Dorzuć kilka plasterków. Pierniczki w mig staną się miękkie jak poduszka
Im bliżej Świąt, tym intensywniejszy jest zapach korzennych przypraw. Wspólne dekorowanie pierniczków to zabawa dla całej rodziny, ale i jedzenie ciastek jest przyjemnością. Zdarza się jednak, że są twarde i nieprzyjemnie chrupią. W prosty sposób możesz je uratować przed skończeniem w koszu na śmieci.
Twarde pierniki skutecznie potrafią odstraszyć od pieczenia. Długie zagniatanie, wałkowanie, wycinanie, pieczenie, dekorowanie i...klops! Zamiast jednak płakać nad rozlanym mlekiem i próbować zagryzać łzy twardymi jak skała pierniczkami, sięgnij po pojemnik i zajrzyj do koszyka z owocami. Pomarańcze i cytryny uratują piernikową katastrofę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Dlaczego pierniki są twarde
Najczęstszym powodem jest zbyt cienkie rozwałkowanie ciasta. Przez to szybko wysuszają się i twardnieją. Warto zwrócić również uwagę na czas pieczenia. Jeśli pierniczki spędzą zbyt dużo czasu w piekarniku, mogą wyschnąć i stać się przy tym twarde. Gdy zauważysz, że się przypalają, skróć czas pieczenia lub obniż temperaturę. Pamiętaj, że grubsze ciasteczka będą wymagały dłuższego pieczenia niż cieńsze.
Chociaż sztuczny miód budzi wiele kontrowersji i lepiej unikać go podczas zakupów, to sprawdzi się dobrze do pierniczków. Podczas pieczenia i tak właściwości prozdrowotne znikają. Sztuczny miód może sprawić, że ciasto będzie bardziej wilgotne, a tym samym miękkie. Jeśli zatem zalega w twojej szafce, to dobry moment, by go wykorzystać.
Po upieczeniu pierniczki powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. Jeśli będą leżały na otwartej przestrzeni, szybko stracą wilgoć i staną się twarde.
Jak uratować twarde pierniki?
Twarde pierniki nie muszą od razu skończyć jako ozdoba na choince lub dekoracja. Prosty trik sprawi, że staną się mięciutkie i smaczne. Twarde pierniczki wystarczy wrzucić do pojemnika i dorzucić do środka kilka plasterek cytryny oraz pomarańczy. Dzięki temu zabiegowi wilgoć przeniknie do ciasta, a Twoje pierniczki odzyskają miękkość i aromat. Pamiętaj jedynie o regularnej wymianie dodatków, aby zapobiec pojawieniu się pleśni. Rób to co najmniej raz dziennie, a najlepiej co kilka godzin.
Do pojemnika możesz dorzucić także obierki jabłka lub kromkę chleba, zadziałają. Pierniczki zmiękną, a i sam aromat owoców ciekawie podkręci ich smak. Dzięki temu twarde ciastka szybko odejdą w niepamięć.