Wbijam jajko do woreczka. Śniadanie jak z restauracji w 5 minut
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Ugotowanie ich na twardo lub na miękko nie jest trudne. Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki, uchodzą za znacznie trudniejsze. Zupełnie niepotrzebnie, bo jego przygotowanie jest równie proste. A jeszcze może to ułatwić trik z torebką.
17.09.2024 08:31
Jajka w koszulce są idealne, gdy mają ścięte białko, a płynne, zamknięte w nich żółtko. Wyglądają efektownie i smakują rewelacyjnie. Należy przenieść je na talerz w całości, dopiero po nakłuciu widelcem lekko się rozlewa żółtko. Można je podawać z warzywami, idealnie pasuje do nich awokado i pomidor, wędliną, na kanapkach, w sałatkach, do zupy... pomysłów jest dużo. Smakują nawet tylko z solą, pieprzem i czarnuszką czy szczypiorkiem. Jednak najpierw trzeba ugotować jajka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gotowanie jest łatwe
Jajka, które zamierzasz przygotować w koszulkach powinny być jak najświeższe. Dobrze też wyjąć je wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia.
- Zagotuj wodę, dodaj ocet lub sok z cytryny (na litr wody ok. 2 łyżki) zrób łyżką wir i wbij jajko. Po ok. 3-4 minutach wyjmij je łyżką cedzakową.
- Nie masz doświadczenia i obawiasz się, że jajko rozpłynie się w wodzie? Wykorzystaj sprytny trik. Jajko wbij do filiżanki lub szklanki wyłożonej folią spożywczą posmarowaną olejem, zawiń ją od góry i taką sakiewkę zanurz we wrzącej wodzie.
- Możesz kupić specjalne foremki do gotowania jajek w koszulkach. Wbija się do nich jajka i wkłada do wrzątku. Są one najczęściej z silikonu, można je myć w zmywarce.
Muszą być świeże
Jajko w koszulce, nazywane też poszetowym, w bardzo dużym stopniu zachowuje cenne właściwości odżywcze. Oczywiście pod warunkiem, że jajko jest świeże. Jak to sprawdzić? Gdy po włożeniu do naczynia z wodą jajko leży na dnie, nadaje się do przygotowania w ten sposób, gdy wypływa na powierzchnię, lepiej wykorzystać je do innych potraw.
Nawet dwa
Dietetycy uważają, że możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo podnoszą go w sposób nieznaczny. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne to nie są tuczące, a to dlatego, że bardzo sycą. Gdy wybierzesz jajka na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień.