PrzepisKuchnia polskaAndrzej Polan często dodaje do pierogów. Gdyby babcia to zobaczyła, złapałaby się za głowę

Andrzej Polan często dodaje do pierogów. Gdyby babcia to zobaczyła, złapałaby się za głowę

Pierogi w polskiej kuchni to niemal świętość, a o ruskich można by pisać poematy. Prosty farsz z ziemniaków i sera postanowił odmienić znany kucharz, Andrzej Polan. Na widok tych dodatków można złapać się za głowę.

Pierogi Andrzeja Polana - Pyszności
Pierogi Andrzeja Polana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Andrzej Polan, Atide

Chociaż nazwa może być nieco myląca, to pochodzą one z Rusi Czerwoną, czyli Galicji Wschodniej i z samą Rosją mają niewiele wspólnego. Goszczą na polskich stołach od wieków i chociaż w okresie przedświątecznym częściej wybiera się pierogi z kapustą i grzybami, to o ruskich zdecydowanie nie sposób zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Swój przepis na pierogi ruskie ma Andrzej Polan. Odbiega on jednak od tego, jak wyglądają klasyczne pierogi lepione przez babcie. W składnikach na farsz pojawia się dodatek, którego nikt nie spodziewa się w tradycyjnej odsłonie tego dania.

Pierogi ruskie Andrzeja Polana

Wariacja na temat pierogów ruskich Andrzeja Polana to połączenie klasycznego przepisu z dodatkiem ogórka i kiwi w postaci sałatki. O ile sam ogórek może nie budzić aż takich kontrowersji, to owoców zdecydowanie nie dodaje każda gospodyni domowa. Zaskakuje również sposób smażenia - za panierkę robią tutaj ziemniaki.

Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić.
Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić.© Freepik | specialday_studio

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 100 ml mleka,
  • sól,
  • koperek,
  • 500 g twarogu solankowego,
  • 250g ziemniaków gotowanych,
  • cebula,
  • masło klarowane do smażenia,
  • koperek,
  • sól i czarny pieprz,
  • 2 ziemniaki surowe,
  • 2 ogórki zielone,
  • 4 kiwi,
  • ocet jabłkowy,
  • mięta,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj jajka, olej, gorącą wodę i mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj twaróg, ziemniaki, cebulę, koperek i pieprz. Wymieszaj farsz.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrój z niego kółka o średnicy około 5 cm. Na każdym kółku nałóż farsz i sklej brzegi.
  4. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Gotuj je przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Surowe ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój je w zapałki.
  6. Obtocz ugotowane pierogi w ziemniakach i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  7. Ogórki i kiwi pokrój w drobną kostkę. Dodaj miód, ocet i miętę. Wymieszaj sałatkę.

Gotowe pierogi podaj z sałatką. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispierogiandrzej polan

Wybrane dla Ciebie