Najlepsze grzybki w occie na zimę. Magda Gessler podkręca ich smak tym składnikiem
Magda Gessler bardzo często podkreśla, jak ważnym dodatkiem są marynowane grzybki. Dzięki nim wiele potraw zyskuje niepowtarzalny charakter. Podaje je do tatara, pasztetu, pieczonych mięs, sałatek... Musi mieć ich zawsze spory zapas. Restauratorka podzieliła się niezawodnym przepisem na grzybki w occie.
10.09.2024 07:14
Grzyby marynowane w occie? Dla wielu z nas to absolutnie najlepszy pomysł na grzyby i zachowanie leśnego skarbu na długie zimowe miesiące. Trzeba je przygotować tak, by były jędrne i dobrze doprawione. Oczywiście ta druga kwestia dla każdego oznacza trochę co innego. Na co stawia Magda Gessler?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko te przyprawy się liczą
Kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki obrane ze skórki, koźlaki, zajączki, gąski, opieńki... do marynowania nadaje się większość grzybów. Ważniejsze jest to, by wybrać nieduże, młode, nieuszkodzone egzemplarze. W jednym słoiku można mieszać różne gatunki lub pozostać przy jednym rodzaju. Najpierw trzeba je jednak starannie przygotować, czyli oczyścić, umyć i przyciąć nóżki. Następny krok to obgotowywanie ich, a potem zalanie marynatą z wody i octu z dodatkiem przypraw. I to sprawa kluczowa, bo przyprawy mają olbrzymi wpływ na smak grzybów. Wiele osób dodaje cebulę, liście laurowe, gorczycę, pieprz, ziele angielskie. Okazuje się, że Magda Gessler stawia na klasykę. Wybrała tylko trzy przyprawy. Jednak zamiast zwykłego octu, stosuje ocet winny.
Grzybki w occie według Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki),
- 2 szklanki wody,
- szklanka octu jabłkowego,
- 1-2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 cebule,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 3-4 listki laurowe.
Wykonanie:
- Dokładnie oczyścić grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do osolonej wody i gotuj przez 30 minut. Potem odcedź i przełóż do wyparzonych słoików.
- Zagotuj wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Dopraw solą i cukrem. Gotuj kolejne 5 minut.
- Gorącą zalewę wlewaj do słoików z grzybami — tak, aby płyn je przykrywał, ale pamiętaj, by pozostawić trochę wolnej przestrzeni od wieczka.
- Szczelnie zamknij słoiki i ustaw je do góry dnem. Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu przez co najmniej miesiąc przed spożyciem.