Dorzuć kilka plasterków. Pierniczki w mig staną się miękkie jak poduszka

Im bliżej Świąt, tym intensywniejszy jest zapach korzennych przypraw. Wspólne dekorowanie pierniczków to zabawa dla całej rodziny, ale i jedzenie ciastek jest przyjemnością. Zdarza się jednak, że są twarde i nieprzyjemnie chrupią. W prosty sposób możesz je uratować przed skończeniem w koszu na śmieci.

Pierniczki będą idealnie mięciutkiePierniczki będą idealnie mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Twarde pierniki skutecznie potrafią odstraszyć od pieczenia. Długie zagniatanie, wałkowanie, wycinanie, pieczenie, dekorowanie i...klops! Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem i próbować zagryzać łzy twardymi jak skała pierniczkami, sięgnij po pojemnik i zajrzyj do koszyka z owocami. Pomarańcze i cytryny uratują piernikową katastrofę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Dlaczego pierniki są twarde

Najczęstszym powodem jest zbyt cienkie rozwałkowanie ciasta. Przez to szybko wysuszają się i twardnieją. Warto zwrócić również uwagę na czas pieczenia. Jeśli pierniczki spędzą zbyt dużo czasu w piekarniku, mogą wyschnąć i stać się przy tym twarde. Gdy zauważysz, że się przypalają, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę. Pamiętaj, że grubsze ciasteczka będą wymagały dłuższego pieczenia niż cieńsze.

Świąteczne pierniczki będą miękkie
Świąteczne pierniczki będą miękkie © Pixabay | utroja0

Chociaż sztuczny miód budzi wiele kontrowersji i lepiej unikać go podczas zakupów, to sprawdzi się dobrze do pierniczków. Podczas pieczenia i tak właściwości prozdrowotne znikają. Sztuczny miód może sprawić, że ciasto będzie bardziej wilgotne, a tym samym miękkie. Jeśli zatem zalega w twojej szafce, to dobry moment, by go wykorzystać.

Po upieczeniu pierniczki powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. Jeśli będą leżały na otwartej przestrzeni, szybko stracą wilgoć i staną się twarde.

Jak uratować twarde pierniki?

Twarde pierniki nie muszą od razu skończyć jako ozdoba na choince lub dekoracja. Prosty trik sprawi, że staną się mięciutkie i smaczne. Twarde pierniczki wystarczy wrzucić do pojemnika i dorzucić do środka kilka plasterek cytryny oraz pomarańczy. Dzięki temu zabiegowi wilgoć przeniknie do ciasta, a Twoje pierniczki odzyskają miękkość i aromat. Pamiętaj jedynie o regularnej wymianie dodatków, aby zapobiec pojawieniu się pleśni. Rób to co najmniej raz dziennie, a najlepiej co kilka godzin.

Gęsty lukier na pierniczki i ciasteczka
Gęsty lukier na pierniczki i ciasteczka © Adobe Stock

Do pojemnika możesz dorzucić także obierki jabłka lub kromkę chleba, zadziałają. Pierniczki zmiękną, a i sam aromat owoców ciekawie podkręci ich smak. Dzięki temu twarde ciastka szybko odejdą w niepamięć.

Wybrane dla Ciebie

Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza