Ekspresowe ciasteczka z patelni przekładam pysznym kremem. Zachwytom nie ma końca

Czy wiesz, że w mgnieniu oka możesz przygotować genialne ciasteczka prosto z patelni? Do tego przełożone fenomenalnym kremem, który bazuje na zaledwie dwóch składnikach. Czego chcieć więcej?

Szybki i prosty deser jest w zasięgu rękiSzybki i prosty deser jest w zasięgu ręki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Gdy dopada nas ochota na domowe słodkości, wcale nie musimy brać się od razu za pieczenie skomplikowanego ciasta. Tym bardziej w środku zapracowanego tygodnia, kiedy brakuje czasu dosłownie na wszystko. Warto w takich przypadkach postawić na szybkie i proste rozwiązania z fenomenalnym efektem końcowym.

I takie są właśnie przepyszne ciasteczka w wydaniu mini, które nie dość, że przygotujesz na zwykłej patelni, to jeszcze przełożysz je błyskawicznym i pysznym kremem z kultowymi oreo w roli głównej. Bazą ciasteczek jest ciasto naleśnikowe z dodatkiem kakao, które wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Masz więc pewność już na samym starcie, że z takim przepisem poradzi więc sobie nawet największy laik kulinarny. Jak sam więc widzisz, argumentów "za" jest zbyt wiele, aby przejść obok niezwykłego przepisu obojętnie. Gwarantuję ci, że gdy tylko przepyszne ciasteczka pojawią się w twojej kuchni, cała rodzina zakocha się w nich od pierwszego kęsa

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z czekoladowym kremem, które zrobisz na patelni

Mini ciasteczka prosto z patelni z kremem na bazie oreo mają w sobie to "coś"

Składniki:

Ciasteczka:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 10 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 20 ml mleka. 

Nadzienie: 

  • 4 ciastka oreo,
  • 80 g jogurtu greckiego. 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta naleśnikowego na przyszłe ciasteczka. W tym celu łączę ze sobą przy pomocy kuchennej rózgi jajkacukrem

W pierwszej kolejności łączę jajka z cukrem
W pierwszej kolejności łączę jajka z cukrem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili do mieszanki zaczynam dodawać sypkie produkty, a mianowicie: kakao, proszek do pieczenia oraz mąkę. Na koniec do miski trafia też mleko

W przepisie nie może zabraknąć też mleka
W przepisie nie może zabraknąć m.in. mleka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowy miks przelewam do dyspensera do sosów. Następnie umieszczam na palniku patelnię. Kiedy kuchenny gadżet jest już dobrze rozgrzany, zaczynam smażyć na nim mini ciasteczka. Wszystkie elementy smażę po 2 minuty na każdej stronie. 

Czas na smażenie
Czas na smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie przygotowuję krem do przełożenia ciasteczek. Aby go zrobić łącze w blenderze jogurt greckiciasteczka oreo

Zabieram się za przygotowanie kremu
Zabieram się za przygotowanie kremu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec pozostaje już tylko złożyć ciasteczka w całość, przekładając dwa kawałki kremem domowej roboty.

Teraz zostaje już tylko złożenie ciasteczek
Coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę