Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby po grecku. Pod warzywną pierzynką znajdują się soczyste filety z dorsza lub mintaja, więc nikt nie zarzuci, że jest to danie niskiej jakości. Smak dodatków podkręcam sposobem babci.
Ryba po grecku to klasyk na polskiej wigilii – nie szkodzi, że danie wcale nie pochodzi z Grecji, chociaż można się doszukać pierwowzoru. Tylko czy jest taka potrzeba? W końcu nasza rodzima wariacja to kulinarny majstersztyk, zwłaszcza gdy zadbasz o dobrą rybę. Warzywa nie potrzebują skomplikowanych przypraw – wystarczy przecier pomidorowy i 2 łyżki musztardy, aby potrawa nabrała wyrazistości, a przy tym nie straciła odpowiedniego balansu.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Przepis na rybę po grecku z musztardą
Nie lubisz smażyć ryby, ponieważ boisz się, że znowu się rozpadnie lub będzie przywierać do patelni? Skorzystaj z porad Ewy Wachowicz i odpowiednio przygotuj filety. Kluczowa jest również ilość i temperatura tłuszczu na patelni. Warzywa możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie paski. Jeśli chcesz, aby w pierzynce znalazło się więcej biały warzyw, dodaj 2 korzenie pietruszki.
Składniki:
- 0,5 kg filetów białej ryby (na przykład dorsz lub mintaj),
- 1 kg marchewek,
- 1 seler,
- 2 cebule,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki musztardy,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- sól i pieprz do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza lub mintaja posól, obtocz w mące i usmaż na złoto na patelni z rozgrzanym tłuszczem (polecam masło klarowane). Przełóż na talerz.
- Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaj cebulę.
- W garnku na łyżce masła zeszklij cebulę, a po chwili dodaj starte warzywa. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, cukier, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż warzywa nabiorą smaku.
- Połowę warzyw przełóż do miski i połóż na nich usmażoną rybę. Przykryj pozostałymi warzywami.
- Podawaj na ciepło lub na zimno, również na drugi dzień.