Nie ma w nich ani grama drożdży. Pulchne i miękkie pączki zrobisz w mniej niż kwadrans

Chociaż do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby za zajadanie tych słodkości zabrać się już teraz. Z tym przepisem pyszne, mięciutkie pączki przygotujesz w mgnieniu oka.

Pączki - PysznościPączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Własnoręczne przygotowanie pączków kojarzy się przede wszystkim z oczekiwaniem na wyrośnięcie ciasta, a następnie mozolnym smażeniem. Mimo że takie pączki smakują świetnie, to nie zawsze mam czas i ochotę na ich przygotowanie. Z pomocą przychodzi wtedy prosty przepis na pączki bez drożdży, które gotowe są już po kwadransie. Skutecznie zaspokajają chęć na coś słodkiego i pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Przepis na szybkie pączki

Pączki to przysmak, którego nie może zabraknąć w czasie karnawału. Łatwo znaleźć go w cukierniach, ale jeszcze łatwiej przygotować samodzielnie w domu. Zamiast drożdży używam tutaj proszku do pieczenia. Podczas smażenia rosną i stają się puszyste, a ja nie spędzam godzin w kuchni na wyrabianiu i czekaniu na wyrastanie ciasta drożdżowego.

Pączki - Pyszności
Pączki - Pyszności © Canva | sasel77

Gotowe pączki można udekorować cukrem pudrem lub chwycić w dłoń strzykawkę i wypełnić pączusie marmoladą, czekoladą lub budyniem. Małe kuleczki znikają tak szybko, że lepiej od razu zabierać się za jedzenie.

Składniki:

  • 120 ml maślanki w temperaturze pokojowej,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • olej,
  • cukier puder, marmolada, dżem lub inny dodatek.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski. W jednej umieść cukier, proszek do pieczenia, sól, i przesiej mąkę. W drugiej misce połącz maślankę z rozpuszczonym masłem, dokładnie mieszając. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ]zmiksuj, uzyskując jednolitą masę.
  2. W głębokim naczyniu, takim jak patelnia lub garnek, rozgrzej olej do smażenia pączków. Upewnij się, że jest już odpowiednio gorący, wrzucając odrobinę ciasta.
  3. Z gotowego ciasta formuj niewielkie kulki o jednakowych wielkościach. Smaż je na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  4. Po usmażeniu pączków, osusz je ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziewaj ulubionym dżemem lub marmoladą.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło