Od lat sama robię przyprawę do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
W czym tkwi sekret udanych świąt Bożego Narodzenia? W dużej mierze jest to zasługa pysznego jedzenia. A skoro o nim już mowa, to na suto zastawionym stole muszą pojawić się przepisy z przyprawą do piernika. Sprawdzoną mieszankę możesz zrobić samodzielnie. I to dosłownie w kilka minut. Bez zbędnego cukru i ze sprawdzonych składników.
Do wielu przepisów w tym okresie Bożego Narodzenia dodawana jest przyprawa do piernika. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o słodkości, ale i marynaty do mięs, czy składnik rozgrzewającej herbaty. To właśnie ta mieszanka nadaje wyjątkowego aromatu i smaku, który roznosi się po całym domu. Można wręcz stwierdzić, że to prawdziwy zapach świąt. Więc bez niej ani rusz. Ale czy wiesz, że wcale nie musisz ograniczać się do zakupu gotowej przyprawy do piernika? Możesz zrobić ją sam w bardzo szybki i prosty sposób.
Domowa przyprawa do piernika. Nigdy mnie nie zawiodła
Dlaczego warto zrobić domową przyprawę do piernika od podstaw?
Powodów, dla których warto postawić na domową wersję przyprawy do pierników, jest kilka. Po pierwsze, masz pełną kontrolę nad składem gotowej mieszanki. To ty decydujesz, co do niej dodasz. To ważne, bo producenci podając skład przypraw nierzadko ukrywają m.in. zawartość cukru, spisując najpierw grupowo przyprawy (których sumarycznie będzie najwięcej w produkcie, a nie pojedynczo cynamonu, goździków itp.), dzięki czemu dodatek cukru pojawia się na końcu. Taki słodki dodatek jest zupełnie zbędny, jeśli do wypieków czy napojów i tak dodajesz swoje ulubione słodzidło jak np. miód.
Po drugie, możesz przygotować oryginalny miks, uwzględniając osobiste preferencje smakowe. Zadbasz też o jakość przypraw, bo wiesz, skąd poszczególne pochodzą i jak były wcześniej przechowywane. To ważne np. w przypadku cynamonu - najlepszy wybór to cynamon cejloński, a producenci nie wyszczególniając rodzaju, mogą użyć np. cynamonu chińskiego. Jeśli wolisz mocniejszy aromat cynamonu lub nie tolerujesz anyżu - to wszystko możesz dopasować w proporcjach. W moim przepisie sięgam po wachlarz przypraw korzennych - akurat takie zestawienie uważam za klasyczne i gorąco polecam do wypróbowania.
Co więcej, z takim dodatkiem nie musisz martwić się, że nagle gotowa przyprawa się skończy lub w ogóle zapomnisz ją kupić. Jeśli przygotujesz ją szybciej, będzie na ciebie zawsze czekała w razie potrzeby. Wystarczy otworzyć kuchenną szafkę i po nią sięgnąć.
Jak zrobić domową przyprawę do piernika krok po kroku?
Dokładne wykonanie krok po kroku obejrzysz też na wideo powyżej, a poniżej znajdziesz proporcje składników i praktyczne wskazówki.
Składniki:
- 9 łyżeczek zmielonego cynamonu,
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki zmielonych goździków,
- 3 gwiazdki zmielonego anyżu,
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry w ziarnach,
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu w ziarnach.
Sposób przygotowania:
- Z racji, że do przepisu potrzebujesz przypraw w zmielonej wersji, możesz od razu kupić je w takiej formie lub zmielić samodzielnie w domu.
- Przyprawy takie jak: kolendra w ziarnach, goździki, czy gwiazdki anyżu zmielisz w młynku do kawy lub w kuchennym moździerzu. My tym razem postawiliśmy na pierwszą opcję. Jest ona na pewno dużo szybsza i wymaga mniejszego nakładu pracy.
- Gdy wszystkie przyprawy będą miały już sproszkowaną formę, wystarczy wymieszać je dokładnie w misce. Przyłóż się do tego zadania, aby składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
- Gotową mieszankę przesyp do szklanego pojemnika. Musi być on w 100 proc. szczelny, aby przyprawa szybko nie wywietrzała i zachowała swój wyjątkowy aromat.
- Co więcej, takie opakowanie polecamy dokładnie opisać, naklejając na nim odpowiednią etykietę.
- Z racji, że przyprawy mają najbardziej intensywny zapach świeżo po zmieleniu, najlepiej przygotować domową mieszankę do piernika w takiej ilości, aby w pełni wykorzystać ją w tym sezonie świątecznym.