Dzięki tej metodzie faworki zrobisz błyskawicznie. Wyjdą jak z PRL

Czymże jest tłusty czwartek bez faworków? Ja sobie po prostu tego nie wyobrażam! Nawet podczas okresu karnawału się nimi zajadam. Najlepsze faworki przyrządzały nasze mamy i babcie. One nie miały sobie równych. Dzięki tej metodzie słodka przekąska będzie smakowała jak za dawnych lat.

FaworkiFaworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Już dobrze wiemy, że babcine receptury nie mają sobie równych i dania zawsze wychodzą idealne. Nie inaczej jest ze słodyczami, a szczególnie tymi, którymi objadamy się w tłusty czwartek. Nasze babcie do dziś wiedzą, jak zrobić idealne faworki. Miały na to swoje metody, które po dziś dzień są strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować chruściki rodem z PRL, to koniecznie wypróbuj opisaną niżej metodę. Nie będę kłamać, jeśli powiem, że jest banalnie prosta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Babcine faworki jak za dawnych lat - prosty przepis

Składniki:

  • 4 żółtka jajek,
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • odrobina soli,
  • cukier puder.
Faworki
Faworki © Adobe Stock | FomaA

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub dużej miski, od razu zrób z niej mały wulkan (kopczyk z dołem). Do dołeczka wlej żółtko, masło, śmietanę, a także dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, w którym będzie jednolite.
  2. W tym momencie możesz użyć maszynki do mięsa. Babcie często z niej korzystały i kilka razy przepuszczały przez nią masę. Dzięki temu nie musiały zbyt długo lepić ciasta. Wybierały taką o większych oczkach. W dawnych modelach można było wymieniać końcówki, więc nie było to żadnym problemem.
  3. Gotową masę podziel na kilka porcji. Rozwałkuj najpierw pierwszą część i pokrój ją w paski o wymiarach 3 × 10 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie. Przewlecz przez nie końcówkę ciasta, by faworki miały swój kształt.
  4. Ciasteczka smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Na koniec odcedź je z nadmiaru oleju i posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło