Nie daj się nabrać. Niemiecki wynalazek naszpikowany chemią i cukrem

Czasem bywa mylony z prawdziwym i nic w tym dziwnego nie ma. Na pierwszy rzut oka wyglądają identycznie, a i różnicę w smaku wyczują jedynie wprawieni koneserzy. Sztuczny miód rozgościł się na półkach obok tego prawdziwego i ani myśli zniknąć ze sprzedaży.

Najgorszy miódNajgorszy miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W przypadku miodu można śmiało powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj dokładniej w samym składzie. Sztuczny miód zawiera przede wszystkim cukry oraz syntetyczne dodatki smakowe i barwniki. Ta mieszanka zawdzięcza swoje istnienie m.in. potrzebom czasów PRL-u, kiedy to w sklepach brakowało prawdziwego miodu. Chociaż teraz można przebierać i wybierać w różnych smakach, a znalezienie dobrej pasieki w czasach internetu nie jest żadnym wyzwaniem, to

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Sztuczny miód w sklepach

Mimo że zastępnik wyprodukowany został już podczas I wojny światowej w Niemczech z powodu niedoborów żywności, sztuczny miód nie spotkał się z pozytywnym odbiorem konsumentów. Mimo to przetrwał do dzisiejszych czasów i jest nadal dostępny w handlu, ciesząc się popularnością dzięki atrakcyjnej cenie. Proces jego produkcji polega na hydrolizie sacharozy, co prowadzi do powstania cukru inwertowanego – składnika, który po dodaniu sztucznych aromatów i barwników przypomina smakowo prawdziwy miód.

Miód
Miód © Adobe Stock

Sztuczny miód, o choćby najbardziej przekonującym smaku i wyglądzie, nigdy nie zastąpi naturalnych wartości odżywczych prawdziwego miodu, które obejmują aminokwasy, enzymy, witaminy, minerały oraz związki o działaniu zdrowotnym.

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Prawdziwy miód krystalizuje się z czasem, co jest naturalnym procesem. Jeśli miód zachowuje płynną konsystencję przez dłuższy czas, istnieje możliwość, że jest sztuczny. Sprawdzaj etykiety - autentyczny miód powinien mieć podany kraj pochodzenia. Jeśli miód nie ma takiej informacji na opakowaniu, najprawdopodobniej pochodzi z nieznanego źródła. Unikaj produktów, które mogą zawierać syropy glukozowo-fruktozowe czy dodatki sztuczne.

Jednym z najpopularniejszych testów na autentyczność miodu jest test zapałki. Polega on na zanurzeniu główki zapałki w miodzie i próbie jej zapalenia. Jeśli wywoła iskrę, prawdopodobnie mamy do czynienia z prawdziwym miodem. Kolejna metoda to obserwowanie jak miód zachowuje się na łyżeczce - prawdziwy spływa równomiernie, natomiast sztuczny przelewa się lub przerywa.

Kupiłem sztuczny miód - co teraz?

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem tym bardziej, że i wyrób miodopodobny znajdzie zastosowanie w kuchni. Nigdy się nie krystalizuje, co czyni go idealnym do wypieków, takich jak ciasta czy pierniki. Producentom zapewnia pożądaną wilgotność i trwałość produktów.

pierniczki
pierniczki © Adobe Stock | Photoby_Marta

Warto podkreślić, że prozdrowotne właściwości miodu i tak znikają w wysokiej temperaturze, zamieniając go w słodziwo, więc w przypadku wspomnianych wypieków sztuczny miód nie będzie tak złym wyborem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku