Siostra Anastazja łączy buraczki ze składnikiem, o którym mało kto by pomyślał. Są jeszcze zdrowsze

Siostra Anastazja, ceniona postać w świecie kulinarnym, przenosi sałatkę buraczaną na nowy poziom, łącząc ją z nietypowym składnikiem. Jej przepis, który zdobył uznanie w sieci, wprowadza innowacje do tradycyjnej jesiennej sałatki, dostarczając zarazem cennych składników odżywczych.

Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na buraczkiSiostra Anastazja zdradziła swój przepis na buraczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Siostra Anastazja, znana w sieci jako "Kulinarna siostra", podzieliła się ze swoimi fanami nietypowym przepisem na sałatkę z buraków. Dodaje do niej kiszoną kapustę, tworząc tym samym zaskakujący, ale bardzo smaczny i zdrowy duet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty - przepis siostry Anastazji

Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy obrać i ugotować buraki, a następnie zetrzeć je na tarce. Kiszoną kapustę należy odsączyć z nadmiaru soku. Cebulę i czosnek drobno posiekać i oprószyć cukrem. Do miski przełożyć buraki, kapustę, cebulę z czosnkiem, posiekany szczypiorek, olej, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty - smak i właściwości

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty to połączenie dwóch pysznych i zdrowych warzyw. Buraki są bogate w witaminę C, potas, magnez, żelazo i błonnik pokarmowy. Kiszona kapusta to źródło witaminy C, probiotycznych bakterii oraz kwasu mlekowego. Oba warzywa mają właściwości wzmacniające odporność, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty - pomysły na podanie

Sałatkę można podawać do obiadu, jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja. Można ją też wykorzystać do przygotowania kanapek, wrapów lub sałatek warzywnych.

Wskazówki

  • Aby sałatka była bardziej wyrazista w smaku, można dodać do niej odrobinę chrzanu, musztardy lub octu.
  • Można również dodać do niej inne dodatki, np. orzechy, suszone owoce, płatki migdałowe lub słonecznik.

Sałatka z buraków i kiszonej kapusty to pyszna i zdrowa propozycja na jesień i zimę. Jest łatwa w przygotowaniu i sprawdzi się na wiele okazji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend