Z 3 tanich warzyw robię pyszną surówkę. Pasuje do prawie wszystkich dań

Już planujesz, co przygotujesz na weekendowy obiad. Tylko co z surówką? Choć teraz świeżych warzyw na straganach nie brakuje, to czasami po prostu nie mamy pomysłu, co z nich przygotować. Ta surówka jest prosta, szybka i pyszna. Do tego przepisu będziesz też wracać w tygodniu.

Prosta surówka z 3 składnikówProsta surówka z 3 składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mt3studio
Dorota Gepert

Obiad bez surówki już tak nie smakuje. To ważna "kropka nad i". Jednak mają tu znaczenie nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Dietetycy podkreślają, by latem, a zwłaszcza podczas upałów jeść więcej warzyw i owoców. A to dlatego, że przyczyniają się one do dobrego nawodnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Surówka? Prosto i pysznie

Wystarczą zaledwie trzy warzywa, by przygotować pyszną, pełną witamin surówkę do obiadu. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiedni sos oraz dodatek, który wzbogaci smak potrawy. Tajemnym składnikiem są tutaj podprażone na suchej patelni ziarenka czarnuszki. Sos do surówki przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni – cytryny oraz oliwy z oliwek lub ulubionego oleju, na przykład słonecznikowego.

Podstawowy przepis można modyfikować według własnych upodobań, dodając cebulę, jabłko, świeże lub kiszone ogórki, a także paprykę. Zawsze też warto dodać akcent zielony - do tej surówki pasuje natka pietruszki, koperek, a także bazylia.

Prosta surówka z trzech warzyw

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • filiżanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • 2 żółte papryki lub 1 por.

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • zielenina do smaku,
  • 2 łyżki ziaren czarnuszki.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę dodaj do startej marchewki.
  3. Papryki umyj, osusz, pokrój w cienkie słupki (pora obierz i cienko poszatkuj). Dodaj do przygotowanych już warzyw.
  4. Zieleninę umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Ziarenka czarnuszki wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i szybko upraż.
  6. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. W dużej misce dokładnie wymieszaj pokrojone warzywa z sosem oraz 1 łyżką czarnuszki.
  8. Spróbuj sałatkę i opcjonalnie dopraw ją solą i pieprzem. Możesz również doprawić sałatkę innymi przyprawami lub ziołami.
  9. Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej