Zdecydowanie najzdrowsze zboże. Polacy bardzo rzadko po nie sięgają
Z nieznanych przyczyn nie polubiliśmy, jako naród, tego rodzaju zboża. To wielka szkoda, ponieważ jest ono uznawane za zdecydowanie najzdrowszą odmianę. Jego spożywanie wpływa korzystnie na niemal cały organizm, a szczególnie istotny efekt zauważa się okresem jesienno-zimowym.
16.11.2023 13:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na początek spróbujmy dowieść tego, że wspomniane przez nas zboże nie jest w Polsce zbyt popularne i chociaż o jego istnieniu wiemy, to z jakiegoś dziwnego powodu rzadko o nim myślimy. Zagrajmy w grę: wymień pięć nazw, które jako pierwsze przychodzą ci do głowy, gdy słyszysz słowo "zboże". Gotowy? Start!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
No dobrze, stawiamy dolary przeciw orzechom, że najczęstsze skojarzenia to pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza. Co jeszcze? Proso, w porządku. Komosa, jasne. Gryka, też racja. Durum? Ryż? I tak w kółko. Zagłębiamy się w ten sposób nie tylko w rodzaje zbóż, ale i poszczególne podgatunki. A mimo to zwykle w tej wyliczance zapominamy o... orkiszu. I to jest właśnie bohater naszego dzisiejszego artykułu. A właściwie nie on sam, tylko jego niezwykłe właściwości!
Najzdrowsze zboże
Od dłuższego już czasu zboże nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Węglowodany, które źle wpływają na ludzką florę bakteryjną; gluten, rzekomo wywołujący choroby autoimmunologiczne; do tego akumulacja tłuszczu trzewnego, zgagi i niestrawność. Nic dziwnego, że zaczynamy być, jako społeczeństwo, coraz bardziej nieufni do zboża. A już najbardziej do pszenicy.
Pszenica jest przez wielu uznawana za najbardziej szkodliwe zboże świata. Tymczasem orkisz to gatunek pszenicy. O co w tym chodzi? Ano o to, że w porównaniu z innymi gatunkami pszenicy, orkisz ma największą wartość odżywczą. Zawiera również kilka unikatowych mikroelementów, które doskonale wpływają na ludzką kondycję zdrowotną:
- Rodanin. Jest to naturalny antybiotyk, który zwalcza infekcje i pobudza aktywność przeciwciał.
- Beta-karoten i witamina B. Orkisz ma ich znacznie więcej, niż inna pszenica. Dzięki temu jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Te składniki orkiszu obniżają poziom złego cholesterolu, a dodatkowo wspierają pracę serca i układu krążenia.
- Białko. 17 proc. orkiszu stanowi właśnie wartościowe, łatwo rozpuszczalne (a więc i dobrze przyswajalne przez ludzki organizm) białko roślinne.
Teraz już wiesz, dlaczego warto przestawić swoje przyzwyczajenia odżywcze na orkisz? Zrób to i obserwuj efekty. Będziesz zachwycony!