PrzepisSłodkościNie ma w nich ani grama drożdży. Pulchne i miękkie pączki zrobisz w mniej niż kwadrans

Nie ma w nich ani grama drożdży. Pulchne i miękkie pączki zrobisz w mniej niż kwadrans

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.01.2024 09:06

Chociaż do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za zajadanie tych słodkości zabrać się już teraz. Z tym przepisem pyszne, mięciutkie pączki przygotujesz w mgnieniu oka.

Własnoręczne przygotowanie pączków kojarzy się przede wszystkim z oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta, a następnie mozolnym smażeniem. Mimo że takie pączki smakują świetnie, to nie zawsze mam czas i ochotę na ich przygotowanie. Z pomocą przychodzi wtedy prosty przepis na pączki bez drożdży, które gotowe są już po kwadransie. Skutecznie zaspokajają chęć na coś słodkiego i pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na szybkie pączki

Pączki to przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie karnawału. Łatwo znaleźć go w cukierniach, ale jeszcze łatwiej przygotować samodzielnie w domu. Zamiast drożdży używam tutaj proszku do pieczenia. Podczas smażenia rosną i stają się puszyste, a ja nie spędzam godzin w kuchni na wyrabianiu i czekaniu na wyrastanie ciasta drożdżowego.

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności© Canva | sasel77

Gotowe pączki można udekorować cukrem pudrem lub chwycić w dłoń strzykawkę i wypełnić pączusie marmoladą, czekoladą lub budyniem. Małe kuleczki znikają tak szybko, że lepiej od razu zabierać się za jedzenie.

Składniki:

  • 120 ml maślanki w temperaturze pokojowej,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • olej,
  • cukier puder, marmolada, dżem lub inny dodatek.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski. W jednej umieść cukier, proszek do pieczenia, sól, i przesiej mąkę. W drugiej misce połącz maślankę z rozpuszczonym masłem, dokładnie mieszając. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ]zmiksuj, uzyskując jednolitą masę.
  2. W głębokim naczyniu, takim jak patelnia lub garnek, rozgrzej olej do smażenia pączków. Upewnij się, że jest już odpowiednio gorący, wrzucając odrobinę ciasta.
  3. Z gotowego ciasta formuj niewielkie kulki o jednakowych wielkościach. Smaż je na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  4. Po usmażeniu pączków, osusz je ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziewaj ulubionym dżemem lub marmoladą.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także