Kopytka Magdy Gessler są wyśmienite. Smakują lepiej niż babci, a wszystko dzięki 2 rzeczom

Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej. Chętnie podpowiada, jak zrobić schabowe, mielone, rosół czy zwykłą pomidorową. Lubi też wytykać nam błędy. Tym razem zajęła się kopytkami. Czy na pewno przyrządzamy je dobrze? Oto kilka wskazówek restauratorki, by kluski były niebiańsko miękkie, a jednocześnie nie straciły jędrności.

Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej. Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kopytka to popularne danie. Kojarzy się z domowym obiadem u babci. Mięciutkie kluski, podane z sosem i surówką smakują zawsze. Na pewno warto ugotować je pod koniec lata. Taki obiad wprawi w dobry nastrój, przywoła wspomnienia, a może nawet pomóc łagodnie przejść do wrześniowych obowiązków. Jeśli podoba ci się taki plan, możesz skorzystać z porad Magdy Gessler, która potrafi podrasować smak nawet najprostszej potrawy. Co według niej jest najważniejsze? Dobór ziemniaków oraz sposób gotowania kopytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

W masie na kopytka liczą się ziemniaki

Wiadomo, że ziemniak ziemniakowi nierówny. I dobry wybór tego warzywa ma duży wpływ na smak potrawy. Magda Gessler podkreśla, że aby kopytka były naprawdę smaczne, potrzebne są mączyste odmiany, takie jak Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda czy Legenda. Ziemniaki następnie trzeba ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Kolejny krok to połączenie ich z pozostałymi składnikami i zagniatanie ciasta. Mąkę trzeba dodawać stopniowo, cały czas obserwując konsystencję ciasta. Nie może jej być zbyt dużo, bo kopytka będą twarde.

Jak gotować kopytka?

Gdy ciasto jest już gotowe, podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon o średnicy około 3 cm. Następnie pokrój rulon na kawałki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek uformuj w kopytko. I teraz czas na gotowanie. Magda Gessler przestrzega, by kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju. To podobna metoda, jak przy gotowaniu pierogów, która zapobiega sklejaniu się klusek. Nie mogą być one także rozgotowane, dlatego warto pilnować czasu. Restauratorka przypomina, że czas gotowania mierzymy od momentu, gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody – po 3 minutach są już gotowe.

Kopytka z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i olej roślinny do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajka i obie mąki. Wyrabiaj ciasto, do momentu aż masa nie będzie nadmiernie kleić się do dłoni.
  3. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Podziel ciasto na kawałki, z każdej porcji uformuj wałek, po czym pokrój go ostrym nożem w charakterystyczne skośne kopytka.
  4. Gotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, po około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę