Możemy uczyć się od Włochów. Ten zimny deser pomoże przetrwać największy upał
Nadal kremowe, ale jednocześnie dobrze schłodzone semifreddo to coś pomiędzy lodami a musem. Dzięki konsystencji zawieszonej pomiędzy tymi dwoma deser ten bardzo szybko rozpływa się na języku, sprawiając wrażenie najlżejszego i najdelikatniejszego na świecie.
02.07.2024 12:28
Od dawien dawna Włosi są znani jako mistrzowie w tworzeniu przysmaków, które umilają upalne dni. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie w słonecznej Italii powstał przepis na wyjątkowo smaczny deser, który stanowi pewnego rodzaju kompromis między lodami a kremowym musem. Obok semifreddo nie sposób przejść obojętnie. Nie sposób też spróbować semifreddo i więcej tego nie powtórzyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Semifreddo – włoski specjał na upalne dni
Pierwsze przepisy na deser semifreddo, które pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku, były wyraźnie wariacją na temat klasycznego francuskiego parfait (dosł. idealny; nieskazitelny). Jednak słynny włoski szef kuchni, dziennikarz i historyk jedzenia Marino Marini napisał, że "włoskie semifreddo jest doskonalsze niż francuskie parfait" ze względu na lepsze wrażenie kremowości.
Nazwa "semifreddo" w języku włoskim oznacza "półzimne". Mamy więc tutaj do czynienia z lekko zmrożonym musem o gładkiej konsystencji, który przyrządzany jest z trzech głównych składników: żółtek, cukru i śmietany. Podczas gdy lody i mus zwykle nabiera się łyżką i nakłada do pucharków, semifreddo jest formowane w metalowej formie do pieczenia chleba, a następnie krojone jak ciasto. Trudno znaleźć smaczniejszy sposób na ochłodę. Ten włoski deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na gorące dni.
Włoski deser lodowy semifreddo. Przepis
Składniki:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone,
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.,
- 60 g cukru pudru,
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 1 opakowanie włoskich ciasteczek sfogliatine,
- 1 filiżanka mocnej kawy
Przygotowanie:
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.
- Do kremu dodaj posiekaną czekoladę i wszystko wymieszaj szpatułką.
- Foremkę/naczynie wyłóż folią spożywczą, zostawiając nieco więcej tworzywa po bokach.
- Na spód foremki wyłóż jedną trzecią porcji kremu. Następnie ułóż ciasta namoczone w gorzkiej, zimnej kawie. Ciastka przykryj kolejną jedną trzecią kremu.
- Następnie ponownie ułóż warstwę ciastek, całość wysmaruj resztą kremu.
- Wyrównaj powierzchnię deseru, posyp pokruszonymi ciasteczkami i przykryj folią spożywczą.
- Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem możesz je przełożyć do lodówki, by stało się bardziej kremowe.