Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimowe poranki rządzą się swoimi prawami. Aby dodać sobie energii w dni, gdy słońce późno daje o sobie znać, warto sięgnąć po pyszne, rozgrzewające i aromatyczne śniadanie. W tej roli znakomicie sprawdzi się piernikowy omlet cesarski.
Zimowy i przedświąteczny czas kojarzy nam się z pierniczkami. Jedzenie ciasteczek na śniadanie może jednak nie być najlepszym pomysłem. Co innego omlet — pożywny, sycący, a dzięki piernikowej przyprawie też aromatyczny i słodki. Na dodatek takie śniadanie wyczarujesz w kwadrans, nie martwiąc się przy okazji o przewracanie.
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Piernikowy omlet cesarski
W przeciwieństwie do klasycznych omletów czy naleśników kaiserschmarrn ma jedną, zaletę, która czyni go idealnym wyborem na leniwe poranki: nie musisz martwić się, że rozpadnie się podczas odwracania. Austriacki omlet to spulchniony, podsmażony i na koniec rozerwany na kawałki naleśnik, podawany tradycyjnie z cukrem pudrem i musem jabłkowym lub śliwkowym. W tym wydaniu zamienia się jednak w świąteczny przysmak.
Sekretem jego puszystości jest dodatek ubitych białek, które sprawiają, że omlet jest wysoki i delikatny. W mojej zimowej wersji ten klasyczny austriacki przysmak wzbogacam o korzenną mieszankę piernikową. Towarzyszą mu karmelizowane śliwki z cynamonem, które wprowadzają idealną równowagę pomiędzy słodyczą, a lekko kwaskowym owocowym akcentem. To idealny sposób na to, by wnieść do domu atmosferę świąt bez spędzania godzin w kuchni.
Składniki:
- 230 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mielonych migdałów (można pominąć),
- 1 łyżka cukru,
- 4 jajka,
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżka przyprawy piernikowej,
- 320 ml mleka,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Dodatkowo:
- 500 g śliwek ze słoika lub świeżych,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki masła,
- cynamon,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania karmelizowanych śliwek. Na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzewaj chwilę.
- Wrzuć pokrojone śliwki (bez pestek) i smaż, aż sos zgęstnieje, a owoce będą miękkie.
- Dopraw cynamonem.
- Przejdź do omleta. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao oraz przyprawą piernikową.
- Dorzuć zmielone migdały i wymieszaj.
- Masło roztop i przestudź.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Żółtka zmiksuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę.
- Do ubitych żółtek dodawaj na zmianę mleko oraz mąkę, miksując na niskich obrotach. Na koniec wlej też masło.
- Ubite wcześniej białka delikatnie wmieszaj w masę.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżeczką masła klarowanego lub oleju i wylej połowę masy.
- Przykryj i smaż na najmniejszym ogniu przez ok. 6-8 minut, aż spód się zarumieni, a wierzch będzie w większości ścięty.
- Zdejmij pokrywkę, przewróć i po 2-3 minutach rozerwij na kawałki przy pomocy dwóch widelców.
- Smaż jeszcze przez chwilę.
- W ten sam sposób usmaż później drugą część ciasta.
Gotowy omlet podawaj na ciepło, oprószając go cukrem pudrem i serwując z lekko podgrzanymi śliwkami. Smacznego!