Wbijam jajko do woreczka. Śniadanie jak z restauracji w 5 minut

Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Ugotowanie ich na twardo lub na miękko nie jest trudne. Jajko w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki, uchodzą za znacznie trudniejsze. Zupełnie niepotrzebnie, bo jego przygotowanie jest równie proste. A jeszcze może to ułatwić trik z torebką.

To prosty sposób na jajko w koszulce.To prosty sposób na jajko w koszulce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DAVID WOOD
Dorota Gepert

Jajka w koszulce są idealne, gdy mają ścięte białko, a płynne, zamknięte w nich żółtko. Wyglądają efektownie i smakują rewelacyjnie. Należy przenieść je na talerz w całości, dopiero po nakłuciu widelcem lekko się rozlewa żółtko. Można je podawać z warzywami, idealnie pasuje do nich awokado i pomidor, wędliną, na kanapkach, w sałatkach, do zupy... pomysłów jest dużo. Smakują nawet tylko z solą, pieprzem i czarnuszką czy szczypiorkiem. Jednak najpierw trzeba ugotować jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Gotowanie jest łatwe

Jajka, które zamierzasz przygotować w koszulkach powinny być jak najświeższe. Dobrze też wyjąć je wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia.

  • Zagotuj wodę, dodaj ocet lub sok z cytryny (na litr wody ok. 2 łyżki) zrób łyżką wir i wbij jajko. Po ok. 3-4 minutach wyjmij je łyżką cedzakową.
  • Nie masz doświadczenia i obawiasz się, że jajko rozpłynie się w wodzie? Wykorzystaj sprytny trik. Jajko wbij do filiżanki lub szklanki wyłożonej folią spożywczą posmarowaną olejem, zawiń ją od góry i taką sakiewkę zanurz we wrzącej wodzie.
  • Możesz kupić specjalne foremki do gotowania jajek w koszulkach. Wbija się do nich jajka i wkłada do wrzątku. Są one najczęściej z silikonu, można je myć w zmywarce.

Muszą być świeże

Jajko w koszulce, nazywane też poszetowym, w bardzo dużym stopniu zachowuje cenne właściwości odżywcze. Oczywiście pod warunkiem, że jajko jest świeże. Jak to sprawdzić? Gdy po włożeniu do naczynia z wodą jajko leży na dnie, nadaje się do przygotowania w ten sposób, gdy wypływa na powierzchnię, lepiej wykorzystać je do innych potraw.

Nawet dwa

Dietetycy uważają, że możemy spokojnie zjadać jedno czy dwa jajka dziennie. Nie trzeba się martwić o cholesterol, bo podnoszą go w sposób nieznaczny. Jajka, chociaż są stosunkowo kaloryczne to nie są tuczące, a to dlatego, że bardzo sycą. Gdy wybierzesz jajka na śniadanie, dostarczasz sobie sporą porcję białka, która doda ci energii i zaspokoi na długo głód. Dzięki temu skłonność do podjadania przed kolejnym posiłkiem znacznie się zmniejszy. Co więcej, jajka to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki którym będziesz mieć siłę na wyzwania, które przynosi dzień.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis