WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Śmiało używaj zamiast masła. Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Choć masło dostarcza sporo cennych składników odżywczych i nie jest tak niezdrowe, jak sądzono jeszcze kilka lat temu, wiele osób rezygnuje z jego spożywania. Na szczęście istnieje sporo zamienników mlecznego tłuszczu, które możemy wykorzystać do smarowania pieczywa, smażenia czy pieczenia.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Creative
Katarzyna Gileta

Niewiele produktów spożywczych ma równie bogatą historię jak masło. Już 3,5 tysiąca lat temu ubijali je Sumerowie, czyli lud żyjący w dorzeczu Eufratu i Tygrysu. Było wówczas wykorzystywane przede wszystkim do celów sakralnych (namaszczano nim ciała). Szybko zyskało jednak popularność także w kuchni. Początkowo zwłaszcza na Bliskim Wschodzie i Półwyspie Indyjskim. W Europie jako pierwsi zaczęli je cenić Francuzi. Z czasem po masło zaczęto sięgać wszędzie, nie tylko do smarowania pieczywa, ale również smażenia czy pieczenia.

Na początku XXI wieku mleczny specjał znalazł się jednak na cenzurowanym. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, obwinianych o zwiększanie ryzyka schorzeń układu krążenia, w tym zawału czy udaru, zaczęto nawoływać do ograniczania spożycia masła.

Masło - jeść czy nie?

Dziś opinie na ten temat są już bardziej stonowane. Warto bowiem pamiętać, że dobrej jakości masło (w składzie którego znajduje się tylko śmietanka) to produkt o dużych wartościach odżywczych  Stanowi jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, ogranicza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie czy arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy. Poza tym tłuszcz mleczny jest przyswajalny najlepiej ze wszystkich tłuszczów spożywczych, zostaje szybko strawiony i zamieniony w energię.

Masło jest też bogatym źródłem witaminy A pod postacią retinolu. To związek, który pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie – jest niezbędny w procesie widzenia, sprzyja regeneracji komórek, wspomaga funkcjonowanie systemu immunologicznego, działa ochronnie na skórę i błony śluzowe oraz bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów.

Witamina A uchodzi również za silny przeciwutleniacz chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka schorzeń układu krążenia, nowotworów czy choroby Alzheimera.

Jeśli jednak chcemy zrezygnować z jego spożywania, stajemy przed odpowiedzią na pytanie: czym zastąpić masło w diecie? Możliwości jest całkiem sporo.

Pyszne smarowidła zamiast masła

Kromka świeżego chleba posmarowana masłem – wiele osób nie wyobraża sobie niczego pyszniejszego. A jednak może jednak warto trochę poszukać? Co zamiast masła do kanapek? Choćby twarogowy serek śmietankowy albo ricotta, która, dzięki aksamitnej konsystencji i delikatnym, słodko-kwaśnym smaku, świetnie pasuje zarówno do dżemu czy miodu, jak i szynki, pomidora oraz świeżej cebulki.

W roli zamiennika masła doskonale sprawdzi się też dojrzałe awokado, skarbnica cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wystarczy rozgnieść miąższ widelcem, dodać odrobinę soli i pieprzu, a następnie  rozmieszać na jednolitą masę.

Bazę pysznych kanapek może stanowić także tarty chrzan rozsmarowany na świeżym chlebie czy bułce. Jak go przygotować? Na drobnej tarce ścieramy dwa oskrobane korzenie chrzanu, dodajemy łyżeczkę cukru i szczyptę soli, zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy.

Co zamiast masła na cholesterol? Smacznym i zdrowym smarowidłem będzie hummus albo pasta tahini.

Obrazek
Pyszności - Fot. Getty Creative

Co do smażenia i pieczenia?

Potrawy smażone ma maśle mają zwykle niepowtarzalny smak. Nie oznacza to jednak, że nie da się go zastąpić innym tłuszczem, chociażby olejem rzepakowym, nieprzypadkowo zwanym „oliwką Północy”, gdyż z powodzeniem konkuruje ze słynnym śródziemnomorskim przysmakiem. Nie tylko właściwościami odżywczymi (cechuje go idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, czyli 2:1, znacznie korzystniejszy niż w przypadku oliwy z oliwek), ale również smakiem – słodko-orzechowy aromat doda daniom nowego wyrazu.

Olej rzepakowy zastąpi masło w czasie smażenia potraw, ale również jako składnik ciast. By wypiek stał się bardziej kruchy, wystarczy wówczas dodać jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Czym zastąpić masło w przepisie? Świetnie sprawdzają się też inne oleje roślinne (kokosowy, z pestek winogron, orzechowy). W jakich proporcjach je dodawać? Przyjmuje się, że 3-4 łyżki oleju zastępują 100 g masła.

Jego zamiennikiem w wypiekach może być też puree z bananów (należy rozgnieść widelcem lub zblenderować miękkiego banana, ewentualnie dodając odrobiną soku z cytryny). Jedna łyżka takiej masy odpowiada łyżce masła. Należy jednak pamiętać, że banany mogą lekko zmieniać smak ciasta, dlatego nie do każdego się nadają.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie

Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat