Takie masło z ulubionym pieczywem smakuje wyjątkowo. Przygotowanie jest banalnie proste
21.04.2023 08:19, aktual.: 21.04.2023 08:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To najlepszy moment, by przygotować najlepsze masło czosnkowe z wykorzystaniem składnika, na który trwa obecnie sezon. To świetny dodatek do ulubionego pieczywa, jak i dań z grilla, które będziesz przygotowywać podczas majówki. Doprawiając je "cebulą czarownic", będzie smakować wspaniale. Jak przygotować takie masło?
Przygotowując domowe masło czosnkowe, starasz się zadbać o to, by smak czosnku był tu możliwie jak najbardziej wyczuwalny. Ten produkt świetnie smakuje z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do wielu popularnych dań z grilla. Grill z takim dodatkiem będzie w pełni udany. Jeśli chcesz poznać przepis na najlepsze masło czosnkowe, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na ten przysmak z dodatkiem "cebuli czarownic", którą jest popularny czosnek niedźwiedzi. Jak zrobić takie masło?
Jak zrobić masło czosnkowe? Wykorzystaj czosnek niedźwiedzi!
Podstawą tego przysmaku będzie czosnek niedźwiedzi, który jest również określany jako "cebula czarownic".
Jest to roślina, na którą trwa obecnie sezon. Można go znaleźć w wilgotnych lasach liściastych, a przede wszystkim - w Karpatach i Sudetach. Został on jednak objęty częściową ochroną gatunkową i bez zezwolenia Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, nie można go pozyskiwać z terenów leśnych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać go w swoim ogrodzie.
Ta roślina osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm. Określa się ją również jako czosnek cygański. Jej właściwości są dobrze znane od wielu lat. Warto podkreślić, że czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany jako roślina jadalna, ozdobna i lecznicza.
Analizując to, jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi, warto podkreślić, że pozytywnie wpływa na układ oddechowy, trawienny czy układ krążenia. Najczęściej występuje w formie suszonej przyprawy. Jest świetnym dodatkiem do wielu popularnych dań, w tym do domowego masła czosnkowego, na które mamy przyjemność zaprezentować ten najlepszy przepis. Ze świeżych liści można też przygotować smaczne pesto lub zamarynować je w zalewie.
Przepis na domowe masło czosnkowe - unikalna receptura
Będzie szybko, smacznie i wyjątkowo. Czas potrzebny na przygotowanie tego dania to tylko 5 minut. Pieczywo z takim dodatkiem smakuje wspaniale, podobnie jak popularne dania z grilla. Przekonaj się sam, a na pewno nie pożałujesz!
Składniki:
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Umieść miękkie masło w misce.
- Dodaj szczyptę soli i czosnek niedźwiedzi.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło jest gotowe. Smacznego!
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj schab zapiekany z jabłkiem i zobacz przepis na naszym kanale wideo: