Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Twój wybór większe znaczenie dla smaku i zdrowia niż myślisz

Jajecznica jest często wymieniana na początku listy ulubionych śniadań. Pożywna, pyszna i na ciepło - świetnie nadaje się na początek, zwłaszcza chłodnego dnia. Na jej smak i wartości odżywcze duży wpływ ma niezmiernie ważny dodatek. Chodzi o tłuszcz, na którym smażymy jajecznicę.

Jajecznica? Dla wielu nie ma lepszego śniadania. Jajecznica? Dla wielu nie ma lepszego śniadania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nie ma jajecznicy bez jajek, ale trudno je usmażyć bez tłuszczu. Dlatego choć ten drugi to tylko dodatek, jednak niezmiernie ważny. Od jajek i tłuszczu zależy nie tylko smak jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Jak często można jeść jajecznicę?

W przypadku jajek wybór jest prosty, im będą świeższe, tym lepiej. Warto zadbać o to, by były najwyższej jakości, dobrze brać pod uwagę te ekologiczne, a nie z chowu klatkowego. A jaki wybrać tłuszcz? Tutaj możliwości jest trochę więcej. Nawet jeśli do jajecznicy dajemy boczek czy szynkę, odrobina tłuszczu jest potrzebna. Jajka można jeść codziennie, ale najlepiej w różnych wydaniach. Na jajecznicę można pozwolić sobie dwa razy w tygodniu.

Jakiego tłuszczu użyć do smażenia jajecznicy?

Jajecznicę najlepiej smażyć na nieprzywierającej, wcześniej rozgrzanej patelni. Wtedy rozpuszczamy na niej tłuszcz. Wybierasz masło? To nie jest zły wybór, ale trzeba uważać. Ma ono niską temperaturę dymienia i szybko zaczyna się palić. Nie można do tego dopuścić. Masło nie jest przeznaczone do smażenia, ale w przypadku jajecznicy, można tę zasadę złamać, bo tutaj cały proces przebiega bardzo szybko. Nie może się ono tylko przypalić. Właśnie ten tłuszcz sprawia, że jajecznica ma kremową konsystencję i zyskuje charakterystyczny posmak.

Obawiasz się, że masło się przypali i już potrawa nie będzie taka zdrowa? Możesz sięgnąć po masło klarowane. Ma ono wyższą temperaturę dymienia. Jednak jego smak różni się od klasycznego masła, co też ma wpływ na jajecznicę. Nie każdemu to odpowiada. Zupełnie inaczej smakuje też jajecznica na oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Dietetycy polecają, by po te tłuszcze roślinne sięgały osoby, które mają znacznie podwyższony poziom cholesterolu.

Będzie ciężko

Smalec? Kiedyś był często stosowany do jajecznicy. Powodował, że stawała się ciężka i tłusta. W dodatku ten tłuszcz nie ma żadnej wartości odżywczej w przeciwieństwie do masła czy olejów. A może zupełnie bez tłuszczu? Dietetyczna jajecznica na parze to jednak smakowo zupełnie inne danie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty