PrzepisNaleśnikiWlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu

Wlewam pół szklanki do ciasta naleśnikowego. Wychodzą mięciutkie i nie rwą się przy obracaniu

Naleśniki kochają nie tylko dzieci.
Naleśniki kochają nie tylko dzieci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.05.2024 09:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy można kupić świeże truskawki, naleśniki pieczemy częściej. Te owoce są wręcz doskonałe do tego deseru. Placki powinny być elastyczne i świetnie utrzymywać zawinięte w nie owoce. Podpowiadamy, jak przygotować ciasto na naleśniki, by spełniło te oczekiwania.

Naleśniki to danie uniwersalne. Sprawdzają się, jako ciepłe śniadanie, podwieczorek czy deser. Składniki na ciasto najczęściej mamy w kuchennej szafce w domu. Jednak naleśniki będą delikatne, wręcz aksamitne w smaku, gdy dodasz jeszcze coś ekstra. Idealnie wtedy pasują do truskawkowego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste i kremowe

Podstawowe składniki ciasta na naleśniki to jajka, mąka oraz mleko i woda. I właśnie te płynne można uzupełnić o śmietankę. Będzie ona miała wpływ na to, że ciasto zyska elastyczność. Placki zaś będą bardziej puszyste i kremowe. Są też receptury, w których śmietanka zastępuje wszystkie składniki płynne w naleśnikach. Jednak wtedy kalorii im nie brakuje, to już kwestia wyboru. Może na początku lepiej wypróbować ją jako dodatek.

Idealne do truskawek

Takie delikatne naleśniki są świetnym dodatkiem do truskawek. W zależności od apetytu można przygotować naleśniki tylko z tymi owocami lub połączyć je z twarogiem, serkiem mascarpone czy waniliowym serkiem, wtedy będą bardziej sycące. Wersja deserowa? To naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną.

Przepis na naleśniki na śmietance

Składniki:

  • szklankę mąki,
  • 200 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 50 ml wody gazowanej,
  • 100 mln śmietanki kremówki,
  • 30 g masła,
  • odrobinę soli,
  • cukier puder do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w rondlu i odstaw, by ostygło.
  2. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Wymieszaj je trzepaczką, a potem dodaj mąkę. Ciągle mieszając, dodaj kremówkę.
  3. Na koniec dopraw ciasto solą i cukrem, a potem dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita, nie powinna być gęsta.
  4. Smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
naleśnikipuszyste naleśnikiidealne ciasto na naleśniki