wylewać tłuszczu. Prażymy na niej sezam. Ciągle go pilnujemy, żeby się nie przypalił i nie przywarł do powierzchni. Sezam powinien się lekko zarumienić i mieć orzechowy posmak. Czekamy, aż ostygnie i chwilę później mielimy sezam w młynku. Dodajemy miód i pozostałe składniki (jeśli ich używasz). Mieszamy wszystko tak, by powstała jednolita masa. Deser przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. Chałwa w tym czasie stężeje.
Czy wiedzieliście, że ten deser ma właściwości odmładzające? Wszystko to zasługa witaminy E (nazywanej też witaminą młodości), która jest przeciwutleniaczem i dzielnie walczy z wolnymi rodnikami. Jak już wiemy, wolne rodniki przyspieszają starzenie się skóry. Jeśli chcemy długo wyglądać młodo, jedzenie chałwy będzie świetnym wyborem.