Jakie lody lubisz najbardziej? Neurolog zdradza, co ich smak mówi o twoim charakterze

Znane powiedzenie "o gustach się nie dyskutuje" ma nam przypomnieć, że każdy z nas może mieć również inne preferencje smakowe. Być może dlatego nie mówmy komuś, co jest smaczne, a co niedobre. Upodobania smakowe w zestawieniu z cechami charakteru są tematem na tyle interesującym, że warto go zgłębić.

Smak lodów a charakterSmak lodów a charakter
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | València

Skąd się biorą różne preferencje smakowe?

Preferencje smakowe kształtują się w bardzo młodym wieku — zdaniem niektórych ekspertów odbywa się to już nawet w życiu płodowym. Faktem jest jednak, że mają one różnorodne podłoże — wpływają na nie zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, np. doświadczenia z przeszłości. Można tu wspomnieć m.in. o historiach z naszego dzieciństwa, kiedy rodzice czy dziadkowie nagradzali nas słodkościami. Jeżeli jako maluchy otrzymywaliśmy za dobrze wykonane czynności batoniki, cukierki czy lody, to nie powinniśmy się dziwić, że wyroby cukiernicze nie wywołują w nas nieprzyjemnych skojarzeń. Słodycze kojarzą nam się raczej z przyjemnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

W preferencjach smakowych istotną rolę może też odgrywać masa i skład ciała – otyłość stanowi czynnik zaburzający odczuwanie smaku. Dlatego nierzadko powoduje przejadanie się słodyczami, a w konsekwencji jeszcze większy wzrost tkanki tłuszczowej. To, na co mamy w danej chwili ochotę, zależy także od aktualnych potrzeb organizmu. Można w ten sposób wyjaśnić, skąd się biorą czasem nieco dziwaczne zachcianki.

Co mówi o tobie twój ulubiony smak?

Jedzenie ma na celu odżywienie organizmu i zapewnienie mu niezbędnych substancji. To także przyjemność. Posiłki mogą wiązać się również z emocjami. Naturalne jest to, że sięgamy po te smaki, które dostarczają nam miłych przeżyć. Dla niektórych będzie to słodki smak, dla innych słony, a jeszcze inni wybiorą gorzki. Te decyzje dotyczące preferencji smakowych sporo mówią o osobowości człowieka. Na podstawie smaków można także odkryć swoją osobowość, o czym przekonuje jeden z amerykańskich naukowców.

Dr Alan Hirsch, psychiatra, neurolog oraz założyciel fundacji zajmującej się badaniami węchu i smaku (Fundacja Smell and Taste w Chicago), wziął pod lupę preferencje smakowe miłośników lodów w zestawieniu z ich cechami charakteru. Jego analiza wykazała zaskakujące wnioski.

"Nasz sposób odczuwania smaków jest zapisany w DNA. To, jakie smaki wybieramy najczęściej, zdradza nasze myśli i uczucia" – podsumował dr Alan Hirsch.

Na początku naukowiec wyróżnił pięć podstawowych smaków (słodki, słony, gorzki, kwaśny i pikantny). Każdemu z nich przyporządkował konkretne cechy charakteru. Po dokonaniu tego badania poszedł jednak o krok dalej i dokonał drugiej analizy – tym razem dotyczącej smaku lodów.

Pięć podstawowych smaków lodów i cechy osobowości

Chętnie wybierasz lody czekoladowe czy truskawkowe? Twój ulubiony smak może oznaczać, że jesteś osobą władczą lub pokorną, optymistą lub pesymistą. Zobacz, jakie panują korelację między smakami a cechami osobowości — twojej i bliskich.

Smak czekoladowy

Jeśli jesteś miłośnikiem lodów czekoladowych, to należysz do osób beztroskich i ciekawych świata, lubiących przygody. Nie cierpisz nudy i rutyny. Trudno oprzeć się twojemu urokowi, z czego doskonale zdajesz sobie sprawę i dlatego flirt to twoje drugie ja. Zdarza się oczywiście też, że złamiesz przez swoje uwodzicielskie zachowanie komuś serce. Bywasz dość impulsywny, masz tendencje do wyolbrzymiania i dramatyzowania. Czasem bywasz też przewrażliwiony na punkcie swojej osoby.

Smak waniliowy

Dr Alan Hirsch opisał fanów lodów waniliowych jako osoby o nieco impulsywnej naturze. Jednocześnie są to według niego idealiści, którzy mają tendencje do podejmowania ryzyka. Życiowe decyzje podejmują w oparciu o przeczucie i własną intuicję. To osoby otwarte, towarzyskie, empatyczne i lubiące wyróżniać się z tłumu.

Smak kawowy

Osoby, które najchętniej jedzą lody kawowe to marzyciele i niepoprawni optymiści. Są spontaniczni, żyją chwilą i lubią mocne wrażenia. Potrafią całkowicie przepaść w takich sferach życiowych, jak miłość, praca czy pasja.

Smak truskawkowy

Ten smak najczęściej wybierają osoby życzliwe, tolerancyjne, lojalne i oddane, zatem takie, które są doskonałymi przyjaciółmi. Raczej nie są to ekstrawertycy, a wręcz przeciwnie — truskawkowe lody lubią osoby zamknięte w sobie — takie, które z czasem się otwierają i jeszcze bardziej udowadniają, że są godne zaufania.

Smak karmelowy

Miłośnicy lodów karmelowych to osoby uduchowione, wrażliwe i nieco nieśmiałe. Kochają naturę i zwierzęta. Życie łapią pełnymi garściami, doceniając każdą chwilę. Lubią zdrowy styl życia, dbają zarówno o swoją formę fizyczną, jak i o swoje otoczenie.

Smak kokosowy

Po smak kokosowy sięgają osoby ciekawe świata, podróżnicy i miłośnicy przygód. To miłośnicy życia w intensywnym tempie, bez nudy i rutyny.

Smak pistacjowy

W lodach o smaku pistacjowym gustują jednostki kreatywne o silnej osobowości. To inteligenci, którzy chętnie podejmują wyzwania. Nie boją się ryzyka, ponieważ zawsze dobrze radzą sobie mimo trudnych warunków. Sprytni, nieco wyrachowani i bardzo utalentowani.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej