Wielu przechowuje tak miód. Pszczelarz odraza, bo traci swoje właściwości i nawet może zaszkodzić

O tej porze roku lubimy mieć miód pod ręką. Jednak wymaga on odpowiedniego przechowywania, o czym często zapominamy. Warto wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Wtedy miód najdłużej zachowuje swoje unikalne właściwości.

Jak nie należy przechowywać mioduJak nie należy przechowywać miodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Miód jest znany ze swoich zdrowotnych właściwości. Cenimy go też za to, że nie trzeba przejmować się datą przydatności do spożycia. Bardzo długo zachowuje wszystkie wartości. I rzeczywiście tak jest, pod warunkiem, że odpowiednio go przechowujemy. I tu często zdarzają się błędy. Pszczelarz z Wąchocka, Wojciech Margowniczy, tłumaczy, czy słoik z miodem powinien stać na kuchennym blacie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Gdzie przechowywać miód?

Większość z nas trzyma miód w kuchennych szafkach, co nie jest idealnym rozwiązaniem. Pan Wojciech wyjaśnił, gdzie i jak należy przechowywać miód, wskazując, że temperatura pokojowa i bliskość źródeł ciepła mogą negatywnie wpływać na jakość tego produktu.

Pszczelarz podkreśla, że pomimo przekonania wielu osób, że temperatura pokojowa jest właściwa, najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie miodu w temperaturze poniżej 18 stopni Celsjusza. Idealnymi miejscami do tego są drzwi lodówki, spiżarnia lub piwnica, natomiast kuchenna szafka czy blat nie są odpowiednie.

Gdzie nie trzymać miodu?

Pan Wojciech podkreśla, że trzymanie miodu w pobliżu źródła ciepła, np. kuchenki gazowej, może prowadzić do podgrzewania się szafki przez parę z gotujących się potraw, co może szkodzić miodowi.

Szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie w lodówce miodów rzepakowych, nawłociowych, wczesnych i wielokwiatowych, które mają tendencję do fermentacji w temperaturze pokojowej. W lodówce, nawet jeśli zawierają one dużo wody, niższa temperatura zapobiega fermentacji.

Kiedy miód może się zepsuć?

Miód może ulec zepsuciu w dwóch sytuacjach: gdy jest odwirowany zbyt szybko i zawiera za dużo wody, co prowadzi do fermentacji, oraz przy długim przechowywaniu w zbyt wysokiej temperaturze, co prowadzi do powstania hydroksymetylofurfuralu, szkodliwego dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby