InspiracjeMożemy uczyć się od Włochów. Ten zimny deser pomoże przetrwać największy upał

Możemy uczyć się od Włochów. Ten zimny deser pomoże przetrwać największy upał

Semifreddo
Semifreddo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

02.07.2024 12:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nadal kremowe, ale jednocześnie dobrze schłodzone semifreddo to coś pomiędzy lodami a musem. Dzięki konsystencji zawieszonej pomiędzy tymi dwoma deser ten bardzo szybko rozpływa się na języku, sprawiając wrażenie najlżejszego i najdelikatniejszego na świecie.

Od dawien dawna Włosi są znani jako mistrzowie w tworzeniu przysmaków, które umilają upalne dni. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie w słonecznej Italii powstał przepis na wyjątkowo smaczny deser, który stanowi pewnego rodzaju kompromis między lodami a kremowym musem. Obok semifreddo nie sposób przejść obojętnie. Nie sposób też spróbować semifreddo i więcej tego nie powtórzyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Semifreddo – włoski specjał na upalne dni

Pierwsze przepisy na deser semifreddo, które pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku, były wyraźnie wariacją na temat klasycznego francuskiego parfait (dosł. idealny; nieskazitelny). Jednak słynny włoski szef kuchni, dziennikarz i historyk jedzenia Marino Marini napisał, że "włoskie semifreddo jest doskonalsze niż francuskie parfait" ze względu na lepsze wrażenie kremowości.

Nazwa "semifreddo" w języku włoskim oznacza "półzimne". Mamy więc tutaj do czynienia z lekko zmrożonym musem o gładkiej konsystencji, który przyrządzany jest z trzech głównych składników: żółtek, cukru i śmietany. Podczas gdy lody i mus zwykle nabiera się łyżką i nakłada do pucharków, semifreddo jest formowane w metalowej formie do pieczenia chleba, a następnie krojone jak ciasto. Trudno znaleźć smaczniejszy sposób na ochłodę. Ten włoski deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na gorące dni.

Włoski deser lodowy semifreddo. Przepis

Składniki:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 1 opakowanie włoskich ciasteczek sfogliatine,
  • 1 filiżanka mocnej kawy

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  2. Do kremu dodaj posiekaną czekoladę i wszystko wymieszaj szpatułką.
  3. Foremkę/naczynie wyłóż folią spożywczą, zostawiając nieco więcej tworzywa po bokach.
  4. Na spód foremki wyłóż jedną trzecią porcji kremu. Następnie ułóż ciasta namoczone w gorzkiej, zimnej kawie. Ciastka przykryj kolejną jedną trzecią kremu.
  5. Następnie ponownie ułóż warstwę ciastek, całość wysmaruj resztą kremu.
  6. Wyrównaj powierzchnię deseru, posyp pokruszonymi ciasteczkami i przykryj folią spożywczą.
  7. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  8. Przed podaniem możesz je przełożyć do lodówki, by stało się bardziej kremowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także