WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Polacy nagminnie popełniają błąd. Tak przygotowane jajko traci prawie wszystkie wartości

O tym, że jajka są bardzo zdrowe i można jeść je nawet codziennie, już nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak czy zawsze są bogate w wartości odżywcze i witaminy? Otóż nie i sami mamy na to największy wpływ. Wszystko zależy od tego, jak je przygotujemy.

Na miękko czy na twardo? Oto jest pytanie.  Na miękko czy na twardo? Oto jest pytanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jajka to nie tylko źródło białka, ale także witamin takich jak A, D, K czy B12. Nie brak w nich potasu, cynku, czy kwasu foliowego. W jajkach znajdziemy również sporo dobrze przyswajalnego żelaza. Jednak czy możemy liczyć na taką moc odżywczą, to zależy od sposobu przygotowania jajka. Na twardo czy na miękko? To zależy tylko od smaku. Jednak niekoniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Na twardo czy na miękko?

Częściej jesz jajka na twardo? Portal Health Digest wskazuje, że takie jajka mają mniej właściwości przeciwutleniających. Natomiast, jak wynika z badania przeprowadzonego w Journal of Agricultural Food Chemistry, kiedy przygotowujesz jajecznicę, czy sadzone i dodajesz do nich tłuszcz, to potrawa staje się dość kaloryczna. Badania wykazują, że najzdrowsze są jajka gotowane jak najkrócej i bez z dodatku tłuszczu. Chodzi oczywiście o jajka na miękko. Wybieramy je znacznie rzadziej niż na twardo, a zachowują wszystkie wartości odżywcze. Autorzy badań opublikowanych w National Library of Medicine, udowadniają też, że tego typu jajka są lepiej trawione przez osoby starsze, dlatego szczególnie poleca się je seniorom.

Perfekcyjnie ugotowane

Jajko na miękko jest najlepsze, gdy ma ścięte białko i lejące żółtko. Smakuje z odrobiną soli. Dobre dodatki to także drobno pokrojony szczypiorek czy koperek. Do tego wystarczy po prostu kromka świeżego chleba z masłem. Takie śniadanie jest nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Cały jego sekret tkwi w perfekcyjnym ugotowaniu jajek. Powinny być one jak najświeższe. Warto je wyjąć wcześniej z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. Kiedy zaczniesz gotować zimne jajka, jest duża szansa, że popękają i się rozleją. Jajka wkładaj do gotującej wody. Ich czas gotowania zależy od wielkości: małe 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Na koniec zalej jajka zimną wodą, tak by szybko zatrzymać proces gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze