Eksperci przetestowali czekolady. Znaleźli toksyczne substancje

Czekolada to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Jest lubiana przez dorosłych i dzieci, a jej spożywaniu przypisuje się wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Jednak jak się okazuje, może również zawierać toksyczne substancje.

Eksperci przetestowali czekolady. Znaleźli toksyczne substancjeEksperci przetestowali czekolady. Znaleźli toksyczne substancje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Magia czekolady, która poprawia nastrój i dodaje energii, może być zagrożona. Amerykańscy eksperci, badając 28 tabliczek gorzkiej czekolady, ujawnili obecność toksycznych substancji. Czy twoja ulubiona czekolada jest bezpieczna? Przekonajmy się, co wynika z najnowszych badań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na świąteczne ciasteczka? Wykorzystaj nasz przepis na laski św. Mikołaja

Toksyczne elementy w twojej czekoladzie

Naukowcy z amerykańskiego magazynu Consumer Reports przebierali w ofertach od gorącej czekolady po tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady. Stwierdzili, że wiele popularnych produktów zawiera niebezpieczne ilości metali ciężkich. W 23 z 28 przetestowanych czekolad ich poziom był alarmująco wysoki. Nawet marki znane i cenione, takie jak Lindt czy włoska Perugina, znalazły się na niechlubnej liście.

Najgorsze wyniki uzyskały dwa produkty z linii Nero marki Perugina. W czekoladzie 85% kakao wykryto 539% ołowiu68% kadmu, a w czekoladzie 70% kakao - 314% ołowiu82% kadmu.

W tabliczce gorzkiej czekolady marki Lindt o zawartości kakao 70 proc. stwierdzono wysokie stężenie kadmu, a w czekoladzie 85 proc. kakao wysoką zawartość ołowiu.

Co ciekawe, w czekoladach mlecznych, których marki dostępne są również w Polsce, takich jak np. Lindt, nie stwierdzono przekroczenia normy. Podobnie było w przypadku ciastek zawierających kawałki czekolady.

Przetestowano także kakao w proszku. W produkcie Hershey's ołów wyniósł 125 proc., z kolei w Droste wyniki wskazały 324 proc. zawartości ołowiu. Gorąca czekolada w proszku od Nestle zawierała 108 proc. ołowiu, a produkt Starbucks 159 proc.

Bezpieczne alternatywy i surowe standardy

Wszystko to prowadzi do pytania: czy można bezpiecznie cieszyć się czekoladą? Marki, których produkty znalazły się na cenzurowanym, zaznaczają, że stosują surowe standardy, dbając o wysoką jakość swoich wyrobów i zgodność z obowiązującymi normami. Niemniej jednak, wybierając czekoladę, warto być świadomym zagrożeń i zwracać uwagę na pochodzenie produktu.

Jakie są skutki spożywania czekolady z dużą zawartością metali ciężkich?

Kadm to metal ciężki, który może powodować uszkodzenia nerek, wątroby i płuc. Może również zwiększać ryzyko rozwoju raka.

Ołów to kolejny metal ciężki, który jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Może powodować uszkodzenia układu nerwowego, opóźnienia rozwoju umysłowego i zaburzenia zachowania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej