PrzepisCiasto bez pieczeniaZ resztek po wyciśnięciu soku robię wiśniowy lodowiec. Nawet nie muszę włączać piekarnika

Z resztek po wyciśnięciu soku robię wiśniowy lodowiec. Nawet nie muszę włączać piekarnika

Patentów na ciasto lodowiec jest kilka. Ja zwykle szykuję ten deser w sezonie na wiśnie, bo wtedy mnóstwo resztek po owocach zostaje w sokowniku. I właśnie one stanowią bazę mojego ciasta. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Z wiśniowych resztek przygotujesz pyszne ciasto lodowiec
Z wiśniowych resztek przygotujesz pyszne ciasto lodowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.07.2024 11:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jeszcze nie słyszałeś o lodowcu, to czas to zmienić. To bardzo proste ciasto, taki niby-sernik. Ponadto deser ten nie wymaga pieczenia i jest pełen owocowego smaku. Doskonale też wpisuje się w założenia kuchni resztkowej. Świetnie spisze się latem, kiedy to ciasta na zimno robią furorę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto lodowiec z resztek owoców z sokownika

Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić z resztkami owoców, które zostały w sokowniku. Wyrzucić szkoda, ale z drugiej strony sporo smaku i zapachu ubyło razem z sokiem. Jeśli też stoisz przed takim dylematem, koniecznie sprawdź przepis na ciasto lodowiec. Już nigdy więcej nie pozbędziesz się resztek z sokownika.

Ciasto lodowiec, jak wspomniałam, to niby-sernik. Z jednej strony nie obejdzie się bez sera, może być ten z wiaderka, natomiast jest w tym deserze tyle różnych warstw, że ta serowa schodzi na daleki plan. Sama nazwa ciasta nawiązuje do niczego innego jak do lodów - dobrze schłodzony lodowiec smakuje podobnie do nich.

Nie wyrzucaj wiśniowych resztek z sokownika
Nie wyrzucaj wiśniowych resztek z sokownika© Pixabay

Ciasto lodowiec z wiśniami. Przepis

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 300 g sera z wiaderka,
  • 4 galaretki cytrynowe,
  • 1 galaretka gruszkowa,
  • 200 g wiśni po wyciśnięciu soku (ew. nieco mniej świeżych),
  • 3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

  1. Galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Następnie odstaw całość do ostudzenia.
  2. Przestudzoną galaretkę ubij mikserem, aż powstanie piana. Do powstałej piany, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo ser.
  3. Dno blachy/tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż ciasno biszkopty.
  4. Na blachę wylej przygotowaną masę, a następnie przełóż całość do lodówki, by masa stężała.
  5. Resztki wiśni przetrzyj przez sitko. Jeśli używasz świeżych wiśni, wydryluj je, możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Świeże wiśnie będą miały dużo soku w sobie, więc możesz użyć ich nieco mniej.
  6. Wiśnie wymieszaj z cukrem. Jeśli używasz resztek, możesz podgrzać je, by cukier dobrze się rozpuścił.
  7. Kolejne dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml gorącej wody. Następnie dodaj do nich przetarte wiśnie. Wystudź całość (jeśli używasz całych wiśni, ułóż je na stężałej masie serowej).
  8. Wystudzoną masę wiśniową wylej na stężałą masę serową. Wstaw całość ponownie do lodówki.
  9. Galaretkę gruszkową rozpuść w 400 ml wody, odstaw do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na warstwę wiśniową. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.