Zdecydowanie najzdrowsze zboże. Polacy bardzo rzadko po nie sięgają

Z nieznanych przyczyn nie polubiliśmy, jako naród, tego rodzaju zboża. To wielka szkoda, ponieważ jest ono uznawane za zdecydowanie najzdrowszą odmianę. Jego spożywanie wpływa korzystnie na niemal cały organizm, a szczególnie istotny efekt zauważa się okresem jesienno-zimowym.

Najzdrowsze zboże. Sięgajmy po nie częściej!Najzdrowsze zboże. Sięgajmy po nie częściej!
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora

Na początek spróbujmy dowieść tego, że wspomniane przez nas zboże nie jest w Polsce zbyt popularne i chociaż o jego istnieniu wiemy, to z jakiegoś dziwnego powodu rzadko o nim myślimy. Zagrajmy w grę: wymień pięć nazw, które jako pierwsze przychodzą ci do głowy, gdy słyszysz słowo "zboże". Gotowy? Start!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

No dobrze, stawiamy dolary przeciw orzechom, że najczęstsze skojarzenia to pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza. Co jeszcze? Proso, w porządku. Komosa, jasne. Gryka, też racja. Durum? Ryż? I tak w kółko. Zagłębiamy się w ten sposób nie tylko w rodzaje zbóż, ale i poszczególne podgatunki. A mimo to zwykle w tej wyliczance zapominamy o... orkiszu. I to jest właśnie bohater naszego dzisiejszego artykułu. A właściwie nie on sam, tylko jego niezwykłe właściwości!

Najzdrowsze zboże

Od dłuższego już czasu zboże nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Węglowodany, które źle wpływają na ludzką florę bakteryjną; gluten, rzekomo wywołujący choroby autoimmunologiczne; do tego akumulacja tłuszczu trzewnego, zgagi i niestrawność. Nic dziwnego, że zaczynamy być, jako społeczeństwo, coraz bardziej nieufni do zboża. A już najbardziej do pszenicy.

Orkisz to zboże, które ma unikatowe właściwości
Orkisz to zboże, które ma unikatowe właściwości © Canva | BasieB

Pszenica jest przez wielu uznawana za najbardziej szkodliwe zboże świata. Tymczasem orkisz to gatunek pszenicy. O co w tym chodzi? Ano o to, że w porównaniu z innymi gatunkami pszenicy, orkisz ma największą wartość odżywczą. Zawiera również kilka unikatowych mikroelementów, które doskonale wpływają na ludzką kondycję zdrowotną:

  • Rodanin. Jest to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje i pobudza aktywność przeciwciał.
  • Beta-karoten i witamina B. Orkisz ma ich znacznie więcej, niż inna pszenica. Dzięki temu jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Te składniki orkiszu obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo wspierają pracę serca i układu krążenia.
  • Białko. 17 proc. orkiszu stanowi właśnie wartościowe, łatwo rozpuszczalne (a więc i dobrze przyswajalne przez ludzki organizm) białko roślinne.

Teraz już wiesz, dlaczego warto przestawić swoje przyzwyczajenia odżywcze na orkisz? Zrób to i obserwuj efekty. Będziesz zachwycony!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯