Zdecydowanie najzdrowsze zboże. Polacy bardzo rzadko po nie sięgają

Z nieznanych przyczyn nie polubiliśmy, jako naród, tego rodzaju zboża. To wielka szkoda, ponieważ jest ono uznawane za zdecydowanie najzdrowszą odmianę. Jego spożywanie wpływa korzystnie na niemal cały organizm, a szczególnie istotny efekt zauważa się okresem jesienno-zimowym.

Najzdrowsze zboże. Sięgajmy po nie częściej!Najzdrowsze zboże. Sięgajmy po nie częściej!
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora

Na początek spróbujmy dowieść tego, że wspomniane przez nas zboże nie jest w Polsce zbyt popularne i chociaż o jego istnieniu wiemy, to z jakiegoś dziwnego powodu rzadko o nim myślimy. Zagrajmy w grę: wymień pięć nazw, które jako pierwsze przychodzą ci do głowy, gdy słyszysz słowo "zboże". Gotowy? Start!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

No dobrze, stawiamy dolary przeciw orzechom, że najczęstsze skojarzenia to pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza. Co jeszcze? Proso, w porządku. Komosa, jasne. Gryka, też racja. Durum? Ryż? I tak w kółko. Zagłębiamy się w ten sposób nie tylko w rodzaje zbóż, ale i poszczególne podgatunki. A mimo to zwykle w tej wyliczance zapominamy o... orkiszu. I to jest właśnie bohater naszego dzisiejszego artykułu. A właściwie nie on sam, tylko jego niezwykłe właściwości!

Najzdrowsze zboże

Od dłuższego już czasu zboże nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Węglowodany, które źle wpływają na ludzką florę bakteryjną; gluten, rzekomo wywołujący choroby autoimmunologiczne; do tego akumulacja tłuszczu trzewnego, zgagi i niestrawność. Nic dziwnego, że zaczynamy być, jako społeczeństwo, coraz bardziej nieufni do zboża. A już najbardziej do pszenicy.

Orkisz to zboże, które ma unikatowe właściwości
Orkisz to zboże, które ma unikatowe właściwości © Canva | BasieB

Pszenica jest przez wielu uznawana za najbardziej szkodliwe zboże świata. Tymczasem orkisz to gatunek pszenicy. O co w tym chodzi? Ano o to, że w porównaniu z innymi gatunkami pszenicy, orkisz ma największą wartość odżywczą. Zawiera również kilka unikatowych mikroelementów, które doskonale wpływają na ludzką kondycję zdrowotną:

  • Rodanin. Jest to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje i pobudza aktywność przeciwciał.
  • Beta-karoten i witamina B. Orkisz ma ich znacznie więcej, niż inna pszenica. Dzięki temu jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Te składniki orkiszu obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo wspierają pracę serca i układu krążenia.
  • Białko. 17 proc. orkiszu stanowi właśnie wartościowe, łatwo rozpuszczalne (a więc i dobrze przyswajalne przez ludzki organizm) białko roślinne.

Teraz już wiesz, dlaczego warto przestawić swoje przyzwyczajenia odżywcze na orkisz? Zrób to i obserwuj efekty. Będziesz zachwycony!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba