PrzepisTłusty CzwartekDzięki tej metodzie faworki zrobisz błyskawicznie. Wyjdą jak z PRL

Dzięki tej metodzie faworki zrobisz błyskawicznie. Wyjdą jak z PRL

Faworki
Faworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.01.2024 07:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czymże jest tłusty czwartek bez faworków? Ja sobie po prostu tego nie wyobrażam! Nawet podczas okresu karnawału się nimi zajadam. Najlepsze faworki przyrządzały nasze mamy i babcie. One nie miały sobie równych. Dzięki tej metodzie słodka przekąska będzie smakowała jak za dawnych lat.

Już dobrze wiemy, że babcine receptury nie mają sobie równych i dania zawsze wychodzą idealne. Nie inaczej jest ze słodyczami, a szczególnie tymi, którymi objadamy się w tłusty czwartek. Nasze babcie do dziś wiedzą, jak zrobić idealne faworki. Miały na to swoje metody, które po dziś dzień są strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować chruściki rodem z PRL, to koniecznie wypróbuj opisaną niżej metodę. Nie będę kłamać, jeśli powiem, że jest banalnie prosta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcine faworki jak za dawnych lat - prosty przepis

Składniki:

  • 4 żółtka jajek,
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • odrobina soli,
  • cukier puder.
Faworki
Faworki© Adobe Stock | FomaA

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub dużej miski, od razu zrób z niej mały wulkan (kopczyk z dołem). Do dołeczka wlej żółtko, masło, śmietanę, a także dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, w którym będzie jednolite.
  2. W tym momencie możesz użyć maszynki do mięsa. Babcie często z niej korzystały i kilka razy przepuszczały przez nią masę. Dzięki temu nie musiały zbyt długo lepić ciasta. Wybierały taką o większych oczkach. W dawnych modelach można było wymieniać końcówki, więc nie było to żadnym problemem.
  3. Gotową masę podziel na kilka porcji. Rozwałkuj najpierw pierwszą część i pokrój ją w paski o wymiarach 3 × 10 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie. Przewlecz przez nie końcówkę ciasta, by faworki miały swój kształt.
  4. Ciasteczka smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Na koniec odcedź je z nadmiaru oleju i posyp cukrem pudrem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także