PrzepisBoże NarodzeniePorcja jak dla pułku wojska. Wigilijne kluski z makiem według Ani Starmach

Porcja jak dla pułku wojska. Wigilijne kluski z makiem według Ani Starmach

Bardzo popularna i ceniona znawczyni sztuki kulinarnej podzieliła się w sieci sprawdzonym przepisem na jedno z kultowych dań wigilijnych. Z taką recepturą święta na pewno będą udane!

Ania Starmach podzieliła się przepisem na domowe kluski z makiem
Ania Starmach podzieliła się przepisem na domowe kluski z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Agnieszka Witczak, ania_starmach

21.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 12:56

Do świąt coraz bliżej. A wraz z nimi cała masa genialnych przepisów na smaczne, ciekawe i przede wszystkim tradycyjne dania. Nie może zabraknąć ich zwłaszcza w trakcie Wigilii, gdzie na stole ze śnieżnobiałym obrusem i opłatkiem powinno znaleźć się aż 12 potraw

Oczywiście oprócz karpia, czerwonego barszczu z uszkami, pierogów, kutii oraz kompotu z suszu nie może zabraknąć klusek z makiem. I tak się składa, że sprawdzonym przepisem na te pyszności podzieliła się sama Ania Starmach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijny przepis w wykonaniu Ani Starmach

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam testować nowe przepisy z różnych dziedzin sztuki kulinarnej. Dlatego też w mojej kuchni próbuję zarówno zupełnych nowinek, ciekawych kombinacji smakowych, jak i tradycyjnych przepisów prosto z polskiej kuchni. 

A skoro o niej już mowa, to w tym miejscu chciałabym skupić się na przepisie samej Ani Starmach. Myślę, że znanej i cenionej kucharki, jurorki programów kulinarnych oraz autorki książek o tematyce kulinarnej nie trzeba bliżej nikomu przedstawiać. Panią Anię pokochała cała rzesza Polaków, dlatego tym bardziej warto wiedzieć, że w tym roku możesz przygotować pyszne danie wigilijne z jej autorskiego przepisu. Znawczyni sztuki kulinarnej zdradziła, jak przygotowuje tradycyjne kluski z makiem. Tego nie możesz przegapić!

Kluski z makiem z przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 600 g maku,
  • 400 g makaronu na łazanki,
  • 1 litr mleka,
  • 200 ml miodu,
  • 4 łyżki konfitury z róży,
  • 80 g masła,
  • 200 g rodzynek,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów bez skórki,
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g suszonych moreli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania maku. W tym celu przesyp go do garnka i gotuj na palniku z dodatkiem mleka. Ania Starmach zaznacza, że ten proces powinien potrwać ok. 30 minut
  2. W międzyczasie ugotuj makaron na łazanki
  3. Mak po ugotowaniu najpierw odsącz, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa. 
  4. Następnie podziel na mniejsze kawałki wszystkie bakalie, które użyjesz do przepisu. 
  5. Na palniku ułóż garnek z masłem. Kiedy produkt całkowicie się roztopi, dodaj do środka miód
  6. Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się wcześniej przygotowane bakalie, konfitura z róży oraz mak. Całość podgrzewaj przez chwilę. Od czasu do czasu przemieszaj dokładnie zawartość garnka. 
  7. Na koniec wymieszaj ze sobą ugotowany makaron oraz mieszankę z garnka. I to wszystko, smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisanna starmachwigilia przepisy
Wybrane dla Ciebie