WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Wbijam jajko do woreczka. Śniadanie jak z restauracji w 5 minut

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Ugotowanie ich na twardo lub na miękko nie jest trudne. Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki, uchodzą za znacznie trudniejsze. Zupełnie niepotrzebnie, bo jego przygotowanie jest równie proste. A jeszcze może to ułatwić trik z torebką.

To prosty sposób na jajko w koszulce.To prosty sposób na jajko w koszulce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAVID WOOD
Dorota Gepert

Jajka w koszulce są idealne, gdy mają ścięte białko, a płynne, zamknięte w nich żółtko. Wyglądają efektownie i smakują rewelacyjnie. Należy przenieść je na talerz w całości, dopiero po nakłuciu widelcem lekko się rozlewa żółtko. Można je podawać z warzywami, idealnie pasuje do nich awokado i pomidor, wędliną, na kanapkach, w sałatkach, do zupy... pomysłów jest dużo. Smakują nawet tylko z solą, pieprzem i czarnuszką czy szczypiorkiem. Jednak najpierw trzeba ugotować jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Gotowanie jest łatwe

Jajka, które zamierzasz przygotować w koszulkach powinny być jak najświeższe. Dobrze też wyjąć je wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia.

  • Zagotuj wodę, dodaj ocet lub sok z cytryny (na litr wody ok. 2 łyżki) zrób łyżką wir i wbij jajko. Po ok. 3-4 minutach wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Nie masz doświadczenia i obawiasz się, że jajko rozpłynie się w wodzie? Wykorzystaj sprytny trik. Jajko wbij do filiżanki lub szklanki wyłożonej folią spożywczą posmarowaną olejem, zawiń ją od góry i taką sakiewkę zanurz we wrzącej wodzie.
  • Możesz kupić specjalne foremki do gotowania jajek w koszulkach. Wbija się do nich jajka i wkłada do wrzątku. Są one najczęściej z silikonu, można je myć w zmywarce.

Muszą być świeże

Jajko w koszulce, nazywane też poszetowym, w bardzo dużym stopniu zachowuje cenne właściwości odżywcze. Oczywiście pod warunkiem, że jajko jest świeże. Jak to sprawdzić? Gdy po włożeniu do naczynia z wodą jajko leży na dnie, nadaje się do przygotowania w ten sposób, gdy wypływa na powierzchnię, lepiej wykorzystać je do innych potraw.

Nawet dwa

Dietetycy uważają, że możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo podnoszą go w sposób nieznaczny. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne to nie są tuczące, a to dlatego, że bardzo sycą. Gdy wybierzesz jajka na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze