Takie masło z ulubionym pieczywem smakuje wyjątkowo. Przygotowanie jest banalnie proste

To najlepszy moment, by przygotować najlepsze masło czosnkowe z wykorzystaniem składnika, na który trwa obecnie sezon. To świetny dodatek do ulubionego pieczywa, jak i dań z grilla, które będziesz przygotowywać podczas majówki. Doprawiając je "cebulą czarownic", będzie smakować wspaniale. Jak przygotować takie masło?

ObrazekMasło czosnkowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując domowe masło czosnkowe, starasz się zadbać o to, by smak czosnku był tu możliwie jak najbardziej wyczuwalny. Ten produkt świetnie smakuje z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do wielu popularnych dań z grilla. Grill z takim dodatkiem będzie w pełni udany. Jeśli chcesz poznać przepis na najlepsze masło czosnkowe, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na ten przysmak z dodatkiem "cebuli czarownic", którą jest popularny czosnek niedźwiedzi. Jak zrobić takie masło?

Jak zrobić masło czosnkowe? Wykorzystaj czosnek niedźwiedzi!

Podstawą tego przysmaku będzie czosnek niedźwiedzi, który jest również określany jako "cebula czarownic".

Jest to roślina, na którą trwa obecnie sezon. Można go znaleźć w wilgotnych lasach liściastych, a przede wszystkim - w Karpatach i Sudetach. Został on jednak objęty częściową ochroną gatunkową i bez zezwolenia Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, nie można go pozyskiwać z terenów leśnych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać go w swoim ogrodzie.

Ta roślina osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm. Określa się ją również jako czosnek cygański. Jej właściwości są dobrze znane od wielu lat. Warto podkreślić, że czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany jako roślina jadalna, ozdobna i lecznicza.

Obrazek
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Canva.com

Analizując to, jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi, warto podkreślić, że pozytywnie wpływa na układ oddechowy, trawienny czy układ krążenia. Najczęściej występuje w formie suszonej przyprawy. Jest świetnym dodatkiem do wielu popularnych dań, w tym do domowego masła czosnkowego, na które mamy przyjemność zaprezentować ten najlepszy przepis. Ze świeżych liści można też przygotować smaczne pesto lub zamarynować je w zalewie.

Przepis na domowe masło czosnkowe - unikalna receptura

Będzie szybko, smacznie i wyjątkowo. Czas potrzebny na przygotowanie tego dania to tylko 5 minut. Pieczywo z takim dodatkiem smakuje wspaniale, podobnie jak popularne dania z grilla. Przekonaj się sam, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli.
Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva
Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umieść miękkie masło w misce.
  2. Dodaj szczyptę soli i czosnek niedźwiedzi.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło jest gotowe. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj schab zapiekany z jabłkiem i zobacz przepis na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟