PrzepisDeseryEkspresowe ciasteczka z patelni przekładam pysznym kremem. Zachwytom nie ma końca

Ekspresowe ciasteczka z patelni przekładam pysznym kremem. Zachwytom nie ma końca

Szybki i prosty deser jest w zasięgu ręki
Szybki i prosty deser jest w zasięgu ręki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

24.05.2024 10:22, aktual.: 24.05.2024 10:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, że w mgnieniu oka możesz przygotować genialne ciasteczka prosto z patelni? Do tego przełożone fenomenalnym kremem, który bazuje na zaledwie dwóch składnikach. Czego chcieć więcej?

Gdy dopada nas ochota na domowe słodkości, wcale nie musimy brać się od razu za pieczenie skomplikowanego ciasta. Tym bardziej w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje czasu dosłownie na wszystko. Warto w takich przypadkach postawić na szybkie i proste rozwiązania z fenomenalnym efektem końcowym.

I takie są właśnie przepyszne ciasteczka w wydaniu mini, które nie dość, że przygotujesz na zwykłej patelni, to jeszcze przełożysz je błyskawicznym i pysznym kremem z kultowymi oreo w roli głównej. Bazą ciasteczek jest ciasto naleśnikowe z dodatkiem kakao, które wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Masz więc pewność już na samym starcie, że z takim przepisem poradzi więc sobie nawet największy laik kulinarny. Jak sam więc widzisz, argumentów "za" jest zbyt wiele, aby przejść obok niezwykłego przepisu obojętnie. Gwarantuję ci, że gdy tylko przepyszne ciasteczka pojawią się w twojej kuchni, cała rodzina zakocha się w nich od pierwszego kęsa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini ciasteczka prosto z patelni z kremem na bazie oreo mają w sobie to "coś"

Składniki:

Ciasteczka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 10 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 ml mleka. 

Nadzienie: 

  • 4 ciastka oreo,
  • 80 g jogurtu greckiego. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta naleśnikowego na przyszłe ciasteczka. W tym celu łączę ze sobą przy pomocy kuchennej rózgi jajkacukrem

W pierwszej kolejności łączę jajka z cukrem
W pierwszej kolejności łączę jajka z cukrem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do mieszanki zaczynam dodawać sypkie produkty, a mianowicie: kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Na koniec do miski trafia też mleko

W przepisie nie może zabraknąć m.in. mleka
W przepisie nie może zabraknąć m.in. mleka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy miks przelewam do dyspensera do sosów. Następnie umieszczam na palniku patelnię. Kiedy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, zaczynam smażyć na nim mini ciasteczka. Wszystkie elementy smażę po 2 minuty na każdej stronie. 

Czas na smażenie
Czas na smażenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję krem do przełożenia ciasteczek. Aby go zrobić łącze w blenderze jogurt greckiciasteczka oreo

Zabieram się za przygotowanie kremu
Zabieram się za przygotowanie kremu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec pozostaje już tylko złożyć ciasteczka w całość, przekładając dwa kawałki kremem domowej roboty.

Coraz bliżej
Coraz bliżej© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także