Nie ma lepszego ciasta na naleśniki. Idealna konsystencja i bez ani jednej grudki

Idealnie gładka konsystencja naleśnikowego ciasta jest jednym z gwarantów złocistych i nierwących się naleśników. Przygotowanie takiej mieszaniny jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy poznać kilka zasad.

Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki?Jak przygotować idealne ciasto na naleśniki?
Źródło zdjęć: © Canva | Studio Russia

Zdecydowanie łatwiej jest przygotować ciasto z grudkami niż bez nich. To oczywista oczywistość, zwłaszcza kiedy szykujemy naleśniki na szybko, bez starannego przesiania mąki czy dokładnego wymieszania składników. Mimo że przygotowanie tych pysznych placuszków nie jest trudne, wiedza na temat tego, jak zachowuje się poszczególne składniki, pomoże ci uzyskać aksamitne, gładkie ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Co zrobić, żeby nie było grudek w cieście na naleśniki?

Podczas przygotowywania potraw z mąki istotne jest dobranie odpowiedniego typu produktu. Na przykład jeśli wybierzesz mąkę typu 650 do przygotowania naleśników, zauważysz, że ciasto jest trudne do wymieszania, a same naleśniki nieco twarde. Lepiej jest więc postawić na inną mąkę, a najlepsza na naleśniki będzie pszenna mąka typu 450, 500 oraz 550.

Przygotowując ciasto, istotne jest również przesianie mąki przez sito przed połączeniem jej z pozostałymi składnikami. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko powstania grudek w cieście. Co więcej, sitko pomaga uzyskać delikatniejszą i bardziej puszystą konsystencję gotowych naleśników.

Chcąc przygotować złociste naleśniki, należy zadbać o jakość ciasta
Chcąc przygotować złociste naleśniki, należy zadbać o jakość ciasta © Pixabay

Ciasto na naleśniki bez grudek. Złote zasady

Jedną z najważniejszych zasad, gwarantujących gładkie ciasto na naleśniki, jest łączenie składników w odpowiedniej kolejności. Wrzucanie ich jakkolwiek do miski z pewnością nie da takiego samego rezultatu, jak staranne odmierzenie i dodanie jedno składnika po drugim. Najpierw należy wymieszać ze sobą składniki mokre, a kiedy połączą się, dodawać do nich partiami przesianą mąkę i sól. Idealne ciasto powinno spływać po łyżce, wtedy konsystencja jest najlepsza.

Istotny jest również "odpoczynek". Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem - w tym czasie grudki stopniowo się rozpuszczą, a ciasto naleśnikowe będzie gotowe do smażenia. To dzięki temu, że gluten obecny w mące "rozluźni się", nadając mieszaninie jeszcze gładszej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥