Ekspresowe ciasteczka z patelni przekładam pysznym kremem. Zachwytom nie ma końca
Czy wiesz, że w mgnieniu oka możesz przygotować genialne ciasteczka prosto z patelni? Do tego przełożone fenomenalnym kremem, który bazuje na zaledwie dwóch składnikach. Czego chcieć więcej?
24.05.2024 | aktual.: 24.05.2024 10:32
Gdy dopada nas ochota na domowe słodkości, wcale nie musimy brać się od razu za pieczenie skomplikowanego ciasta. Tym bardziej w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje czasu dosłownie na wszystko. Warto w takich przypadkach postawić na szybkie i proste rozwiązania z fenomenalnym efektem końcowym.
I takie są właśnie przepyszne ciasteczka w wydaniu mini, które nie dość, że przygotujesz na zwykłej patelni, to jeszcze przełożysz je błyskawicznym i pysznym kremem z kultowymi oreo w roli głównej. Bazą ciasteczek jest ciasto naleśnikowe z dodatkiem kakao, które wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Masz więc pewność już na samym starcie, że z takim przepisem poradzi więc sobie nawet największy laik kulinarny. Jak sam więc widzisz, argumentów "za" jest zbyt wiele, aby przejść obok niezwykłego przepisu obojętnie. Gwarantuję ci, że gdy tylko przepyszne ciasteczka pojawią się w twojej kuchni, cała rodzina zakocha się w nich od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini ciasteczka prosto z patelni z kremem na bazie oreo mają w sobie to "coś"
Składniki:
Ciasteczka:
- 100 g mąki pszennej,
- 10 g kakao,
- 2 jajka,
- 30 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 ml mleka.
Nadzienie:
- 4 ciastka oreo,
- 80 g jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta naleśnikowego na przyszłe ciasteczka. W tym celu łączę ze sobą przy pomocy kuchennej rózgi jajka z cukrem.
Krok 2. Po chwili do mieszanki zaczynam dodawać sypkie produkty, a mianowicie: kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Na koniec do miski trafia też mleko.
Krok 3. Gotowy miks przelewam do dyspensera do sosów. Następnie umieszczam na palniku patelnię. Kiedy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, zaczynam smażyć na nim mini ciasteczka. Wszystkie elementy smażę po 2 minuty na każdej stronie.
Krok 4. Następnie przygotowuję krem do przełożenia ciasteczek. Aby go zrobić łącze w blenderze jogurt grecki i ciasteczka oreo.
Krok 5. Na koniec pozostaje już tylko złożyć ciasteczka w całość, przekładając dwa kawałki kremem domowej roboty.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!