Wlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu
Kiedy można kupić świeże truskawki, naleśniki pieczemy częściej. Te owoce są wręcz doskonałe do tego deseru. Placki powinny być elastyczne i świetnie utrzymywać zawinięte w nie owoce. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto na naleśniki, by spełniło te oczekiwania.
15.05.2024 09:17
Naleśniki to danie uniwersalne. Sprawdzają się, jako ciepłe śniadanie, podwieczorek czy deser. Składniki na ciasto najczęściej mamy w kuchennej szafce w domu. Jednak naleśniki będą delikatne, wręcz aksamitne w smaku, gdy dodasz jeszcze coś ekstra. Idealnie wtedy pasują do truskawkowego nadzienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste i kremowe
Podstawowe składniki ciasta na naleśniki to jajka, mąka oraz mleko i woda. I właśnie te płynne można uzupełnić o śmietankę. Będzie ona miała wpływ na to, że ciasto zyska elastyczność. Placki zaś będą bardziej puszyste i kremowe. Są też receptury, w których śmietanka zastępuje wszystkie składniki płynne w naleśnikach. Jednak wtedy kalorii im nie brakuje, to już kwestia wyboru. Może na początku lepiej wypróbować ją jako dodatek.
Idealne do truskawek
Takie delikatne naleśniki są świetnym dodatkiem do truskawek. W zależności od apetytu można przygotować naleśniki tylko z tymi owocami lub połączyć je z twarogiem, serkiem mascarpone czy waniliowym serkiem, wtedy będą bardziej sycące. Wersja deserowa? To naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.
Przepis na naleśniki na śmietance
Składniki:
- szklankę mąki,
- 200 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
- 2 jajka,
- 50 ml wody gazowanej,
- 100 mln śmietanki kremówki,
- 30 g masła,
- odrobinę soli,
- cukier puder do smaku.
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Wymieszaj je trzepaczką, a potem dodaj mąkę. Ciągle mieszając, dodaj kremówkę.
- Na koniec dopraw ciasto solą i cukrem, a potem dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita, nie powinna być gęsta.
- Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.