Najlepsze grzybki w occie na zimę. Magda Gessler podkręca ich smak tym składnikiem

Magda Gessler bardzo często podkreśla, jak ważnym dodatkiem są marynowane grzybki. Dzięki nim wiele potraw zyskuje niepowtarzalny charakter. Podaje je do tatara, pasztetu, pieczonych mięs, sałatek... Musi mieć ich zawsze spory zapas. Restauratorka podzieliła się niezawodnym przepisem na grzybki w occie.

Magda Gessler podzieliła się przepisem na grzybki w occie. Magda Gessler podzieliła się przepisem na grzybki w occie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Grzyby marynowane w occie? Dla wielu z nas to absolutnie najlepszy pomysł na grzyby i zachowanie leśnego skarbu na długie zimowe miesiące. Trzeba je przygotować tak, by były jędrne i dobrze doprawione. Oczywiście ta druga kwestia dla każdego oznacza trochę co innego. Na co stawia Magda Gessler?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza sałatka na letnie spotkania. Każdy kęs zaskakuje smakiem

Tylko te przyprawy się liczą

Kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki obrane ze skórki, koźlaki, zajączki, gąski, opieńki... do marynowania nadaje się większość grzybów. Ważniejsze jest to, by wybrać nieduże, młode, nieuszkodzone egzemplarze. W jednym słoiku można mieszać różne gatunki lub pozostać przy jednym rodzaju. Najpierw trzeba je jednak starannie przygotować, czyli oczyścić, umyć i przyciąć nóżki. Następny krok to obgotowywanie ich, a potem zalanie marynatą z wody i octu z dodatkiem przypraw. I to sprawa kluczowa, bo przyprawy mają olbrzymi wpływ na smak grzybów. Wiele osób dodaje cebulę, liście laurowe, gorczycę, pieprz, ziele angielskie. Okazuje się, że Magda Gessler stawia na klasykę. Wybrała tylko trzy przyprawy. Jednak zamiast zwykłego octu, stosuje ocet winny.

Grzybki w occie według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg grzybów (np. opieńki, borowiki, podgrzybki),
  • 2 szklanki wody,
  • szklanka octu jabłkowego,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3-4 listki laurowe.

Wykonanie:

  1. Dokładnie oczyścić grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do osolonej wody i gotuj przez 30 minut. Potem odcedź i przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Zagotuj wodę z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Dopraw solą i cukrem. Gotuj kolejne 5 minut.
  3. Gorącą zalewę wlewaj do słoików z grzybami — tak, aby płyn je przykrywał, ale pamiętaj, by pozostawić trochę wolnej przestrzeni od wieczka.
  4. Szczelnie zamknij słoiki i ustaw je do góry dnem. Przechowuj słoiki w ciemnym miejscu przez co najmniej miesiąc przed spożyciem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem