Kopytka Magdy Gessler są wyśmienite. Smakują lepiej niż babci, a wszystko dzięki 2 rzeczom

Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej. Chętnie podpowiada, jak zrobić schabowe, mielone, rosół czy zwykłą pomidorową. Lubi też wytykać nam błędy. Tym razem zajęła się kopytkami. Czy na pewno przyrządzamy je dobrze? Oto kilka wskazówek restauratorki, by kluski były niebiańsko miękkie, a jednocześnie nie straciły jędrności.

Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej. Magda Gessler specjalizuje się w kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kopytka to popularne danie. Kojarzy się z domowym obiadem u babci. Mięciutkie kluski, podane z sosem i surówką smakują zawsze. Na pewno warto ugotować je pod koniec lata. Taki obiad wprawi w dobry nastrój, przywoła wspomnienia, a może nawet pomóc łagodnie przejść do wrześniowych obowiązków. Jeśli podoba ci się taki plan, możesz skorzystać z porad Magdy Gessler, która potrafi podrasować smak nawet najprostszej potrawy. Co według niej jest najważniejsze? Dobór ziemniaków oraz sposób gotowania kopytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

W masie na kopytka liczą się ziemniaki

Wiadomo, że ziemniak ziemniakowi nierówny. I dobry wybór tego warzywa ma duży wpływ na smak potrawy. Magda Gessler podkreśla, że aby kopytka były naprawdę smaczne, potrzebne są mączyste odmiany, takie jak Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda czy Legenda. Ziemniaki następnie trzeba ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Kolejny krok to połączenie ich z pozostałymi składnikami i zagniatanie ciasta. Mąkę trzeba dodawać stopniowo, cały czas obserwując konsystencję ciasta. Nie może jej być zbyt dużo, bo kopytka będą twarde.

Jak gotować kopytka?

Gdy ciasto jest już gotowe, podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon o średnicy około 3 cm. Następnie pokrój rulon na kawałki o grubości około 1 cm. Każdy kawałek uformuj w kopytko. I teraz czas na gotowanie. Magda Gessler przestrzega, by kopytka wrzucać partiami do osolonego wrzątku z dodatkiem oleju. To podobna metoda, jak przy gotowaniu pierogów, która zapobiega sklejaniu się klusek. Nie mogą być one także rozgotowane, dlatego warto pilnować czasu. Restauratorka przypomina, że czas gotowania mierzymy od momentu, gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody – po 3 minutach są już gotowe.

Kopytka z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i olej roślinny do gotowania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajka i obie mąki. Wyrabiaj ciasto, do momentu aż masa nie będzie nadmiernie kleić się do dłoni.
  3. Na stolnicę wysyp odrobinę mąki. Podziel ciasto na kawałki, z każdej porcji uformuj wałek, po czym pokrój go ostrym nożem w charakterystyczne skośne kopytka.
  4. Gotuj je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, po około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier