Nie ma lepszego ciasta na naleśniki. Idealna konsystencja i bez ani jednej grudki

Idealnie gładka konsystencja naleśnikowego ciasta jest jednym z gwarantów złocistych i nierwących się naleśników. Przygotowanie takiej mieszaniny jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy poznać kilka zasad.

Nie ma lepszego ciasta na naleśniki. Idealna konsystencja i bez ani jednej grudkiJak przygotować idealne ciasto na naleśniki?
Źródło zdjęć: © Canva | Studio Russia
SKOMENTUJ

Zdecydowanie łatwiej jest przygotować ciasto z grudkami niż bez nich. To oczywista oczywistość, zwłaszcza kiedy szykujemy naleśniki na szybko, bez starannego przesiania mąki czy dokładnego wymieszania składników. Mimo że przygotowanie tych pysznych placuszków nie jest trudne, wiedza na temat tego, jak zachowuje się poszczególne składniki, pomoże ci uzyskać aksamitne, gładkie ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na chrupiącym waflu rozlewam kolorowe galaretki. Po dwóch godzinach pyszny deser jest gotowy

Co zrobić, żeby nie było grudek w cieście na naleśniki?

Podczas przygotowywania potraw z mąki istotne jest dobranie odpowiedniego typu produktu. Na przykład jeśli wybierzesz mąkę typu 650 do przygotowania naleśników, zauważysz, że ciasto jest trudne do wymieszania, a same naleśniki nieco twarde. Lepiej jest więc postawić na inną mąkę, a najlepsza na naleśniki będzie pszenna mąka typu 450, 500 oraz 550.

Przygotowując ciasto, istotne jest również przesianie mąki przez sito przed połączeniem jej z pozostałymi składnikami. Dzięki temu zmniejszasz ryzyko powstania grudek w cieście. Co więcej, sitko pomaga uzyskać delikatniejszą i bardziej puszystą konsystencję gotowych naleśników.

Chcąc przygotować złociste naleśniki, należy zadbać o jakość ciasta
Chcąc przygotować złociste naleśniki, należy zadbać o jakość ciasta © Pixabay

Ciasto na naleśniki bez grudek. Złote zasady

Jedną z najważniejszych zasad, gwarantujących gładkie ciasto na naleśniki, jest łączenie składników w odpowiedniej kolejności. Wrzucanie ich jakkolwiek do miski z pewnością nie da takiego samego rezultatu, jak staranne odmierzenie i dodanie jedno składnika po drugim. Najpierw należy wymieszać ze sobą składniki mokre, a kiedy połączą się, dodawać do nich partiami przesianą mąkę i sól. Idealne ciasto powinno spływać po łyżce, wtedy konsystencja jest najlepsza.

Istotny jest również "odpoczynek". Gotowe ciasto odstaw na 15 minut pod przykryciem - w tym czasie grudki stopniowo się rozpuszczą, a ciasto naleśnikowe będzie gotowe do smażenia. To dzięki temu, że gluten obecny w mące "rozluźni się", nadając mieszaninie jeszcze gładszej konsystencji.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka