Porcja jak dla pułku wojska. Wigilijne kluski z makiem według Ani Starmach
21.12.2023 12:55, aktual.: 20.03.2024 12:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bardzo popularna i ceniona znawczyni sztuki kulinarnej podzieliła się w sieci sprawdzonym przepisem na jedno z kultowych dań wigilijnych. Z taką recepturą święta na pewno będą udane!
Do świąt coraz bliżej. A wraz z nimi cała masa genialnych przepisów na smaczne, ciekawe i przede wszystkim tradycyjne dania. Nie może zabraknąć ich zwłaszcza w trakcie Wigilii, gdzie na stole ze śnieżnobiałym obrusem i opłatkiem powinno znaleźć się aż 12 potraw.
Oczywiście oprócz karpia, czerwonego barszczu z uszkami, pierogów, kutii oraz kompotu z suszu nie może zabraknąć klusek z makiem. I tak się składa, że sprawdzonym przepisem na te pyszności podzieliła się sama Ania Starmach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijny przepis w wykonaniu Ani Starmach
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam testować nowe przepisy z różnych dziedzin sztuki kulinarnej. Dlatego też w mojej kuchni próbuję zarówno zupełnych nowinek, ciekawych kombinacji smakowych, jak i tradycyjnych przepisów prosto z polskiej kuchni.
A skoro o niej już mowa, to w tym miejscu chciałabym skupić się na przepisie samej Ani Starmach. Myślę, że znanej i cenionej kucharki, jurorki programów kulinarnych oraz autorki książek o tematyce kulinarnej nie trzeba bliżej nikomu przedstawiać. Panią Anię pokochała cała rzesza Polaków, dlatego tym bardziej warto wiedzieć, że w tym roku możesz przygotować pyszne danie wigilijne z jej autorskiego przepisu. Znawczyni sztuki kulinarnej zdradziła, jak przygotowuje tradycyjne kluski z makiem. Tego nie możesz przegapić!
Kluski z makiem z przepisu Ani Starmach
Składniki:
- 600 g maku,
- 400 g makaronu na łazanki,
- 1 litr mleka,
- 200 ml miodu,
- 4 łyżki konfitury z róży,
- 80 g masła,
- 200 g rodzynek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów bez skórki,
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonych śliwek,
- 100 g suszonych moreli.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania maku. W tym celu przesyp go do garnka i gotuj na palniku z dodatkiem mleka. Ania Starmach zaznacza, że ten proces powinien potrwać ok. 30 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron na łazanki.
- Mak po ugotowaniu najpierw odsącz, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa.
- Następnie podziel na mniejsze kawałki wszystkie bakalie, które użyjesz do przepisu.
- Na palniku ułóż garnek z masłem. Kiedy produkt całkowicie się roztopi, dodaj do środka miód.
- Jako kolejne składniki w garnku powinny znaleźć się wcześniej przygotowane bakalie, konfitura z róży oraz mak. Całość podgrzewaj przez chwilę. Od czasu do czasu przemieszaj dokładnie zawartość garnka.
- Na koniec wymieszaj ze sobą ugotowany makaron oraz mieszankę z garnka. I to wszystko, smacznego!