Wlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu

Kiedy można kupić świeże truskawki, naleśniki pieczemy częściej. Te owoce są wręcz doskonałe do tego deseru. Placki powinny być elastyczne i świetnie utrzymywać zawinięte w nie owoce. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto na naleśniki, by spełniło te oczekiwania.

Naleśniki kochają nie tylko dzieci.Naleśniki kochają nie tylko dzieci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Naleśniki to danie uniwersalne. Sprawdzają się, jako ciepłe śniadanie, podwieczorek czy deser. Składniki na ciasto najczęściej mamy w kuchennej szafce w domu. Jednak naleśniki będą delikatne, wręcz aksamitne w smaku, gdy dodasz jeszcze coś ekstra. Idealnie wtedy pasują do truskawkowego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Puszyste i kremowe

Podstawowe składniki ciasta na naleśniki to jajka, mąka oraz mleko i woda. I właśnie te płynne można uzupełnić o śmietankę. Będzie ona miała wpływ na to, że ciasto zyska elastyczność. Placki zaś będą bardziej puszyste i kremowe. Są też receptury, w których śmietanka zastępuje wszystkie składniki płynne w naleśnikach. Jednak wtedy kalorii im nie brakuje, to już kwestia wyboru. Może na początku lepiej wypróbować ją jako dodatek.

Idealne do truskawek

Takie delikatne naleśniki są świetnym dodatkiem do truskawek. W zależności od apetytu można przygotować naleśniki tylko z tymi owocami lub połączyć je z twarogiem, serkiem mascarpone czy waniliowym serkiem, wtedy będą bardziej sycące. Wersja deserowa? To naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.

Przepis na naleśniki na śmietance

Składniki:

  • szklankę mąki,
  • 200 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 100 mln śmietanki kremówki,
  • 30 g masła,
  • odrobinę soli,
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło.
  2. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Wymieszaj je trzepaczką, a potem dodaj mąkę. Ciągle mieszając, dodaj kremówkę.
  3. Na koniec dopraw ciasto solą i cukrem, a potem dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita, nie powinna być gęsta.
  4. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę