Z 3 tanich warzyw robię pyszną surówkę. Pasuje do prawie wszystkich dań
Już planujesz, co przygotujesz na weekendowy obiad. Tylko co z surówką? Choć teraz świeżych warzyw na straganach nie brakuje, to czasami po prostu nie mamy pomysłu, co z nich przygotować. Ta surówka jest prosta, szybka i pyszna. Do tego przepisu będziesz też wracać w tygodniu.
02.08.2024 12:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obiad bez surówki już tak nie smakuje. To ważna "kropka nad i". Jednak mają tu znaczenie nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Dietetycy podkreślają, by latem, a zwłaszcza podczas upałów jeść więcej warzyw i owoców. A to dlatego, że przyczyniają się one do dobrego nawodnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka? Prosto i pysznie
Wystarczą zaledwie trzy warzywa, by przygotować pyszną, pełną witamin surówkę do obiadu. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni sos oraz dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Tajemnym składnikiem są tutaj podprażone na suchej patelni ziarenka czarnuszki. Sos do surówki przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni – cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju, na przykład słonecznikowego.
Podstawowy przepis można modyfikować według własnych upodobań, dodając cebulę, jabłko, świeże lub kiszone ogórki, a także paprykę. Zawsze też warto dodać akcent zielony - do tej surówki pasuje natka pietruszki, koperek, a także bazylia.
Prosta surówka z trzech warzyw
Składniki:
- 3 marchewki,
- filiżanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
- 2 żółte papryki lub 1 por.
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu lub cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- zielenina do smaku,
- 2 łyżki ziaren czarnuszki.
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Kapustę dodaj do startej marchewki.
- Papryki umyj, osusz, pokrój w cienkie słupki (pora obierz i cienko poszatkuj). Dodaj do przygotowanych już warzyw.
- Zieleninę umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Ziarenka czarnuszki wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i szybko upraż.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką czarnuszki.
- Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
- Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.