Z resztek po wyciśnięciu soku robię wiśniowy lodowiec. Nawet nie muszę włączać piekarnika
Patentów na ciasto lodowiec jest kilka. Ja zwykle szykuję ten deser w sezonie na wiśnie, bo wtedy mnóstwo resztek po owocach zostaje w sokowniku. I właśnie one stanowią bazę mojego ciasta. Koniecznie sprawdź ten przepis.
13.07.2024 11:35
Jeśli jeszcze nie słyszałeś o lodowcu, to czas to zmienić. To bardzo proste ciasto, taki niby-sernik. Ponadto deser ten nie wymaga pieczenia i jest pełen owocowego smaku. Doskonale też wpisuje się w założenia kuchni resztkowej. Świetnie spisze się latem, kiedy to ciasta na zimno robią furorę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto lodowiec z resztek owoców z sokownika
Wiele osób zadaje sobie pytanie, co zrobić z resztkami owoców, które zostały w sokowniku. Wyrzucić szkoda, ale z drugiej strony sporo smaku i zapachu ubyło razem z sokiem. Jeśli też stoisz przed takim dylematem, koniecznie sprawdź przepis na ciasto lodowiec. Już nigdy więcej nie pozbędziesz się resztek z sokownika.
Ciasto lodowiec, jak wspomniałam, to niby-sernik. Z jednej strony nie obejdzie się bez sera, może być ten z wiaderka, natomiast jest w tym deserze tyle różnych warstw, że ta serowa schodzi na daleki plan. Sama nazwa ciasta nawiązuje do niczego innego jak do lodów - dobrze schłodzony lodowiec smakuje podobnie do nich.
Ciasto lodowiec z wiśniami. Przepis
Składniki:
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- 300 g sera z wiaderka,
- 4 galaretki cytrynowe,
- 1 galaretka gruszkowa,
- 200 g wiśni po wyciśnięciu soku (ew. nieco mniej świeżych),
- 3 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Następnie odstaw całość do ostudzenia.
- Przestudzoną galaretkę ubij mikserem, aż powstanie piana. Do powstałej piany, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo ser.
- Dno blachy/tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż ciasno biszkopty.
- Na blachę wylej przygotowaną masę, a następnie przełóż całość do lodówki, by masa stężała.
- Resztki wiśni przetrzyj przez sitko. Jeśli używasz świeżych wiśni, wydryluj je, możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Świeże wiśnie będą miały dużo soku w sobie, więc możesz użyć ich nieco mniej.
- Wiśnie wymieszaj z cukrem. Jeśli używasz resztek, możesz podgrzać je, by cukier dobrze się rozpuścił.
- Kolejne dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 250 ml gorącej wody. Następnie dodaj do nich przetarte wiśnie. Wystudź całość (jeśli używasz całych wiśni, ułóż je na stężałej masie serowej).
- Wystudzoną masę wiśniową wylej na stężałą masę serową. Wstaw całość ponownie do lodówki.
- Galaretkę gruszkową rozpuść w 400 ml wody, odstaw do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wylej ją na warstwę wiśniową. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.