Możemy uczyć się od Włochów. Ten zimny deser pomoże przetrwać największy upał

Nadal kremowe, ale jednocześnie dobrze schłodzone semifreddo to coś pomiędzy lodami a musem. Dzięki konsystencji zawieszonej pomiędzy tymi dwoma deser ten bardzo szybko rozpływa się na języku, sprawiając wrażenie najlżejszego i najdelikatniejszego na świecie.

Semifreddo Semifreddo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od dawien dawna Włosi są znani jako mistrzowie w tworzeniu przysmaków, które umilają upalne dni. Nie powinno więc dziwić, że to właśnie w słonecznej Italii powstał przepis na wyjątkowo smaczny deser, który stanowi pewnego rodzaju kompromis między lodami a kremowym musem. Obok semifreddo nie sposób przejść obojętnie. Nie sposób też spróbować semifreddo i więcej tego nie powtórzyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Semifreddo – włoski specjał na upalne dni

Pierwsze przepisy na deser semifreddo, które pojawiły się na przełomie XIX i XX wieku, były wyraźnie wariacją na temat klasycznego francuskiego parfait (dosł. idealny; nieskazitelny). Jednak słynny włoski szef kuchni, dziennikarz i historyk jedzenia Marino Marini napisał, że "włoskie semifreddo jest doskonalsze niż francuskie parfait" ze względu na lepsze wrażenie kremowości.

Nazwa "semifreddo" w języku włoskim oznacza "półzimne". Mamy więc tutaj do czynienia z lekko zmrożonym musem o gładkiej konsystencji, który przyrządzany jest z trzech głównych składników: żółtek, cukru i śmietany. Podczas gdy lody i mus zwykle nabiera się łyżką i nakłada do pucharków, semifreddo jest formowane w metalowej formie do pieczenia chleba, a następnie krojone jak ciasto. Trudno znaleźć smaczniejszy sposób na ochłodę. Ten włoski deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na gorące dni.

Włoski deser lodowy semifreddo. Przepis

Składniki:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 proc.,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 1 opakowanie włoskich ciasteczek sfogliatine,
  • 1 filiżanka mocnej kawy

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  2. Do kremu dodaj posiekaną czekoladę i wszystko wymieszaj szpatułką.
  3. Foremkę/naczynie wyłóż folią spożywczą, zostawiając nieco więcej tworzywa po bokach.
  4. Na spód foremki wyłóż jedną trzecią porcji kremu. Następnie ułóż ciasta namoczone w gorzkiej, zimnej kawie. Ciastka przykryj kolejną jedną trzecią kremu.
  5. Następnie ponownie ułóż warstwę ciastek, całość wysmaruj resztą kremu.
  6. Wyrównaj powierzchnię deseru, posyp pokruszonymi ciasteczkami i przykryj folią spożywczą.
  7. Deser wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  8. Przed podaniem możesz je przełożyć do lodówki, by stało się bardziej kremowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji