Sokownik - niezrównany sprzęt z PRL. Już niemal nikt o nim nie pamięta
Sprzęty z PRL cechowała często jedna rzecz: były naprawdę niezawodne. Wiele z nich służy nam do dzisiaj. Jednym z takich sprzętów jest niezapomniany sokownik. Jak działał i do czego był używany?
01.07.2022 19:51
Sokownik z PRL
Sokownik był nieoceniony w czasie lata. Chociaż na pozostałe miesiące najczęściej chował się w cień, to podczas owocowego sezonu brylował w polskich kuchniach. Młodsze pokolenie nie zna rzeczywistości, w której sklepowe półki świeciły pustkami. Nie było świeżo wyciskanych soków o różnych w smakach w podręcznych butelkach lub rodzinnych opakowaniach. Trzeba było radzić sobie samemu- z pomocą przychodził sokownik.
Domowe soki to prawdziwe bogactwo witamin, które sprzyjają naszemu zdrowiu i odporności. Szczególnie chętnie sięgamy po takie przetwory jesienią, jednak o zapasy w domowych spiżarniach należy zadbać w czasie lata.
Jak działa sokownik?
Sokownik działa przy pomocy pary wodnej. Składa się z trzech elementów: pojemnika na wodę, w którym często znajduje się grzałka, zbiornika na sok i pojemnika na owoce. Po napełnieniu odpowiednich zbiorników owocami i wodą, wystarczy nałożyć pokrywkę na ostatni z garnków i ustawić sokownik na kuchence, by woda zawrzała i zaczęła parować. Jeśli przygotowujesz sok na kuchence gazowej, to ważne jest pilnowanie płomienia- nie powinien on wychodzić poza brzeg sokownika.
Sok możesz przygotować praktycznie ze wszystkich owoców. W szczególności polecamy do tego aronię, czarny bez, maliny, truskawki, dziką różę i porzeczki. Sok możesz przelać do słoików, zawekować i otworzyć jesienią lub zimą.
Ile cukru do soku?
Zastanawiasz się, ile cukru dosypać do owoców, aby powstał smaczny sok? Zasada mówi o tym, że na 1 kg owoców słodkich powinno przypadać ok. 100-150 g cukru, a na taką samą ilość owoców kwaśnych – 200-250 g cukru. Oczywiście- możesz dowolnie modyfikować tę ilość w zależności od tego, co lubisz i jak słodkie były owoce.
Co zrobić z owocami po soku?
Po wyciśnięciu soku owoce możesz zamienić w dżem lub konfiturę. Wystarczy przełożyć je do garnka i zagotować z cukrem. Dzięki temu w kuchni nic się nie zmarnuje, a poza pysznym sokiem domowa spiżarnia wzbogaci się również o rewelacyjny dżem.