Dorzuć kilka plasterków. Pierniczki w mig staną się miękkie jak poduszka

Im bliżej Świąt, tym intensywniejszy jest zapach korzennych przypraw. Wspólne dekorowanie pierniczków to zabawa dla całej rodziny, ale i jedzenie ciastek jest przyjemnością. Zdarza się jednak, że są twarde i nieprzyjemnie chrupią. W prosty sposób możesz je uratować przed skończeniem w koszu na śmieci.

Pierniczki będą idealnie mięciutkiePierniczki będą idealnie mięciutkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Twarde pierniki skutecznie potrafią odstraszyć od pieczenia. Długie zagniatanie, wałkowanie, wycinanie, pieczenie, dekorowanie i...klops! Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem i próbować zagryzać łzy twardymi jak skała pierniczkami, sięgnij po pojemnik i zajrzyj do koszyka z owocami. Pomarańcze i cytryny uratują piernikową katastrofę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Dlaczego pierniki są twarde

Najczęstszym powodem jest zbyt cienkie rozwałkowanie ciasta. Przez to szybko wysuszają się i twardnieją. Warto zwrócić również uwagę na czas pieczenia. Jeśli pierniczki spędzą zbyt dużo czasu w piekarniku, mogą wyschnąć i stać się przy tym twarde. Gdy zauważysz, że się przypalają, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę. Pamiętaj, że grubsze ciasteczka będą wymagały dłuższego pieczenia niż cieńsze.

Świąteczne pierniczki będą miękkie
Świąteczne pierniczki będą miękkie © Pixabay | utroja0

Chociaż sztuczny miód budzi wiele kontrowersji i lepiej unikać go podczas zakupów, to sprawdzi się dobrze do pierniczków. Podczas pieczenia i tak właściwości prozdrowotne znikają. Sztuczny miód może sprawić, że ciasto będzie bardziej wilgotne, a tym samym miękkie. Jeśli zatem zalega w twojej szafce, to dobry moment, by go wykorzystać.

Po upieczeniu pierniczki powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. Jeśli będą leżały na otwartej przestrzeni, szybko stracą wilgoć i staną się twarde.

Jak uratować twarde pierniki?

Twarde pierniki nie muszą od razu skończyć jako ozdoba na choince lub dekoracja. Prosty trik sprawi, że staną się mięciutkie i smaczne. Twarde pierniczki wystarczy wrzucić do pojemnika i dorzucić do środka kilka plasterek cytryny oraz pomarańczy. Dzięki temu zabiegowi wilgoć przeniknie do ciasta, a Twoje pierniczki odzyskają miękkość i aromat. Pamiętaj jedynie o regularnej wymianie dodatków, aby zapobiec pojawieniu się pleśni. Rób to co najmniej raz dziennie, a najlepiej co kilka godzin.

Gęsty lukier na pierniczki i ciasteczka
Gęsty lukier na pierniczki i ciasteczka © Adobe Stock

Do pojemnika możesz dorzucić także obierki jabłka lub kromkę chleba, zadziałają. Pierniczki zmiękną, a i sam aromat owoców ciekawie podkręci ich smak. Dzięki temu twarde ciastka szybko odejdą w niepamięć.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇