Wiele osób wyklucza ten produkt. Myślą, że nie ma wartości i tuczy, a to błąd
Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie bez nich obiadu, teraz coraz częściej wpisywane są na "czarną listę". Wiele osób ich unika i oskarża o to, że powodują tycie i nie mają żadnych wartości odżywczych. Takie opinie są krzywdzące dla tych warzyw i mają niewiele wspólnego z prawdą.
Z danych Generalnego Urzędu Statystycznego wynika, że w ostatnich latach jemy znacznie mniej ziemniaków. Na pewno mają na to wpływ zmiany w sposobie odżywiania, bo kartofle kojarzą się z tradycyjnymi obiadami. W wielu rodzinach takie typowe zestawienia, jak ziemniaki i mięso z sosem pojawia się już rzadziej. Drugi powód? Ziemniaki niesłusznie zyskały złą opinię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe
Warto je docenić
Nasi dziadkowie wprawdzie ziemniaki gotowali niemal codziennie, to jednak ich nie doceniali. Stąd słynne "zjedz mięso i surówkę, ziemniaki możesz zostawić". Tymczasem warto je jeść, bo są bardzo zdrowe i wcale nie tuczące. Oprócz mnóstwa soli mineralnych i witamin znajdziesz w ziemniakach składniki, które obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, wspomagają wzrok, usprawniają krzepnięcie krwi i redukują stres.
Co kryją kartofle?
- Witamina C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki.
- Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych.
- Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Kalorie? Bez przesady
Ziemniaki nie są aż tak kaloryczne, jak nam się wydaje. Mają znacznie mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Na dietach sprawdzą się także dlatego, że są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.
Kilka typów
W Polsce uprawia się ponad sto odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na trzy typy:
- Typ A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
- Typ B - ogólnoużytkowy. To uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia, są idealne na puree.
- Typ C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu, polecane są na knedle, frytki i placki ziemniaczane.