Wiele osób wyklucza ten produkt. Myślą, że nie ma wartości i tuczy, a to błąd

Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie bez nich obiadu, teraz coraz częściej wpisywane są na "czarną listę". Wiele osób ich unika i oskarża o to, że powodują tycie i nie mają żadnych wartości odżywczych. Takie opinie są krzywdzące dla tych warzyw i mają niewiele wspólnego z prawdą.

Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym klimacie.Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym klimacie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Z danych Generalnego Urzędu Statystycznego wynika, że w ostatnich latach jemy znacznie mniej ziemniaków. Na pewno mają na to wpływ zmiany w sposobie odżywiania, bo kartofle kojarzą się z tradycyjnymi obiadami. W wielu rodzinach takie typowe zestawienia, jak ziemniaki i mięso z sosem pojawia się już rzadziej. Drugi powód? Ziemniaki niesłusznie zyskały złą opinię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Warto je docenić

Nasi dziadkowie wprawdzie ziemniaki gotowali niemal codziennie, to jednak ich nie doceniali. Stąd słynne "zjedz mięso i surówkę, ziemniaki możesz zostawić". Tymczasem warto je jeść, bo są bardzo zdrowe i wcale nie tuczące. Oprócz mnóstwa soli mineralnych i witamin znajdziesz w ziemniakach składniki, które obniżają ciśnienie, regulują pracę układu pokarmowego, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, poprawiają stan skóry, wspomagają wzrok, usprawniają krzepnięcie krwi i redukują stres.

Co kryją kartofle?

  • Witamina C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki.
  • Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych.
  • Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Kalorie? Bez przesady

Ziemniaki nie są aż tak kaloryczne, jak nam się wydaje. Mają znacznie mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Na dietach sprawdzą się także dlatego, że są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.

Kilka typów

W Polsce uprawia się ponad sto odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na trzy typy:

  • Typ A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
  • Typ B - ogólnoużytkowy. To uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Nadają się do gotowania, pieczenia, smażenia, są idealne na puree.
  • Typ C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu, polecane są na knedle, frytki i placki ziemniaczane.
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości