PrzepisDeseryMieszam jajka z kilkoma dodatkami i zapiekam. Zapomniany deser na ciepło

Mieszam jajka z kilkoma dodatkami i zapiekam. Zapomniany deser na ciepło

Zapiekany kogel mogel - Pyszności
Zapiekany kogel mogel - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | tilialucida
10.01.2024 12:57

Kiedy z kuchni dobiegał głos intensywnego ucierania, wszyscy od razu wiedzieli, że na deser będzie kogel mogel. Po latach wróciłam do zapomnianego przysmaku z dzieciństwa i serwuję go moim bliskim w nowej wersji.

Kogel mogel to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Po latach warto wrócić do tych przysmaków i odkryć je na nowo. Jeśli obawiasz się jedzenia surowych jajek, to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Zapiekany kogel mogel to deser, któremu nie da się oprzeć. Do jego przygotowania potrzebne jest zaledwie kilka prostych i tanich składników, a efekt końcowy jest po prostu rewelacyjny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekany kogel mogel

Kogel-mogel to nic innego jak łatwy i szybki deser stworzony z żółtek jajek i białego cukru. Chociaż kojarzy się z czasami PRLu, to w polskiej kuchni pojawił się już w XVII wieku. Nazwa "kogel-mogel" lub "kogiel-mogiel" różni się w zależności od regionu, a wywodzi się z połączenia dwóch niemieckich słów: "Kugel", które oznacza gałkę lub kulkę, oraz "Mogeln", które oznacza kręcenie lub mieszanie.

Kogel mogel
Kogel mogel© Adobe Stock | Profotokris

Kogel mogel wzbogaciłam kawą. Nie muszą się jednak obawiać antyfani tego napoju, bo zamiast mocnej, czarnej kawy w deserze wylądowała rozpuszczalna z mlekiem. Deser jest delikatny, lekki i subtelny w smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam mleko i zagotowuję.
  2. Do miski wbijam jajka.
  3. W kilku łyżkach gorącego mleka rozpuszczam kawę, dodaję pozostałe mleko i odstawiam, aby całość nieco przestygła.
  4. Jajka mieszam wraz z cukrem przy pomocy trzepaczki, stopniowo wlewając kawowe mleko.
  5. Powstałą masę wlewam do kokilek, napełniając je do połowy wysokości.
  6. Piekę około 13 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza.

Po wyjęciu deseru z piekarnika odstawiam go, aby wystygnął, a następnie schładzam w lodówce przez godzinę. Serwuję w towarzystwie świeżych owoców, można dodać również bitą śmietanę oraz ulubione lody. Jest pysznie, prosto i tanio - takie desery lubię najbardziej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także