Przed laty ryż w farszu był nie do pomyślenia. Sięgano po inny zamiennik
Gołąbki to jeden z klasyków, bez którego ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Chociaż każdy przygotowuje je nieco inaczej, to wszystkie przepisy łączy ryż i mięso. Przed laty używano jednak innego farszu.
15.11.2023 08:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki w polskiej kuchni znane są od wielu lat, a pierwsze wzmianki na ich temat sięgają XIX wieku. Na początku były potrawą postną - zawinięte sakiewki z kapusty skrywały w sobie farsz z kaszy i ziemniaków. Obecnie znacznie popularniejsza jest wersja z mięsem i ryżem, która idealnie rozgrzewa i syci. Niektórzy jedzą je jako samodzielne danie, inni serwują w towarzystwie ugotowanych ziemniaków. Popularnym dodatkiem do gołąbków jest również sos pomidorowy, chociaż można spotkać się również z pieczarkowym lub grzybowym. Bez względu na to, jak podaje się gołąbki, kojarzą się one przede wszystkim z ciepłym, domowym obiadem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki sprzed 100 lat bez ryżu
Ryż to dość ważny składnik farszu. Nie tylko wiąże składniki w całość, ale również sprawia, że danie jest bardziej sycące. Chociaż wydaje się być nieodzowną częścią gołąbków, to przed laty zastępowano go namoczoną w mleku bułką. To właśnie ona trzymała w ryzach mięsny farsz i nieco zagęszczała całe danie.
Sposób przygotowania:
- główka białej kapusty,
- pół kilograma mięsa mielonego z łopatki,
- 1 cebula,
- 1 bułka, najlepiej czerstwa,
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż bułkę i zalej ją mlekiem.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Surowe mięso wymieszaj z jajkiem, przyprawami oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułką.
- Kapustę sparz w garnku z wodą, aż liście zaczną odchodzić. Odkrój z nich zgrubiałe części.
- Na środku liścia umieść porcję przygotowanego mięsnego farszu i dokładnie zawiń, składając do środka brzegi i zawijając w ciasny rulon.
- Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, dodaj gołąbki i zalej je wodą lub warzywnym bulionem. Gotuj przez ok. 40 minut.
Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub dodatkowo jeszcze z ziemniakami. Smacznego!