Przed laty ryż w farszu był nie do pomyślenia. Sięgano po inny zamiennik

Gołąbki to jeden z klasyków, bez którego ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Chociaż każdy przygotowuje je nieco inaczej, to wszystkie przepisy łączy ryż i mięso. Przed laty używano jednak innego farszu.

Gołąbki - PysznościGołąbki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | vkuslandia
Ewa Malinowska

Gołąbki w polskiej kuchni znane są od wielu lat, a pierwsze wzmianki na ich temat sięgają XIX wieku. Na początku były potrawą postną - zawinięte sakiewki z kapusty skrywały w sobie farsz z kaszy i ziemniaków. Obecnie znacznie popularniejsza jest wersja z mięsem i ryżem, która idealnie rozgrzewa i syci. Niektórzy jedzą je jako samodzielne danie, inni serwują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Popularnym dodatkiem do gołąbków jest również sos pomidorowy, chociaż można spotkać się również z pieczarkowym lub grzybowym. Bez względu na to, jak podaje się gołąbki, kojarzą się one przede wszystkim z ciepłym, domowym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Gołąbki sprzed 100 lat bez ryżu

Ryż to dość ważny składnik farszu. Nie tylko wiąże składniki w całość, ale również sprawia, że danie jest bardziej sycące. Chociaż wydaje się być nieodzowną częścią gołąbków, to przed laty zastępowano go namoczoną w mleku bułką. To właśnie ona trzymała w ryzach mięsny farsz i nieco zagęszczała całe danie.

Sposób przygotowania:

  • główka białej kapusty,
  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 1 bułka, najlepiej czerstwa,
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej.
Gołąbki - Pyszności
Gołąbki - Pyszności © Canva | Florentina Mhada's Images

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż bułkę i zalej ją mlekiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  3. Surowe mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawami oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką.
  4. Kapustę sparz w garnku z wodą, aż liście zaczną odchodzić. Odkrój z nich zgrubiałe części.
  5. Na środku liścia umieść porcję przygotowanego mięsnego farszu i dokładnie zawiń, składając do środka brzegi i zawijając w ciasny rulon.
  6. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, dodaj gołąbki i zalej je wodą lub warzywnym bulionem. Gotuj przez ok. 40 minut.

Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub dodatkowo jeszcze z ziemniakami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀