Doświadczona gospodyni nie ma wątpliwości. Ta mąka jest najlepsza do ciasta na pierogi

Po latach prób i testów domowe kucharki nie mają żadnych wątpliwości. Spośród wszystkich niezliczonych rodzajów mąk, ta jest zdecydowanie najlepszym wyborem w przypadku pierogów. To między innymi dzięki niej przekąska wychodzi jednocześnie miękka i nierwąca się.

Jaka mąka na pierogi?Jaka mąka na pierogi?
Źródło zdjęć: © Canva | konstantynzapylaie

Lepienie pierogów, w zależności od kontekstu, może być przyjemną kuchenną aktywnością, albo udręką spędzającą sen z powiek. Co sprawia, że czynność ta nabiera tak różnego charakteru? Kilka kwestii: po pierwsze, ilość dostępnego czasu. Po drugie -ilość pierogów do ulepienia. I w końcu po trzecie: prawidłowy przepis. A taki zakłada użycie odpowiedniego rodzaju mąki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Czym różnią się rodzaje mąk?

Zanim przejdziemy do kwestii wyboru odpowiedniej mąki do pierogów, warto jeszcze wyjaśnić to, czym tak naprawdę są różne rodzaje i typy mąk. Do czego stosuje się każdy z nich? Spróbujmy to uprościć.

Na początku zahaczmy o podział mąki ze względu na rodzaj zboża, z którego się ją przygotowuje. Tu sprawa jest relatywnie klarowna. W Polsce mamy całkiem przyzwoitą dostępność różnych rodzajów mąk: od pszennej, żytniej, gryczanej czy orkiszowej, przez kukurydzianą i ryżową, aż po mąki orzechowe z migdałów czy kokosów. Te mąki różnią się od siebie kolorem, zawartością glutenu i poziomem lekkostrawności.

Drugim podstawowym podziałem mąki są jej typy. Co do zasady im wyższy typ, tym bogatszy skład mąki. Tajemnicze liczby (od 450 do 3000) to zawartość popiołu, czyli pozostałego po spaleniu zboża magnezu, potasu, błonnika, roślinnego białka i witaminy B. Nie należy się jednak kierować tylko tymi pozornymi właściwościami odżywczymi. Z mąki typu 450 powstają wspaniałe ciasta biszkoptowe, a z tej "3000" - chleb na zakwasie.

Tyle rodzajów mąk. A który będzie najlepszy na pierogi?
Tyle rodzajów mąk. A który będzie najlepszy na pierogi? © Canva | pixelshot

Jaka mąka na pierogi?

Według niektórych kucharzy dobre pierogi można przygotować z każdego rodzaju mąki. To oczywiście prawda, chociaż warto zaznaczyć, że nasza wigilijna przekąska będzie się wtedy bardzo od siebie różniła. Z doświadczenia wiemy, że to, co w pierogach najważniejsze, to kwestia ich delikatnego, ale jednocześnie nierwącego się ciasta. Jak osiągnąć takie satysfakcjonujące optimum? Prawidłowym typem mąki. Według naszej znajomej gospodyni, która pierogów ulepiła w życiu co niemiara, jest nim tylko i wyłącznie typ 550.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości