Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry
Nie masz pomysłu na szybki, ciekawy i przede wszystkim smaczny deser? Wykorzystaj genialną recepturę, która już na ciebie czeka, a na pewno nie pożałujesz. Obok takiego deseru nie sposób przejść obojętnie.
12.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 14:53
W dalszym ciągu kontynuujemy kulinarną podróż po kuchniach regionalnych naszej Ojczyzny. Tym razem zabieram cię na Pomorze, gdzie czeka genialny deser w ciekawym wydaniu. Będzie się działo!
Mowa w tym przypadku o gryzie — kociewskim deserze, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przygotowany na bazie kaszy mannej i mleka w połączeniu z sokiem z czerwonych porzeczek zapada w pamięci na bardzo długo. Nie inaczej jest z samym efektem wizualnym deseru, który przypomina pierzastą kopułę w białym wydaniu. Nic więc dziwnego, że często kojarzony jest z chmurką. Ciekawy, oryginalny i smaczny deser w 2015 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie pomorskim".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Prosty oraz szybki deser zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wręcz nie sposób oderwać od niego wzroku
Składniki:
- 1 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 3/4 szklanki kaszy manny,
- 3 żółtka,
- 1 białko,
- sok z czerwonych porzeczek do polania
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od oddzielenia białek od żółtek, po czym ubijam jedno białko na sztywną pianę.
Krok 2. Następnie przelewam mleko do garnka i ustawiam je na palniku.
Krok 3. Jako kolejne składniki do garnka trafia cukier oraz kasza manna. Powstałą mieszankę doprowadzam do wrzenia, po czym zdejmuję garnek z palnika.
Oczywiście na tym etapie nie zapominam przemieszać zawartości garnka od czasu do czasu. Robię to przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy nad deserem. Po zdjęciu garnka z palnika do garnka dodaję następnie żółtka oraz wcześniej ubite białka. Na tym etapie nadal używam kuchennej rózgi.
Krok 5. Gotową mieszankę rozlewam do małych miseczek, po czym chłodzę je przez chwilę. W tym czasie struktura każdego deseru powinna zmienić się z płynnej na stałą.
Krok 6. Na koniec przekładam miseczkę z zawartością na talerz dnem do góry, po czym ostrożnie zdejmuję szklane naczynie. Powstałą w ten sposób kopułę polewam delikatnie dookoła sokiem z czerwonej porzeczki. Oczywiście świetnie sprawdzą się tu również inne smaki soków. Nie zapominam też o zielonym akcencie dekoracyjnym w postaci świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!