Andrzej Polan często dodaje do pierogów. Gdyby babcia to zobaczyła, złapałaby się za głowę
Pierogi w polskiej kuchni to niemal świętość, a o ruskich można by pisać poematy. Prosty farsz z ziemniaków i sera postanowił odmienić znany kucharz, Andrzej Polan. Na widok tych dodatków można złapać się za głowę.
Chociaż nazwa może być nieco myląca, to pochodzą one z Rusi Czerwoną, czyli Galicji Wschodniej i z samą Rosją mają niewiele wspólnego. Goszczą na polskich stołach od wieków i chociaż w okresie przedświątecznym częściej wybiera się pierogi z kapustą i grzybami, to o ruskich zdecydowanie nie sposób zapomnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki ziemniaczane na bogato. Proste i pyszne danie dla całej rodziny
Swój przepis na pierogi ruskie ma Andrzej Polan. Odbiega on jednak od tego, jak wyglądają klasyczne pierogi lepione przez babcie. W składnikach na farsz pojawia się dodatek, którego nikt nie spodziewa się w tradycyjnej odsłonie tego dania.
Pierogi ruskie Andrzeja Polana
Wariacja na temat pierogów ruskich Andrzeja Polana to połączenie klasycznego przepisu z dodatkiem ogórka i kiwi w postaci sałatki. O ile sam ogórek może nie budzić aż takich kontrowersji, to owoców zdecydowanie nie dodaje każda gospodyni domowa. Zaskakuje również sposób smażenia - za panierkę robią tutaj ziemniaki.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 50 ml oleju,
- 100 ml gorącej wody,
- 100 ml mleka,
- sól,
- koperek,
- 500 g twarogu solankowego,
- 250g ziemniaków gotowanych,
- cebula,
- masło klarowane do smażenia,
- koperek,
- sól i czarny pieprz,
- 2 ziemniaki surowe,
- 2 ogórki zielone,
- 4 kiwi,
- ocet jabłkowy,
- mięta,
- miód.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj jajka, olej, gorącą wodę i mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Dodaj twaróg, ziemniaki, cebulę, koperek i pieprz. Wymieszaj farsz.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wykrój z niego kółka o średnicy około 5 cm. Na każdym kółku nałóż farsz i sklej brzegi.
- Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Gotuj je przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Surowe ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Następnie pokrój je w zapałki.
- Obtocz ugotowane pierogi w ziemniakach i podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Ogórki i kiwi pokrój w drobną kostkę. Dodaj miód, ocet i miętę. Wymieszaj sałatkę.
Gotowe pierogi podaj z sałatką. Smacznego!