Ania Starmach radzi, co zrobić, by sernik nie opadł. Ma też patent na pęknięcia w domowym wypieku

Jesteś w trakcie świątecznych wypieków i obawiasz się wpadki z domowym sernikiem? Z pomocą przychodzi sama Ania Starmach.

Ania Starmach tłumaczy, dlaczego sernik opada i pękaAnia Starmach tłumaczy, dlaczego sernik opada i pęka
Źródło zdjęć: © Instagram.com, Licencjodawca | Ania Starmach, Pyszności
Marzena Pęcak

Do rozpoczęcia świąt Bożego Narodzenia zostało niewiele czasu. Robimy ostatnie zakupy, sprzątamy nasze domy i przygotowujemy całą masę potraw, w tym domowe ciasta. Na świątecznym stole obok piernika czy makowej rolady nie może zabraknąć kultowego sernika. I choć w teorii jego przygotowanie wydaje się prostym zadaniem, mogą pojawić się drobne utrudnienia. Jak sobie z nimi radzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Ania Starmach przychodzi z pomocą

Przedświąteczna gorączka i niekończąca się lista spraw do ogarnięcia może wywołać lekki stres i zdenerwowanie. A kiedy jeszcze pomimo naszych starań, w kuchni coś nam nie wychodzi, to bardzo łatwo o niepotrzebne zdenerwowanie oraz natychmiastowe popsucie humoru. 

W tym wyjątkowym czasie z pomocą swoim obserwującym przyszła Ania Starmach, która przygotowała na swoim Instagramie serię pytań i odpowiedzi odnośnie świątecznego menu. Jej Świąteczne Kulinarne Pogotowie jest źródłem cennych informacji, dzięki którym potrawy i wypieki w tym roku będą na pewno udane. Można znaleźć tu wiadomości dotyczące m.in. przygotowania czerwonego barszczu, upieczenia domowego sernika, przygotowania kapusty z grzybami czy mrożenia pierogów. 

Przygotowanie świątecznego menu wymaga sporego nakładu pracy
Przygotowanie świątecznego menu wymaga sporego nakładu pracy © Adobe Stock | teressa

Kilka porad odnośnie świątecznego sernika

Skupmy się jednak na pieczeniu sernika, bez którego po prostu nie ma świąt Bożego Narodzenia. Największym problemem przy tego typu wypiekach jest opadanie i pękanie ciasta w trakcie pieczenia. I odnośnie obu tych sytuacji postanowiła wypowiedzieć się znana i lubiana znawczyni sztuki kulinarnej, wnikliwie tłumacząc, o co w tym wszystkim chodzi. 

— Ja po pierwsze, nie przejmuję się tym, że sernik opada, bo opadanie nie ma wpływu na smak, tylko i wyłącznie na wygląd. Po drugie, opadanie jest nieuniknione jeśli ubijacie białka i dodajecie je do masy serowej. To właśnie one powodują, że podczas pieczenia sernik rośnie, zaś podczas studzenia opada — tłumaczy Ania Starmach.

Jednocześnie jurorka z "MasterChefa" wyjaśniła, co można zrobić w tego typu sytuacjach. I tu Starmach wspomniała o tym, że do masy można nie dodawać ubitych białek, można też postawić na kąpiel wodną oraz powolne studzenie sernika w piekarniku już po upieczeniu.  

Na koniec pokreśliła, że pęknięcie sernika w trakcie pieczenia jest zupełnie czymś naturalnym i nie ma w tym nic złego. Taki sernik zawsze możemy udekorować polewą czekoladową i po kłopocie. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni