Możemy uczyć się od Włochów. Ten zimny deser pomoże przetrwać największy upał

Nadal kremowe, ale jednocześnie dobrze schłodzone semifreddo to coś pomiędzy lodami a musem. Dzięki konsystencji zawieszonej pomiędzy tymi dwoma deser ten bardzo szybko rozpływa się na języku, sprawiając wrażenie najlżejszego i najdelikatniejszego na świecie.

Semifreddo Semifreddo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od dawien dawna Włosi są znani jako mistrzowie w tworzeniu przysmaków, które umilają upalne dni. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie w słonecznej Italii powstał przepis na wyjątkowo smaczny deser, który stanowi pewnego rodzaju kompromis między lodami a kremowym musem. Obok semifreddo nie sposób przejść obojętnie. Nie sposób też spróbować semifreddo i więcej tego nie powtórzyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Semifreddo – włoski specjał na upalne dni

Pierwsze przepisy na deser semifreddo, które pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku, były wyraźnie wariacją na temat klasycznego francuskiego parfait (dosł. idealny; nieskazitelny). Jednak słynny włoski szef kuchni, dziennikarz i historyk jedzenia Marino Marini napisał, że "włoskie semifreddo jest doskonalsze niż francuskie parfait" ze względu na lepsze wrażenie kremowości.

Nazwa "semifreddo" w języku włoskim oznacza "półzimne". Mamy więc tutaj do czynienia z lekko zmrożonym musem o gładkiej konsystencji, który przyrządzany jest z trzech głównych składników: żółtek, cukru i śmietany. Podczas gdy lody i mus zwykle nabiera się łyżką i nakłada do pucharków, semifreddo jest formowane w metalowej formie do pieczenia chleba, a następnie krojone jak ciasto. Trudno znaleźć smaczniejszy sposób na ochłodę. Ten włoski deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na gorące dni.

Włoski deser lodowy semifreddo. Przepis

Składniki:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 1 opakowanie włoskich ciasteczek sfogliatine,
  • 1 filiżanka mocnej kawy

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  2. Do kremu dodaj posiekaną czekoladę i wszystko wymieszaj szpatułką.
  3. Foremkę/naczynie wyłóż folią spożywczą, zostawiając nieco więcej tworzywa po bokach.
  4. Na spód foremki wyłóż jedną trzecią porcji kremu. Następnie ułóż ciasta namoczone w gorzkiej, zimnej kawie. Ciastka przykryj kolejną jedną trzecią kremu.
  5. Następnie ponownie ułóż warstwę ciastek, całość wysmaruj resztą kremu.
  6. Wyrównaj powierzchnię deseru, posyp pokruszonymi ciasteczkami i przykryj folią spożywczą.
  7. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  8. Przed podaniem możesz je przełożyć do lodówki, by stało się bardziej kremowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀