WideoZamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Truskawkowa rolada naleśnikowa
Truskawkowa rolada naleśnikowa
Źródło zdjęć: © Pyszności

27.06.2024 07:20, aktual.: 28.06.2024 13:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśników specjalnie nikomu przedstawiać nie trzeba, bo w polskiej kuchni znane są od pokoleń. Czasem warto jednak nieco poeksperymentować i podać popularne danie w nieco innej odsłonie.

Rolada naleśnikowa to świetny pomysł na deser, który zastąpi niejedno ciasto. We wnętrzu różowych naleśników skrywa się bowiem znane i uwielbiane połączenie - truskawki i bita śmietana. Ten deser to kwintesencja lata w prostym i pysznym wydaniu.

Truskawkowa rolada naleśnikowa z bitą śmietaną

To deser pełen słodkiej, letniej rozpusty. W moim domu zastępuje ciasto i występuje w głównej roli na rodzinnym podwieczorku. Różowy kolor naleśników to zasługa barwnika spożywczego. Jeśli nie masz go w domu, możesz pominąć ten etap. Warto jednak czasem nieco pokolorować sobie dzień.

Gdy skończy się sezon na truskawki, do rolady wrzucam maliny czy porzeczki. To połączenie warte słodkiego grzechu. Jest prosto i pysznie - to świetne alternatywa dla klasycznych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • różowy barwnik spożywczy.

Dodatki:

  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku,
  • 200 ml zimnego mleka,
  • truskawki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję cukier zwykły i wanilinowy. Wlewam do tego mleko i zaczynam miksować, dodając w międzyczasie jajka oraz barwnik spożywczy. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni.

Różowe naleśniki
Różowe naleśniki© Pyszności

Krok 2. Bitą śmietankę w proszku ubijam wraz z zimnym mlekiem. Możesz sięgnąć również po śmietankę i cukier puder, wzmacniając jej konsystencję śmietan-fixem.

Krok 3. Naleśniki układam tak, aby brzegami nachodziły na siebie. Rozprowadzam ubitą śmietanę oraz dorzucam pokrojone truskawki. Zawijam roladę.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady© Pyszności

Krok 4. Gotową roladę dekoruję bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego!

Truskawkowa rolada naleśnikowa
Truskawkowa rolada naleśnikowa© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także