Dzięki tej metodzie faworki zrobisz błyskawicznie. Wyjdą jak z PRL
Czymże jest tłusty czwartek bez faworków? Ja sobie po prostu tego nie wyobrażam! Nawet podczas okresu karnawału się nimi zajadam. Najlepsze faworki przyrządzały nasze mamy i babcie. One nie miały sobie równych. Dzięki tej metodzie słodka przekąska będzie smakowała jak za dawnych lat.
10.01.2024 07:02
Już dobrze wiemy, że babcine receptury nie mają sobie równych i dania zawsze wychodzą idealne. Nie inaczej jest ze słodyczami, a szczególnie tymi, którymi objadamy się w tłusty czwartek. Nasze babcie do dziś wiedzą, jak zrobić idealne faworki. Miały na to swoje metody, które po dziś dzień są strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować chruściki rodem z PRL, to koniecznie wypróbuj opisaną niżej metodę. Nie będę kłamać, jeśli powiem, że jest banalnie prosta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babcine faworki jak za dawnych lat - prosty przepis
Składniki:
- 4 żółtka jajek,
- 400 g mąki pszennej,
- łyżka masła,
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- odrobina soli,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
- Przesiej mąkę na stolnicę lub dużej miski, od razu zrób z niej mały wulkan (kopczyk z dołem). Do dołeczka wlej żółtko, masło, śmietanę, a także dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, w którym będzie jednolite.
- W tym momencie możesz użyć maszynki do mięsa. Babcie często z niej korzystały i kilka razy przepuszczały przez nią masę. Dzięki temu nie musiały zbyt długo lepić ciasta. Wybierały taką o większych oczkach. W dawnych modelach można było wymieniać końcówki, więc nie było to żadnym problemem.
- Gotową masę podziel na kilka porcji. Rozwałkuj najpierw pierwszą część i pokrój ją w paski o wymiarach 3 × 10 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie. Przewlecz przez nie końcówkę ciasta, by faworki miały swój kształt.
- Ciasteczka smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Na koniec odcedź je z nadmiaru oleju i posyp cukrem pudrem.