WAŻNE
TERAZ

Człowiek Putina w ONZ uderza w Polskę. Kłamliwe słowa

Sokownik - niezrównany sprzęt z PRL. Już niemal nikt o nim nie pamięta

Sprzęty z PRL cechowała często jedna rzecz: były naprawdę niezawodne. Wiele z nich służy nam do dzisiaj. Jednym z takich sprzętów jest niezapomniany sokownik. Jak działał i do czego był używany?

Obrazek
Ewa

Sokownik z PRL

Sokownik był nieoceniony w czasie lata. Chociaż na pozostałe miesiące najczęściej chował się w cień, to podczas owocowego sezonu brylował w polskich kuchniach. Młodsze pokolenie nie zna rzeczywistości, w której sklepowe półki świeciły pustkami. Nie było świeżo wyciskanych soków o różnych w smakach w podręcznych butelkach lub rodzinnych opakowaniach. Trzeba było radzić sobie samemu- z pomocą przychodził sokownik.

Domowe soki to prawdziwe bogactwo witamin, które sprzyjają naszemu zdrowiu i odporności. Szczególnie chętnie sięgamy po takie przetwory jesienią, jednak o zapasy w domowych spiżarniach należy zadbać w czasie lata.

Obrazek
Sokownik- Pyszności/ Allegro

Jak działa sokownik?

Sokownik działa przy pomocy pary wodnej. Składa się z trzech elementów: pojemnika na wodę, w którym często znajduje się grzałka, zbiornika na sok i pojemnika na owoce. Po napełnieniu odpowiednich zbiorników owocami i wodą, wystarczy nałożyć pokrywkę na ostatni z garnków i ustawić sokownik na kuchence, by woda zawrzała i zaczęła parować. Jeśli przygotowujesz sok na kuchence gazowej, to ważne jest pilnowanie płomienia- nie powinien on wychodzić poza brzeg sokownika.

Sok możesz przygotować praktycznie ze wszystkich owoców. W szczególności polecamy do tego aronię, czarny bez, maliny, truskawki, dziką różę i porzeczki. Sok możesz przelać do słoików, zawekować i otworzyć jesienią lub zimą.

Ile cukru do soku?

Zastanawiasz się, ile cukru dosypać do owoców, aby powstał smaczny sok? Zasada mówi o tym, że na 1 kg owoców słodkich powinno przypadać ok. 100-150 g cukru, a na taką samą ilość owoców kwaśnych – 200-250 g cukru. Oczywiście- możesz dowolnie modyfikować tę ilość w zależności od tego, co lubisz i jak słodkie były owoce.

Co zrobić z owocami po soku?

Po wyciśnięciu soku owoce możesz zamienić w dżem lub konfiturę. Wystarczy przełożyć je do garnka i zagotować z cukrem. Dzięki temu w kuchni nic się nie zmarnuje, a poza pysznym sokiem domowa spiżarnia wzbogaci się również o rewelacyjny dżem.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców