Nie ma w nich ani grama drożdży. Pulchne i miękkie pączki zrobisz w mniej niż kwadrans
Chociaż do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za zajadanie tych słodkości zabrać się już teraz. Z tym przepisem pyszne, mięciutkie pączki przygotujesz w mgnieniu oka.
09.01.2024 09:06
Własnoręczne przygotowanie pączków kojarzy się przede wszystkim z oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta, a następnie mozolnym smażeniem. Mimo że takie pączki smakują świetnie, to nie zawsze mam czas i ochotę na ich przygotowanie. Z pomocą przychodzi wtedy prosty przepis na pączki bez drożdży, które gotowe są już po kwadransie. Skutecznie zaspokajają chęć na coś słodkiego i pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na szybkie pączki
Pączki to przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie karnawału. Łatwo znaleźć go w cukierniach, ale jeszcze łatwiej przygotować samodzielnie w domu. Zamiast drożdży używam tutaj proszku do pieczenia. Podczas smażenia rosną i stają się puszyste, a ja nie spędzam godzin w kuchni na wyrabianiu i czekaniu na wyrastanie ciasta drożdżowego.
Gotowe pączki można udekorować cukrem pudrem lub chwycić w dłoń strzykawkę i wypełnić pączusie marmoladą, czekoladą lub budyniem. Małe kuleczki znikają tak szybko, że lepiej od razu zabierać się za jedzenie.
Składniki:
- 120 ml maślanki w temperaturze pokojowej,
- 180 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 40 g roztopionego masła,
- szczypta soli,
- olej,
- cukier puder, marmolada, dżem lub inny dodatek.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie miski. W jednej umieść cukier, proszek do pieczenia, sól, i przesiej mąkę. W drugiej misce połącz maślankę z rozpuszczonym masłem, dokładnie mieszając. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ]zmiksuj, uzyskując jednolitą masę.
- W głębokim naczyniu, takim jak patelnia lub garnek, rozgrzej olej do smażenia pączków. Upewnij się, że jest już odpowiednio gorący, wrzucając odrobinę ciasta.
- Z gotowego ciasta formuj niewielkie kulki o jednakowych wielkościach. Smaż je na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
- Po usmażeniu pączków, osusz je ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziewaj ulubionym dżemem lub marmoladą.
Smacznego!