Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser
Naleśników specjalnie nikomu przedstawiać nie trzeba, bo w polskiej kuchni znane są od pokoleń. Czasem warto jednak nieco poeksperymentować i podać popularne danie w nieco innej odsłonie.
27.06.2024 | aktual.: 28.06.2024 13:47
Rolada naleśnikowa to świetny pomysł na deser, który zastąpi niejedno ciasto. We wnętrzu różowych naleśników skrywa się bowiem znane i uwielbiane połączenie - truskawki i bita śmietana. Ten deser to kwintesencja lata w prostym i pysznym wydaniu.
Truskawkowa rolada naleśnikowa z bitą śmietaną
To deser pełen słodkiej, letniej rozpusty. W moim domu zastępuje ciasto i występuje w głównej roli na rodzinnym podwieczorku. Różowy kolor naleśników to zasługa barwnika spożywczego. Jeśli nie masz go w domu, możesz pominąć ten etap. Warto jednak czasem nieco pokolorować sobie dzień.
Gdy skończy się sezon na truskawki, do rolady wrzucam maliny czy porzeczki. To połączenie warte słodkiego grzechu. Jest prosto i pysznie - to świetne alternatywa dla klasycznych naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mleka,
- różowy barwnik spożywczy.
Dodatki:
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku,
- 200 ml zimnego mleka,
- truskawki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję cukier zwykły i wanilinowy. Wlewam do tego mleko i zaczynam miksować, dodając w międzyczasie jajka oraz barwnik spożywczy. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.
Krok 2. Bitą śmietankę w proszku ubijam wraz z zimnym mlekiem. Możesz sięgnąć również po śmietankę i cukier puder, wzmacniając jej konsystencję śmietan-fixem.
Krok 3. Naleśniki układam tak, aby brzegami nachodziły na siebie. Rozprowadzam ubitą śmietanę oraz dorzucam pokrojone truskawki. Zawijam roladę.
Krok 4. Gotową roladę dekoruję bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego!