Ania Starmach radzi, co zrobić, by sernik nie opadł. Ma też patent na pęknięcia w domowym wypieku

Jesteś w trakcie świątecznych wypieków i obawiasz się wpadki z domowym sernikiem? Z pomocą przychodzi sama Ania Starmach.

Ania Starmach tłumaczy, dlaczego sernik opada i pękaAnia Starmach tłumaczy, dlaczego sernik opada i pęka
Źródło zdjęć: © Instagram.com, Licencjodawca | Ania Starmach, Pyszności
Marzena Pęcak

Do rozpoczęcia świąt Bożego Narodzenia zostało niewiele czasu. Robimy ostatnie zakupy, sprzątamy nasze domy i przygotowujemy całą masę potraw, w tym domowe ciasta. Na świątecznym stole obok piernika czy makowej rolady nie może zabraknąć kultowego sernika. I choć w teorii jego przygotowanie wydaje się prostym zadaniem, mogą pojawić się drobne utrudnienia. Jak sobie z nimi radzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Ania Starmach przychodzi z pomocą

Przedświąteczna gorączka i niekończąca się lista spraw do ogarnięcia może wywołać lekki stres i zdenerwowanie. A kiedy jeszcze pomimo naszych starań, w kuchni coś nam nie wychodzi, to bardzo łatwo o niepotrzebne zdenerwowanie oraz natychmiastowe popsucie humoru. 

W tym wyjątkowym czasie z pomocą swoim obserwującym przyszła Ania Starmach, która przygotowała na swoim Instagramie serię pytań i odpowiedzi odnośnie świątecznego menu. Jej Świąteczne Kulinarne Pogotowie jest źródłem cennych informacji, dzięki którym potrawy i wypieki w tym roku będą na pewno udane. Można znaleźć tu wiadomości dotyczące m.in. przygotowania czerwonego barszczu, upieczenia domowego sernika, przygotowania kapusty z grzybami czy mrożenia pierogów. 

Przygotowanie świątecznego menu wymaga sporego nakładu pracy
Przygotowanie świątecznego menu wymaga sporego nakładu pracy © Adobe Stock | teressa

Kilka porad odnośnie świątecznego sernika

Skupmy się jednak na pieczeniu sernika, bez którego po prostu nie ma świąt Bożego Narodzenia. Największym problemem przy tego typu wypiekach jest opadanie i pękanie ciasta w trakcie pieczenia. I odnośnie obu tych sytuacji postanowiła wypowiedzieć się znana i lubiana znawczyni sztuki kulinarnej, wnikliwie tłumacząc, o co w tym wszystkim chodzi. 

— Ja po pierwsze, nie przejmuję się tym, że sernik opada, bo opadanie nie ma wpływu na smak, tylko i wyłącznie na wygląd. Po drugie, opadanie jest nieuniknione jeśli ubijacie białka i dodajecie je do masy serowej. To właśnie one powodują, że podczas pieczenia sernik rośnie, zaś podczas studzenia opada — tłumaczy Ania Starmach.

Jednocześnie jurorka z "MasterChefa" wyjaśniła, co można zrobić w tego typu sytuacjach. I tu Starmach wspomniała o tym, że do masy można nie dodawać ubitych białek, można też postawić na kąpiel wodną oraz powolne studzenie sernika w piekarniku już po upieczeniu.  

Na koniec pokreśliła, że pęknięcie sernika w trakcie pieczenia jest zupełnie czymś naturalnym i nie ma w tym nic złego. Taki sernik zawsze możemy udekorować polewą czekoladową i po kłopocie. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯