Najsłynniejszy deser z PRL. Ewa Wachowicz przypomniała przepis na specjał sprzed lat
Są takie wspomnienia z PRL, które do dziś powodują u nas motylki w brzuchu. I to dosłownie tam, ponieważ mowa tu o kulinarnym specjale, serwowanym wtedy przez nasze mamy i babcie. Dzisiaj przepisem na deser z PRL zajęła się Ewa Wachowicz. Zobacz sam, jak go przyrządza.
22.03.2023 | aktual.: 22.03.2023 07:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z perspektywy kulinarnej czasy komuny wywołują uczucia ambiwalentne. Z jednej strony tęskno nam do babcinych pyszności stworzonych z niczego, z drugiej — zupa owocowa i breja szpinakowa z jajkiem dalej śnią nam się po nocach. Na szczęście istniały wtedy też takie przepisy, które można jednoznacznie ocenić jako niebywale pyszne. I to do nich zdarza nam się chętnie wracać.
Jedną ze słodkości czasów słusznie minionych był krem sułtański. Był on wtedy hitem i pojawiał się nie tylko na naszych stołach, ale również w filmach czy piosenkach tamtego okresu. Kochali go wszyscy: duzi i mali, mieszkańcy wsi i miast. Nas również nie ominęło to uczucie; dlatego, kiedy zobaczyliśmy, że Ewa Wachowicz odtworzyłaten kultowy deser z PRL, aż nam się twarze rozpromieniły.
Jesteś ciekaw, jak słynna kucharka przygotowuje ten słodki klasyk? Jak to u niej, nie obyło się bez autorskich pomysłów. Ostatecznie można jednak śmiało stwierdzić, że ten ulubiony deser z PRL wyszedł Ewie Wachowicz naprawdę doskonale. Oto pełen przepis.
Krem sułtański według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 0,5 l śmietany 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rodzynek
- rum do namoczenia
- trzy łyżki kakao
- kilka małych bez
- kilka małych biszkoptów
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Schłodzoną śmietanę ubij. Na koniec tej czynności dodaj do niej cukier puder. Połowę przygotowanej bitej śmietany przełóż do pucharków, a pozostałą część zmieszaj z kakao i zmiksuj.
- Kiedy jej konsystencja będzie jednolita, dodaj do niej namoczone w rumie rodzynki. Wymieszaj.
- Przygotowaną kakaową mieszankę nałóż łyżką na śmietanę w pucharkach.
- Bezy pokrusz i obsyp nimi krem.
- Do pucharków dodaj jeszcze po jednym biszkopcie i listek melisy dla dekoracji. Smacznego!
Ten deser z PRL jest pyszny, ale nasze czekoladowe trufle z Nutellą są równie dobre. Zobacz przepis na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.