Dzięki tej metodzie faworki zrobisz błyskawicznie. Wyjdą jak z PRL

Czymże jest tłusty czwartek bez faworków? Ja sobie po prostu tego nie wyobrażam! Nawet podczas okresu karnawału się nimi zajadam. Najlepsze faworki przyrządzały nasze mamy i babcie. One nie miały sobie równych. Dzięki tej metodzie słodka przekąska będzie smakowała jak za dawnych lat.

FaworkiFaworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Już dobrze wiemy, że babcine receptury nie mają sobie równych i dania zawsze wychodzą idealne. Nie inaczej jest ze słodyczami, a szczególnie tymi, którymi objadamy się w tłusty czwartek. Nasze babcie do dziś wiedzą, jak zrobić idealne faworki. Miały na to swoje metody, które po dziś dzień są strzałem w dziesiątkę. Jeśli chcesz przygotować chruściki rodem z PRL, to koniecznie wypróbuj opisaną niżej metodę. Nie będę kłamać, jeśli powiem, że jest banalnie prosta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drobiowy w takim wydaniu stał się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Babcine faworki jak za dawnych lat - prosty przepis

Składniki:

  • 4 żółtka jajek,
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • odrobina soli,
  • cukier puder.
Faworki
Faworki © Adobe Stock | FomaA

Sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę lub dużej miski, od razu zrób z niej mały wulkan (kopczyk z dołem). Do dołeczka wlej żółtko, masło, śmietanę, a także dodaj szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, w którym będzie jednolite.
  2. W tym momencie możesz użyć maszynki do mięsa. Babcie często z niej korzystały i kilka razy przepuszczały przez nią masę. Dzięki temu nie musiały zbyt długo lepić ciasta. Wybierały taką o większych oczkach. W dawnych modelach można było wymieniać końcówki, więc nie było to żadnym problemem.
  3. Gotową masę podziel na kilka porcji. Rozwałkuj najpierw pierwszą część i pokrój ją w paski o wymiarach 3 × 10 cm. Na środku każdego paseczka zrób nacięcie. Przewlecz przez nie końcówkę ciasta, by faworki miały swój kształt.
  4. Ciasteczka smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Na koniec odcedź je z nadmiaru oleju i posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥