Na Dzień Ojca piekę czekoladowo-borówkową kostkę. Tata sam zjada pół blachy

Dzień Ojca to wspaniała okazja, aby przygotować wyjątkowe ciasto do kawy lub herbaty. Świetnym wyborem będzie kostka czekoladowa z borówkowym musem. Mój tata przepada za tym deserem i cieszy się za każdym razem, gdy może się nim delektować.

Kostka czekoladowo-borówkowaKostka czekoladowo-borówkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Dzień Ojca można świętować na różne sposoby, na przykład na słodko. Własnoręcznie przygotowany deser to prezent, który trafia nie tylko do żołądka, ale również wprost do serca obdarowanego. Puszysty, czekoladowy biszkopt z delikatną jak chmurka masą borówkową to idealne ciasto na letnie okazje. Na dodatek prezentuje się tak, jakbyś właśnie przyniósł je prosto z dobrej cukierni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka czekoladowo-borówkowa. Przepis na pyszne ciasto

Kostka czekoladowo-borówkowa

Lato to czas, gdy targi zachwycają kolorami pysznych, sezonowych owoców. Warto skorzystać z tego czasu w pełni. Borówki świetnie sprawdzą się do różnych wypieków, dodając im lekkości i świeżości. Na Dzień Ojca niemal co roku piekę pyszną kostkę czekoladowo-borówkową. Wygląda bajecznie, a smakuje jeszcze lepiej.

Mój tata uwielbia to ciasto i zaciera ręce, wiedząc, że pojawi się 23 czerwca. Wspólny deser to wspaniała okazja do zacieśniania więzi i spędzenia miło czasu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 120 ml oleju,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 g kakao,
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml wrzącej wody.

Mus borówkowy:

  • 1 szklanka borówek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 660 ml śmietanki 30 proc.,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki zimnej wody.

Dodatki:

  • borówki do posypania,
  • listek mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jajka wbijam do miski, dodaję olej oraz mleko i mieszam, aż powstanie jednolita masa. Do osobnej miski przesiewam mąkę pszenną, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypuję cukier, wlewam mokre składniki i mieszam. Dolewam wrzącą wodę i łączę, aż powstanie jednolite ciasto.

Czekoladowa masa
Czekoladowa masa © Pyszności

Masę przelewam do formy o wymiarach 24 cm x 28 cm. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piekę przez 35 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Krok 2. Borówki przekładam do garnuszka i zasypuję cukrem. Podgrzewam je, rozgniatając nieco, by puściły sok. Przecieram przez sitko.

Przecieranie borówek
Przecieranie borówek © Pyszności

Krok 3. Żelatynę zalewam wodą i mieszam, aby dobrze się rozpuściła. Schłodzoną śmietankę 30 proc. ubijam mikserem, dolewając przestudzoną, przetartą masę borówkową. Łyżkę powstałej masy mieszam z żelatyną, a następnie przelewam do pozostałej śmietanki i miksuję.

Masa borówkowa
Masa borówkowa © Pyszności

Krok 4. Puszysty krem wykładam na wystudzone ciasto czekoladowe i dekoruję całość borówkami. Wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroję ciasto w kostki i dekoruję listkami mięty. Smacznego!

Kostka czekoladowo-borówkowa
Kostka czekoladowo-borówkowa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej