Takie masło z ulubionym pieczywem smakuje wyjątkowo. Przygotowanie jest banalnie proste

To najlepszy moment, by przygotować najlepsze masło czosnkowe z wykorzystaniem składnika, na który trwa obecnie sezon. To świetny dodatek do ulubionego pieczywa, jak i dań z grilla, które będziesz przygotowywać podczas majówki. Doprawiając je "cebulą czarownic", będzie smakować wspaniale. Jak przygotować takie masło?

ObrazekMasło czosnkowe - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując domowe masło czosnkowe, starasz się zadbać o to, by smak czosnku był tu możliwie jak najbardziej wyczuwalny. Ten produkt świetnie smakuje z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do wielu popularnych dań z grilla. Grill z takim dodatkiem będzie w pełni udany. Jeśli chcesz poznać przepis na najlepsze masło czosnkowe, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na ten przysmak z dodatkiem "cebuli czarownic", którą jest popularny czosnek niedźwiedzi. Jak zrobić takie masło?

Jak zrobić masło czosnkowe? Wykorzystaj czosnek niedźwiedzi!

Podstawą tego przysmaku będzie czosnek niedźwiedzi, który jest również określany jako "cebula czarownic".

Jest to roślina, na którą trwa obecnie sezon. Można go znaleźć w wilgotnych lasach liściastych, a przede wszystkim - w Karpatach i Sudetach. Został on jednak objęty częściową ochroną gatunkową i bez zezwolenia Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, nie można go pozyskiwać z terenów leśnych. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uprawiać go w swoim ogrodzie.

Ta roślina osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm. Określa się ją również jako czosnek cygański. Jej właściwości są dobrze znane od wielu lat. Warto podkreślić, że czosnek niedźwiedzi jest wykorzystywany jako roślina jadalna, ozdobna i lecznicza.

Obrazek
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Canva.com

Analizując to, jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi, warto podkreślić, że pozytywnie wpływa na układ oddechowy, trawienny czy układ krążenia. Najczęściej występuje w formie suszonej przyprawy. Jest świetnym dodatkiem do wielu popularnych dań, w tym do domowego masła czosnkowego, na które mamy przyjemność zaprezentować ten najlepszy przepis. Ze świeżych liści można też przygotować smaczne pesto lub zamarynować je w zalewie.

Przepis na domowe masło czosnkowe - unikalna receptura

Będzie szybko, smacznie i wyjątkowo. Czas potrzebny na przygotowanie tego dania to tylko 5 minut. Pieczywo z takim dodatkiem smakuje wspaniale, podobnie jak popularne dania z grilla. Przekonaj się sam, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki:

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli.
Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva
Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Umieść miękkie masło w misce.
  2. Dodaj szczyptę soli i czosnek niedźwiedzi.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło jest gotowe. Smacznego!

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj schab zapiekany z jabłkiem i zobacz przepis na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie