PrzepisNaleśnikiWlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu

Wlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu

Kiedy można kupić świeże truskawki, naleśniki pieczemy częściej. Te owoce są wręcz doskonałe do tego deseru. Placki powinny być elastyczne i świetnie utrzymywać zawinięte w nie owoce. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto na naleśniki, by spełniło te oczekiwania.

Naleśniki kochają nie tylko dzieci.
Naleśniki kochają nie tylko dzieci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 09:17

Naleśniki to danie uniwersalne. Sprawdzają się, jako ciepłe śniadanie, podwieczorek czy deser. Składniki na ciasto najczęściej mamy w kuchennej szafce w domu. Jednak naleśniki będą delikatne, wręcz aksamitne w smaku, gdy dodasz jeszcze coś ekstra. Idealnie wtedy pasują do truskawkowego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste i kremowe

Podstawowe składniki ciasta na naleśniki to jajka, mąka oraz mleko i woda. I właśnie te płynne można uzupełnić o śmietankę. Będzie ona miała wpływ na to, że ciasto zyska elastyczność. Placki zaś będą bardziej puszyste i kremowe. Są też receptury, w których śmietanka zastępuje wszystkie składniki płynne w naleśnikach. Jednak wtedy kalorii im nie brakuje, to już kwestia wyboru. Może na początku lepiej wypróbować ją jako dodatek.

Idealne do truskawek

Takie delikatne naleśniki są świetnym dodatkiem do truskawek. W zależności od apetytu można przygotować naleśniki tylko z tymi owocami lub połączyć je z twarogiem, serkiem mascarpone czy waniliowym serkiem, wtedy będą bardziej sycące. Wersja deserowa? To naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.

Przepis na naleśniki na śmietance

Składniki:

  • szklankę mąki,
  • 200 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 100 mln śmietanki kremówki,
  • 30 g masła,
  • odrobinę soli,
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło.
  2. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Wymieszaj je trzepaczką, a potem dodaj mąkę. Ciągle mieszając, dodaj kremówkę.
  3. Na koniec dopraw ciasto solą i cukrem, a potem dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita, nie powinna być gęsta.
  4. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśnikipuszyste naleśnikiidealne ciasto na naleśniki
Wybrane dla Ciebie