Ewa Wachowicz pokazała "nocne piernikowanie". Tak przygotowuje się do świąt
Ewa Wachowicz od lat zachwyca swoimi przepisami w swoim programie "Ewa Gotuje". Na Instagramie uchyla nieco rąbka tajemnicy i pokazuje kadry z codziennego życia. Tym razem podzieliła się ze swoimi fanami zdjęciem ze świątecznych przygotowań.
21.12.2023 11:50
Pieczenie ciast, lepienie pierogów, gotowanie barszczu, dekorowanie stołu - wir świątecznych przygotowań w wielu domach nabiera tempa. Nie inaczej jest u Ewy Wachowicz. Była miss, prezenterka i dziennikarka podzieliła się w sieci zdjęciami ze swojej kuchni. Jej pierniczki robią ogromne wrażenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ewa Wachowicz przygotowuje pierniczki
Jednym z wypieków, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta, są pierniczki. Ich aromat wypełnia mieszkania w grudniowe dni i sprawia, że nawet bez śnieg za oknem można poczuć świąteczną atmosferę. Nie mniejszą radością niż ich pieczenie i jedzenie jest dekorowanie. To świetna okazja, aby rodzinnie spędzić czas.
Na nocne pieczenie pierniczków zdecydowała się Ewa Wachowicz. Cały stół zapełnił się pierniczkami z lukrową dekoracją. Na sam widok cieknie ślinka.
Nocne piernikowanie Ewy Wachowicz
Na profilu gwiazdy pojawił się uroczy filmik z rodzinnego wypiekania. Ewie Wachowicz towarzyszyła jej córka, Alicja. Świąteczne pierniczki w różnych kształtach wypełnił cały blat w kuchni. W roli dekoracji pojawił się biały lukier oraz migdały ze skórką.
Nocne piernikowanie z kochanymi skrzatami❤️🌲🎄 #idąświęta#pierniki#rodzina#dom#happy#happytime - napisała gwiazda.
Wspólnemu "pierniczeniu" towarzyszył uśmiechy i świąteczne koszulki. Trzeba przyznać, że z tego filmiku bije naprawdę duża ilość ciepła.
Świąteczne pierniczki bez leżakowania
Zapomniałeś o przygotowaniu ciasta na pierniki? Nic straconego - ten przepis świetnie sprawdzi się dla zapominalskich.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 2 jaja,
- pół szklanki cukru pudru,
- 6 łyżek miodu,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Masło wrzuć do rondelka i roztop. Dodaj do niego miód, cukier puder i dokładnie wymieszaj. ODstaw mieszankę do wystudzenia.
- Gdy wystygnie, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Powinno być lekko kleiste.
- Podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 0,5- 1 cm. Nie powinny być zbyt cienkie, aby nie wyszły twarde po upieczeniu.
- Przy pomocy foremek wykrój świąteczne kształty i ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 st. Celsjusza.
- Wystudź na kratce i udekoruj migdałami oraz lukrem.