Najsłynniejszy deser z PRL. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na specjał sprzed lat

Są takie wspomnienia z PRL, które do dziś powodują u nas motylki w brzuchu. I to dosłownie tam, ponieważ mowa tu o kulinarnym specjale, serwowanym wtedy przez nasze mamy i babcie. Dzisiaj przepisem na deser z PRL zajęła się Ewa Wachowicz. Zobacz sam, jak go przyrządza. 

Najsłynniejszy deser z PRL. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na specjał sprzed latPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
SKOMENTUJ

Z perspektywy kulinarnej czasy komuny wywołują uczucia ambiwalentne. Z jednej strony tęskno nam do babcinych pyszności stworzonych z niczego, z drugiej — zupa owocowa i breja szpinakowa z jajkiem dalej śnią nam się po nocach. Na szczęście istniały wtedy też takie przepisy, które można jednoznacznie ocenić jako niebywale pyszne. I to do nich zdarza nam się chętnie wracać.

Jedną ze słodkości czasów słusznie minionych był krem sułtański. Był on wtedy hitem i pojawiał się nie tylko na naszych stołach, ale również w filmach czy piosenkach tamtego okresu. Kochali go wszyscy: duzi i mali, mieszkańcy wsi i miast. Nas również nie ominęło to uczucie; dlatego, kiedy zobaczyliśmy, że Ewa Wachowicz odtworzyłaten kultowy deser z PRL, aż nam się twarze rozpromieniły.

Deser z PRL - Pyszności; foto: Canva
Deser z PRL - Pyszności; foto: Canva

Jesteś ciekaw, jak słynna kucharka przygotowuje ten słodki klasyk? Jak to u niej, nie obyło się bez autorskich pomysłów. Ostatecznie można jednak śmiało stwierdzić, że ten ulubiony deser z PRL wyszedł Ewie Wachowicz naprawdę doskonale. Oto pełen przepis.

Krem sułtański według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 0,5 l śmietany 36 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek
  • rum do namoczenia
  • trzy łyżki kakao
  • kilka małych bez
  • kilka małych biszkoptów
  • listki melisy do dekoracji

 

Deser z PRL - Pyszności; foto: Canva
Deser z PRL - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzoną śmietanę ubij. Na koniec tej czynności dodaj do niej cukier puder. Połowę przygotowanej bitej śmietany przełóż do pucharków, a pozostałą część zmieszaj z kakao i zmiksuj.
  2. Kiedy jej konsystencja będzie jednolita, dodaj do niej namoczone w rumie rodzynki. Wymieszaj.
  3. Przygotowaną kakaową mieszankę nałóż łyżką na śmietanę w pucharkach.
  4. Bezy pokrusz i obsyp nimi krem.
  5. Do pucharków dodaj jeszcze po jednym biszkopcie i listek melisy dla dekoracji. Smacznego!

Ten deser z PRL jest pyszny, ale nasze czekoladowe trufle z Nutellą są równie dobre. Zobacz przepis na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła