PrzepisCiastaSłodki przysmak rodem z PRL-u. Przed laty zajadały się wszystkie dzieci

Słodki przysmak rodem z PRL‑u. Przed laty zajadały się wszystkie dzieci

Chatka Baby Jagi
Chatka Baby Jagi
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
08.01.2024 13:32

Chatka Puchatka, nazywana także Chatką Baby Jagi, to jeden z deserów dzieciństwa. Przed laty nie mogło jej zabraknąć na stole podczas rodzinnych uroczystości. Konstrukcja z herbatników, słodki serowy krem i czekoladowa polewa. Macie ochotę na słodki powrót do dzieciństwa?

Sernik na zimno przypominający swoim kształtem namiot lub chatkę, sięga swoją historią czasów PRL. Kiedyś takie ciasta często gościły na stołach.

"Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić. Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią. Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię czy samo brandy" - pisze Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chatka Baby Jagi - przepis

Składniki:

  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć),
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g herbatników maślanych (kilka nam zostanie),
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka brandy waniliowego.

Polewa:

  • 100 g deserowej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 70 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ser zemleć. Masło ubić na śmietanę, dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej ser i wymieszać.
  2. Masę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką cytrynową. Drugą część masy wymieszać z kakaem i ewentualnie brandy.
  3. Folię spożywczą (ok. 30 x 50 cm) rozłożyć na blacie, węższą stroną do brzegu blatu.
  4. 18 herbatników ułożyć na folii, szerszą stroną wzdłuż brzegu blatu, w trzech rzędach po 6 ciastek. Na herbatnikach rozłożyć jasną masę serową. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników. Herbatniki należy układać węższą stroną wzdłuż blatu, starając się, aby środek herbatnika górnej warstwy wypadł, mniej więcej na środku herbatnika dolnego rzędu. (Do drugiej warstwy herbatników użyjemy 15 ciastek, 3 rzędy po 5, przy czym 3 herbatniki będzie trzeba przyciąć).
  5. Na drugiej warstwie ciastek rozsmarować ciemną masę serową, kładąc więcej masy wzdłuż na środku. Ciasto odstawić do lodówki na dwie godziny.
  6. Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Sernik odwinąć z folii. Deser oblać czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także