Wiele osób wyklucza ten produkt. Myślą, że nie ma wartości i tuczy, a to błąd

Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie bez nich obiadu, teraz coraz częściej wpisywane są na "czarną listę". Wiele osób ich unika i oskarża o to, że powodują tycie i nie mają żadnych wartości odżywczych. Takie opinie są krzywdzące dla tych warzyw i mają niewiele wspólnego z prawdą.

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym klimacie.Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym klimacie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Z danych Generalnego Urzędu Statystycznego wynika, że w ostatnich latach jemy znacznie mniej ziemniaków. Na pewno mają na to wpływ zmiany w sposobie odżywiania, bo kartofle kojarzą się z tradycyjnymi obiadami. W wielu rodzinach takie typowe zestawienia, jak ziemniaki i mięso z sosem pojawia się już rzadziej. Drugi powód? Ziemniaki niesłusznie zyskały złą opinię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Warto je docenić

Nasi dziadkowie wprawdzie ziemniaki gotowali niemal codziennie, to jednak ich nie doceniali. Stąd słynne "zjedz mięso i surówkę, ziemniaki możesz zostawić". Tymczasem warto je jeść, bo są bardzo zdrowe i wcale nie tuczące. Oprócz mnóstwa soli mineralnych i witamin znajdziesz w ziemniakach składniki, które obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, wspomagają wzrok, usprawniają krzepnięcie krwi i redukują stres.

Co kryją kartofle?

  • Witamina C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki.
  • Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych.
  • Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Kalorie? Bez przesady

Ziemniaki nie są aż tak kaloryczne, jak nam się wydaje. Mają znacznie mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Na dietach sprawdzą się także dlatego, że są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

Kilka typów

W Polsce uprawia się ponad sto odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na trzy typy:

  • Typ A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
  • Typ B - ogólnoużytkowy. To uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia, są idealne na puree.
  • Typ C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu, polecane są na knedle, frytki i placki ziemniaczane.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej