PrzepisDietaNa jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Twój wybór większe znaczenie dla smaku i zdrowia niż myślisz

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Twój wybór większe znaczenie dla smaku i zdrowia niż myślisz

Jajecznica? Dla wielu nie ma lepszego śniadania.
Jajecznica? Dla wielu nie ma lepszego śniadania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.10.2024 08:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajecznica jest często wymieniana na początku listy ulubionych śniadań. Pożywna, pyszna i na ciepło - świetnie nadaje się na początek, zwłaszcza chłodnego dnia. Na jej smak i wartości odżywcze duży wpływ ma niezmiernie ważny dodatek. Chodzi o tłuszcz, na którym smażymy jajecznicę.

Nie ma jajecznicy bez jajek, ale trudno je usmażyć bez tłuszczu. Dlatego choć ten drugi to tylko dodatek, jednak niezmiernie ważny. Od jajek i tłuszczu zależy nie tylko smak jajecznicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak często można jeść jajecznicę?

W przypadku jajek wybór jest prosty, im będą świeższe, tym lepiej. Warto zadbać o to, by były najwyższej jakości, dobrze brać pod uwagę te ekologiczne, a nie z chowu klatkowego. A jaki wybrać tłuszcz? Tutaj możliwości jest trochę więcej. Nawet jeśli do jajecznicy dajemy boczek czy szynkę, odrobina tłuszczu jest potrzebna. Jajka można jeść codziennie, ale najlepiej w różnych wydaniach. Na jajecznicę można pozwolić sobie dwa razy w tygodniu.

Jakiego tłuszczu użyć do smażenia jajecznicy?

Jajecznicę najlepiej smażyć na nieprzywierającej, wcześniej rozgrzanej patelni. Wtedy rozpuszczamy na niej tłuszcz. Wybierasz masło? To nie jest zły wybór, ale trzeba uważać. Ma ono niską temperaturę dymienia i szybko zaczyna się palić. Nie można do tego dopuścić. Masło nie jest przeznaczone do smażenia, ale w przypadku jajecznicy, można tę zasadę złamać, bo tutaj cały proces przebiega bardzo szybko. Nie może się ono tylko przypalić. Właśnie ten tłuszcz sprawia, że jajecznica ma kremową konsystencję i zyskuje charakterystyczny posmak.

Obawiasz się, że masło się przypali i już potrawa nie będzie taka zdrowa? Możesz sięgnąć po masło klarowane. Ma ono wyższą temperaturę dymienia. Jednak jego smak różni się od klasycznego masła, co też ma wpływ na jajecznicę. Nie każdemu to odpowiada. Zupełnie inaczej smakuje też jajecznica na oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Dietetycy polecają, by po te tłuszcze roślinne sięgały osoby, które mają znacznie podwyższony poziom cholesterolu.

Będzie ciężko

Smalec? Kiedyś był często stosowany do jajecznicy. Powodował, że stawała się ciężka i tłusta. W dodatku ten tłuszcz nie ma żadnej wartości odżywczej w przeciwieństwie do masła czy olejów. A może zupełnie bez tłuszczu? Dietetyczna jajecznica na parze to jednak smakowo zupełnie inne danie.

jajecznicajajkatłuszcze