Porcja jak dla pułku wojska. Wigilijne kluski z makiem według Ani Starmach

Bardzo popularna i ceniona znawczyni sztuki kulinarnej podzieliła się w sieci sprawdzonym przepisem na jedno z kultowych dań wigilijnych. Z taką recepturą święta na pewno będą udane!

Ania Starmach podzieliła się przepisem na domowe kluski z makiemAnia Starmach podzieliła się przepisem na domowe kluski z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Agnieszka Witczak, ania_starmach
Marzena Pęcak

Do świąt coraz bliżej. A wraz z nimi cała masa genialnych przepisów na smaczne, ciekawe i przede wszystkim tradycyjne dania. Nie może zabraknąć ich zwłaszcza w trakcie Wigilii, gdzie na stole ze śnieżnobiałym obrusem i opłatkiem powinno znaleźć się aż 12 potraw

Oczywiście oprócz karpia, czerwonego barszczu z uszkami, pierogów, kutii oraz kompotu z suszu nie może zabraknąć klusek z makiem. I tak się składa, że sprawdzonym przepisem na te pyszności podzieliła się sama Ania Starmach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Wigilijny przepis w wykonaniu Ani Starmach

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam testować nowe przepisy z różnych dziedzin sztuki kulinarnej. Dlatego też w mojej kuchni próbuję zarówno zupełnych nowinek, ciekawych kombinacji smakowych, jak i tradycyjnych przepisów prosto z polskiej kuchni. 

A skoro o niej już mowa, to w tym miejscu chciałabym skupić się na przepisie samej Ani Starmach. Myślę, że znanej i cenionej kucharki, jurorki programów kulinarnych oraz autorki książek o tematyce kulinarnej nie trzeba bliżej nikomu przedstawiać. Panią Anię pokochała cała rzesza Polaków, dlatego tym bardziej warto wiedzieć, że w tym roku możesz przygotować pyszne danie wigilijne z jej autorskiego przepisu. Znawczyni sztuki kulinarnej zdradziła, jak przygotowuje tradycyjne kluski z makiem. Tego nie możesz przegapić!

Kluski z makiem z przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g maku,
  • 400 g makaronu na łazanki,
  • 1 litr mleka,
  • 200 ml miodu,
  • 4 łyżki konfitury z róży,
  • 80 g masła,
  • 200 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych moreli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania maku. W tym celu przesyp go do garnka i gotuj na palniku z dodatkiem mleka. Ania Starmach zaznacza, że ten proces powinien potrwać ok. 30 minut
  2. W międzyczasie ugotuj makaron na łazanki
  3. Mak po ugotowaniu najpierw odsącz, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa. 
  4. Następnie podziel na mniejsze kawałki wszystkie bakalie, które użyjesz do przepisu. 
  5. Na palniku ułóż garnek z masłem. Kiedy produkt całkowicie się roztopi, dodaj do środka miód
  6. Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się wcześniej przygotowane bakalie, konfitura z róży oraz mak. Całość podgrzewaj przez chwilę. Od czasu do czasu przemieszaj dokładnie zawartość garnka. 
  7. Na koniec wymieszaj ze sobą ugotowany makaron oraz mieszankę z garnka. I to wszystko, smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej