Do surówki z czerwonej kapusty dodaję mało oczywisty składnik. Ma jeszcze bardziej intensywny kolor

I to się nazywa bomba smaków. Jeśli surówka z czerwonej kapusty, to tylko w takim wydaniu. Soczysta, chrupiąca, nieprzewidywalna, może nawet bezczelna, jeśli spojrzeć na listę składników. Jeśli jeszcze nie masz tego przepisu w notatniku, najwyższy czas to zmienić.

Surówka z czerwonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do surówki z czerwonej kapusty dodaję nie tylko oczywiste składniki, czyli jabłka, rodzynki czy cebulę, ale dorzucam też kilka tych nieoczywistych. Smak podkręcam chrzanem, ale do pełni szczęścia brakuje tylko jednego: wspaniałych, soczystych, pełnych smaku i koloru... wiśni. Obiad z takim dodatkiem na talerzu prezentuje się jak dzieło sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ścierka opolska, czyli przepis na wyjątkową zupę regionalną

Parzona czerwona kapusta z wiśniami i chrzanem. Ten przepis będzie hitem

Zdecydowanie nie doceniamy możliwości czerwonej kapusty, a jest to warzywo, które może wystąpić w przeróżnych wariacjach. W poniższym zestawieniu dosłownie powala na kolana, choć nie każdemu może spodobać się taki miszmasz. Wprawdzie mamy tutaj mnóstwo smaków: pikantny chrzan, cierpkie i kwaśne wiśnie, słodkie rodzynki, a do tego cebula. Niech was jednak nie zwiedzie ta pozorna przypadkowość. Przepis na tę surówkę z czerwonej kapusty jest doskonale przemyślany.

Wiele osób zastanawia się, czy do surówki lepsza będzie parzona kapusta czerwona. Co prawda, liście tego warzywa można jadać na surowo, ale są one na tyle twarde, że po prostu smaczniejsze będą po sparzeniu wrzątkiem lub krótkim gotowaniu. Wystarczy, że czerwona kapusta spędzi 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Zresztą wszystkiego dowiesz się z przepisu.

ZObacz, jak zrobić pełną smaku surówkę z czerwonej kapusty
ZObacz, jak zrobić pełną smaku surówkę z czerwonej kapusty © Canva | dulezidar

Surówka z czerwonej kapusty z wiśniami. Przepis

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 2 jabłka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/3 szklanki wiśni,
  • 2 łyżki chrzanu,
  • 1,5 łyżki rodzynek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zanurz w wodzie na ok. 30 minut.
  2. Czerwoną kapustę obierz z wierzchnich liści, jeśli są wysuszone lub zniszczone. Następnie kapustę poszatkuj i wrzuć do wrzącej osolonej wody.
  3. Kapustę gotuj 3 minuty. Następnie przełóż na sito i odstaw, by ostygła.
  4. Jabłka pokrój w kostkę, a następnie skrop je sokiem z cytryny.
  5. Cebulę pokrój w piórka (jeśli nie lubisz surowej, możesz przelać ją wrzątkiem).
  6. Rodzynki odcedź, wiśnie wydryluj, możesz pokroić je na mniejsze kawałki.
  7. Do kapusty dodaj wiśnie, rodzynki, jabłka cebulę, chrzan i oliwę. Zamieszaj, dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę