Ania Starmach radzi, co zrobić, by sernik nie opadł. Ma też patent na pęknięcia w domowym wypieku
Jesteś w trakcie świątecznych wypieków i obawiasz się wpadki z domowym sernikiem? Z pomocą przychodzi sama Ania Starmach.
23.12.2023 | aktual.: 30.12.2023 22:18
Do rozpoczęcia świąt Bożego Narodzenia zostało niewiele czasu. Robimy ostatnie zakupy, sprzątamy nasze domy i przygotowujemy całą masę potraw, w tym domowe ciasta. Na świątecznym stole obok piernika czy makowej rolady nie może zabraknąć kultowego sernika. I choć w teorii jego przygotowanie wydaje się prostym zadaniem, mogą pojawić się drobne utrudnienia. Jak sobie z nimi radzić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ania Starmach przychodzi z pomocą
Przedświąteczna gorączka i niekończąca się lista spraw do ogarnięcia może wywołać lekki stres i zdenerwowanie. A kiedy jeszcze pomimo naszych starań, w kuchni coś nam nie wychodzi, to bardzo łatwo o niepotrzebne zdenerwowanie oraz natychmiastowe popsucie humoru.
W tym wyjątkowym czasie z pomocą swoim obserwującym przyszła Ania Starmach, która przygotowała na swoim Instagramie serię pytań i odpowiedzi odnośnie świątecznego menu. Jej Świąteczne Kulinarne Pogotowie jest źródłem cennych informacji, dzięki którym potrawy i wypieki w tym roku będą na pewno udane. Można znaleźć tu wiadomości dotyczące m.in. przygotowania czerwonego barszczu, upieczenia domowego sernika, przygotowania kapusty z grzybami czy mrożenia pierogów.
Kilka porad odnośnie świątecznego sernika
Skupmy się jednak na pieczeniu sernika, bez którego po prostu nie ma świąt Bożego Narodzenia. Największym problemem przy tego typu wypiekach jest opadanie i pękanie ciasta w trakcie pieczenia. I odnośnie obu tych sytuacji postanowiła wypowiedzieć się znana i lubiana znawczyni sztuki kulinarnej, wnikliwie tłumacząc, o co w tym wszystkim chodzi.
— Ja po pierwsze, nie przejmuję się tym, że sernik opada, bo opadanie nie ma wpływu na smak, tylko i wyłącznie na wygląd. Po drugie, opadanie jest nieuniknione jeśli ubijacie białka i dodajecie je do masy serowej. To właśnie one powodują, że podczas pieczenia sernik rośnie, zaś podczas studzenia opada — tłumaczy Ania Starmach.
Jednocześnie jurorka z "MasterChefa" wyjaśniła, co można zrobić w tego typu sytuacjach. I tu Starmach wspomniała o tym, że do masy można nie dodawać ubitych białek, można też postawić na kąpiel wodną oraz powolne studzenie sernika w piekarniku już po upieczeniu.
Na koniec pokreśliła, że pęknięcie sernika w trakcie pieczenia jest zupełnie czymś naturalnym i nie ma w tym nic złego. Taki sernik zawsze możemy udekorować polewą czekoladową i po kłopocie.