Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Naleśników specjalnie nikomu przedstawiać nie trzeba, bo w polskiej kuchni znane są od pokoleń. Czasem warto jednak nieco poeksperymentować i podać popularne danie w nieco innej odsłonie.

Truskawkowa rolada naleśnikowaTruskawkowa rolada naleśnikowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Rolada naleśnikowa to świetny pomysł na deser, który zastąpi niejedno ciasto. We wnętrzu różowych naleśników skrywa się bowiem znane i uwielbiane połączenie - truskawki i bita śmietana. Ten deser to kwintesencja lata w prostym i pysznym wydaniu.

Truskawkowa rolada naleśnikowa z bitą śmietaną

To deser pełen słodkiej, letniej rozpusty. W moim domu zastępuje ciasto i występuje w głównej roli na rodzinnym podwieczorku. Różowy kolor naleśników to zasługa barwnika spożywczego. Jeśli nie masz go w domu, możesz pominąć ten etap. Warto jednak czasem nieco pokolorować sobie dzień.

Gdy skończy się sezon na truskawki, do rolady wrzucam maliny czy porzeczki. To połączenie warte słodkiego grzechu. Jest prosto i pysznie - to świetne alternatywa dla klasycznych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • różowy barwnik spożywczy.

Dodatki:

  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • truskawki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję cukier zwykły i wanilinowy. Wlewam do tego mleko i zaczynam miksować, dodając w międzyczasie jajka oraz barwnik spożywczy. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.

Różowe naleśniki
Różowe naleśniki © Pyszności

Krok 2. Bitą śmietankę w proszku ubijam wraz z zimnym mlekiem. Możesz sięgnąć również po śmietankę i cukier puder, wzmacniając jej konsystencję śmietan-fixem.

Krok 3. Naleśniki układam tak, aby brzegami nachodziły na siebie. Rozprowadzam ubitą śmietanę oraz dorzucam pokrojone truskawki. Zawijam roladę.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 4. Gotową roladę dekoruję bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego!

Truskawkowa rolada naleśnikowa
Truskawkowa rolada naleśnikowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej