Nie z kapustą i nie z kaszą. Na Podhalu serwują pierogi z zupełnie innym farszem

Bryndzylki łączą w sobie wyrazistość podhalańskich serów z łagodnością i pieczonych ziemniaków. To połączenie to strzał w dziesiątkę. Zobacz, jak zrobić pyszne pieczone pierogi w góralskiej wersji.

Bryndzylki Bryndzylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bryndzylki to wigilijne danie typowe dla regionu Podhala. Mają kształt pierogów, których bazę stanowią ziemniaki, bryndza i oscypek. Mimo że należą do kanonu dań świątecznych, bryndzylki sprawdzą się jako pyszny i bezmięsny obiad dla całej rodziny. Podaj je z żurawiną lub do czerwonego barszczu, a bliscy oszaleją z zachwytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Wigilia na Podhalu: bryndzylki, bukty, moskole

Podczas Wigilii na Podhalu na pierwszy plan wysuwają się potrawy, które swoją wyjątkowość zawdzięczają przede wszystkim wykorzystaniu regionalnych składników, takich jak sery i ziemniaki. Na stole nie może zabraknąć więc bryndzylek, czyli specyficznych pierogów, które przyrządza się z ziemniaków, bryndzy i oscypka.

Innym charakterystycznym daniem są bukty - ziemniaczane kopytka. Również popularne są kłuty, czyli potrawa składająca się z gotowanej kapusty i ziemniaków. Nie można zapomnieć o moskolach - popularnych plackach ziemniaczanych. Piecze się je na blasze, a następnie podaje z pokruszoną bryndzą i stopionym masłem.

Kolejnym typowym dla tego regionu daniem jest podhalańska kołatanka. To kasza jęczmienna, którą miesza się z brukwią i polewa miodem. Ciekawostką jest fakt, że górale mają zwyczaj maczania opłatka w miodzie, zanim podzielą się nim z najbliższymi.

Bryndza to główny składnik bryndzylków
Bryndza to główny składnik bryndzylków © Pixabay

Bryndzylki. Przepis na podhalańskie pierogi z bryndzą i oscypkiem

Składniki:

FARSZ

  • 120 g gotowanych ziemniaków w łupinach,
  • 100 g bryndzy,
  • 150 g wędzonego oscypka,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz czarny.

CIASTO

  • 600 g gotowanych ziemniaków w łupinach,
  • 1 żółtko,
  • 120 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • masło i konfitura z żurawiny do podania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj farsz: ugotowane w łupinach ziemniaki ostudź i obierz ze skórki. Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj pokruszoną bryndzę, jajko, startego na grubych oczkach oscypka, sól i pieprz. Wymieszaj całość. Farsz podziel na 8 równych części.
  2. Przygotuj ciasto: ugotowane w łupinach ziemniaki ostudź i obierz ze skórki, a następnie dwukrotnie przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, sól i mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na 8 równych części.
  3. Każdą część ciasta podziel na pół i uformuj w placki. Na jednym placku wykładaj porcję farszu i przykryj go drugim plackiem, sklejając je razem.
  4. Bryndzylki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, a następnie posmaruj je roztopionym masłem.
  5. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C (góra-dół z termoobiegiem) i piecz 20-30 minut, aż będą zarumienione.
  6. Bryndzylki podawaj polane roztopionym masłem i konfiturą z żurawiny.
Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy