Doświadczona gospodyni nie ma wątpliwości. Ta mąka jest najlepsza do ciasta na pierogi

Po latach prób i testów domowe kucharki nie mają żadnych wątpliwości. Spośród wszystkich niezliczonych rodzajów mąk, ta jest zdecydowanie najlepszym wyborem w przypadku pierogów. To między innymi dzięki niej przekąska wychodzi jednocześnie miękka i nierwąca się.

Jaka mąka na pierogi?Jaka mąka na pierogi?
Źródło zdjęć: © Canva | konstantynzapylaie

Lepienie pierogów, w zależności od kontekstu, może być przyjemną kuchenną aktywnością, albo udręką spędzającą sen z powiek. Co sprawia, że czynność ta nabiera tak różnego charakteru? Kilka kwestii: po pierwsze, ilość dostępnego czasu. Po drugie -ilość pierogów do ulepienia. I w końcu po trzecie: prawidłowy przepis. A taki zakłada użycie odpowiedniego rodzaju mąki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Czym różnią się rodzaje mąk?

Zanim przejdziemy do kwestii wyboru odpowiedniej mąki do pierogów, warto jeszcze wyjaśnić to, czym tak naprawdę są różne rodzaje i typy mąk. Do czego stosuje się każdy z nich? Spróbujmy to uprościć.

Na początku zahaczmy o podział mąki ze względu na rodzaj zboża, z którego się ją przygotowuje. Tu sprawa jest relatywnie klarowna. W Polsce mamy całkiem przyzwoitą dostępność różnych rodzajów mąk: od pszennej, żytniej, gryczanej czy orkiszowej, przez kukurydzianą i ryżową, aż po mąki orzechowe z migdałów czy kokosów. Te mąki różnią się od siebie kolorem, zawartością glutenu i poziomem lekkostrawności.

Drugim podstawowym podziałem mąki są jej typy. Co do zasady im wyższy typ, tym bogatszy skład mąki. Tajemnicze liczby (od 450 do 3000) to zawartość popiołu, czyli pozostałego po spaleniu zboża magnezu, potasu, błonnika, roślinnego białka i witaminy B. Nie należy się jednak kierować tylko tymi pozornymi właściwościami odżywczymi. Z mąki typu 450 powstają wspaniałe ciasta biszkoptowe, a z tej "3000" - chleb na zakwasie.

Tyle rodzajów mąk. A który będzie najlepszy na pierogi?
Tyle rodzajów mąk. A który będzie najlepszy na pierogi? © Canva | pixelshot

Jaka mąka na pierogi?

Według niektórych kucharzy dobre pierogi można przygotować z każdego rodzaju mąki. To oczywiście prawda, chociaż warto zaznaczyć, że nasza wigilijna przekąska będzie się wtedy bardzo od siebie różniła. Z doświadczenia wiemy, że to, co w pierogach najważniejsze, to kwestia ich delikatnego, ale jednocześnie nierwącego się ciasta. Jak osiągnąć takie satysfakcjonujące optimum? Prawidłowym typem mąki. Według naszej znajomej gospodyni, która pierogów ulepiła w życiu co niemiara, jest nim tylko i wyłącznie typ 550.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟