Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać

Zimowe poranki rządzą się swoimi prawami. Aby dodać sobie energii w dni, gdy słońce późno daje o sobie znać, warto sięgnąć po pyszne, rozgrzewające i aromatyczne śniadanie. W tej roli znakomicie sprawdzi się piernikowy omlet cesarski.

Piernikowy omlet cesarskiPiernikowy omlet cesarski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ralph Hoppe
Ewa Malinowska

Zimowy i przedświąteczny czas kojarzy nam się z pierniczkami. Jedzenie ciasteczek na śniadanie może jednak nie być najlepszym pomysłem. Co innego omlet — pożywny, sycący, a dzięki piernikowej przyprawie też aromatyczny i słodki. Na dodatek takie śniadanie wyczarujesz w kwadrans, nie martwiąc się przy okazji o przewracanie.

Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Piernikowy omlet cesarski

W przeciwieństwie do klasycznych omletów czy naleśników kaiserschmarrn ma jedną, zaletę, która czyni go idealnym wyborem na leniwe poranki: nie musisz martwić się, że rozpadnie się podczas odwracania. Austriacki omlet to spulchniony, podsmażony i na koniec rozerwany na kawałki naleśnik, podawany tradycyjnie z cukrem pudrem i musem jabłkowym lub śliwkowym. W tym wydaniu zamienia się jednak w świąteczny przysmak.

Sekretem jego puszystości jest dodatek ubitych białek, które sprawiają, że omlet jest wysoki i delikatny. W mojej zimowej wersji ten klasyczny austriacki przysmak wzbogacam o korzenną mieszankę piernikową. Towarzyszą mu karmelizowane śliwki z cynamonem, które wprowadzają idealną równowagę pomiędzy słodyczą, a lekko kwaskowym owocowym akcentem. To idealny sposób na to, by wnieść do domu atmosferę świąt bez spędzania godzin w kuchni.

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki mielonych migdałów (można pominąć),
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 jajka,
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej,
  • 320 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek ze słoika lub świeżych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki masła,
  • cynamon,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania karmelizowanych śliwek. Na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzewaj chwilę.
  2. Wrzuć pokrojone śliwki (bez pestek) i smaż, aż sos zgęstnieje, a owoce będą miękkie.
  3. Dopraw cynamonem.
  4. Przejdź do omleta. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao oraz przyprawą piernikową.
  5. Dorzuć zmielone migdały i wymieszaj.
  6. Masło roztop i przestudź.
  7. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  8. Żółtka zmiksuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  9. Do ubitych żółtek dodawaj na zmianę mleko oraz mąkę, miksując na niskich obrotach. Na koniec wlej też masło.
  10. Ubite wcześniej białka delikatnie wmieszaj w masę.
  11. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczką masła klarowanego lub oleju i wylej połowę masy.
  12. Przykryj i smaż na najmniejszym ogniu przez ok. 6-8 minut, aż spód się zarumieni, a wierzch będzie w większości ścięty.
  13. Zdejmij pokrywkę, przewróć i po 2-3 minutach rozerwij na kawałki przy pomocy dwóch widelców.
  14. Smaż jeszcze przez chwilę.
  15. W ten sam sposób usmaż później drugą część ciasta.

Gotowy omlet podawaj na ciepło, oprószając go cukrem pudrem i serwując z lekko podgrzanymi śliwkami. Smacznego!


Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀