Andrzej Polan często dodaje do pierogów. Gdyby babcia to zobaczyła, złapałaby się za głowę

Pierogi w polskiej kuchni to niemal świętość, a o ruskich można by pisać poematy. Prosty farsz z ziemniaków i sera postanowił odmienić znany kucharz, Andrzej Polan. Na widok tych dodatków można złapać się za głowę.

Pierogi Andrzeja Polana - PysznościPierogi Andrzeja Polana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Andrzej Polan, Atide
Ewa Malinowska

Chociaż nazwa może być nieco myląca, to pochodzą one z Rusi Czerwoną, czyli Galicji Wschodniej i z samą Rosją mają niewiele wspólnego. Goszczą na polskich stołach od wieków i chociaż w okresie przedświątecznym częściej wybiera się pierogi z kapustą i grzybami, to o ruskich zdecydowanie nie sposób zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny

Swój przepis na pierogi ruskie ma Andrzej Polan. Odbiega on jednak od tego, jak wyglądają klasyczne pierogi lepione przez babcie. W składnikach na farsz pojawia się dodatek, którego nikt nie spodziewa się w tradycyjnej odsłonie tego dania.

Pierogi ruskie Andrzeja Polana

Wariacja na temat pierogów ruskich Andrzeja Polana to połączenie klasycznego przepisu z dodatkiem ogórka i kiwi w postaci sałatki. O ile sam ogórek może nie budzić aż takich kontrowersji, to owoców zdecydowanie nie dodaje każda gospodyni domowa. Zaskakuje również sposób smażenia - za panierkę robią tutaj ziemniaki.

Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić.
Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić. © Freepik | specialday_studio

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 50 ml oleju,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 100 ml mleka,
  • sól,
  • koperek,
  • 500 g twarogu solankowego,
  • 250g ziemniaków gotowanych,
  • cebula,
  • masło klarowane do smażenia,
  • koperek,
  • sól i czarny pieprz,
  • 2 ziemniaki surowe,
  • 2 ogórki zielone,
  • 4 kiwi,
  • ocet jabłkowy,
  • mięta,
  • miód.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj jajka, olej, gorącą wodę i mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj twaróg, ziemniaki, cebulę, koperek i pieprz. Wymieszaj farsz.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrój z niego kółka o średnicy około 5 cm. Na każdym kółku nałóż farsz i sklej brzegi.
  4. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Gotuj je przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  5. Surowe ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój je w zapałki.
  6. Obtocz ugotowane pierogi w ziemniakach i podsmaż na patelni na złoty kolor.
  7. Ogórki i kiwi pokrój w drobną kostkę. Dodaj miód, ocet i miętę. Wymieszaj sałatkę.

Gotowe pierogi podaj z sałatką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie