Wlej do masy na sernik. Wyrośnie i nie opadnie, a będzie puszysty jak chmurka
Sernik po kolacji wigilijnej jest obowiązkowy. Musimy zjeść chociaż jeden kawałeczek. Zanim jednak będziemy mogli po niego sięgnąć, powinniśmy go przygotować. Żeby ciasto wyszło idealnie miękkie, do masy dodajemy różne składniki, na przykład budyń lub mascarpone. Możemy też dodać pewien dodatek, o którym byśmy nawet nie pomyśleli.
22.12.2023 09:24
Rodzajów sernika jest tak dużo, że bez problemu co chwila moglibyśmy robić inną wersję. Nawet sam sernik na zimno da się zrobić na kilka różnych sposobów, a oprócz tego mamy jeszcze wiedeński, nowojorski, japoński lub krakowski z kratką. Nie trzeba też wspominać o najróżniejszych wariancjach na temat tego ciasta. Najbardziej popularny jest jednak tradycyjny sernik. Ten wszyscy znamy i kochamy, bo jest smaczny i kremowy, a do tego lekki jak chmurka. A co ważne - nie zawiera żadnych dziwnych dodatków, które nie powinny się w tym cieście nigdy znaleźć, czyli rodzynek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić puszysty niczym chmurka sernik?
Zastanawiasz się, co jest największym sekretem tego ciasta? Do masy serowej dodaj bitą śmietanę z 30 proc. kremówki i wymieszaj wszystko przed upieczeniem. Bita śmietana sprawi, że sernik po upieczeniu będzie wilgotny, kremowy, a do tego niezwykle delikatny. Skoro już wiesz, co jest najważniejsze, możesz przystąpić do pieczenia ciasta i przygotowania potrzebnych składników. Biegnij do sklepu po:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu na sernik,
- 150 g zimnego masła,
- 3 niepełne szklanki cukru pudru,
- 11 jajek,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1/2 łyżeczki aromatu do ciasta.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zagniecenia spodu. Zrobisz go z masła, proszku do pieczenia, 100 gramów cukru pudru, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka. Tak przygotowaną masą wylep dno blaszki.
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka zetrzyj ze 100 g cukru pudru, gdy masa zacznie być puszysta, dodaj twaróg, aromat do ciasta i proszek budyniowy.
- Ubij pianę z białek, dodawaj do niej cukier puder i cukier wanilinowy. Dodaj to do masy serowej.
- W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli za pomocą łyżki. Całość wylej na spód.
- Sernik piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Wystudź je w środku urządzenia.